Gazdaság Hírek Scania

Kimagasló eredménnyel zárta a Scania a 2010-es évet

A Scania 2010. évben realizált eredménye és cash flow-ja a vállalat történetében az eddigi legmagasabb értékkel bír: üzemi eredménye elérte a 12.746 millió svéd koronát, míg az értékesítés nettó árbevételének 26 %-os növekedése 78.168 millió svéd koronát jelent.

Nehéz-tehergépjárművek
A teljes európai nehéz-tehergépjármű piac fellendülést mutatott 2010 folyamán. Kiemelkedően magas növekedés volt megfigyelhető Észak-Európában, valamint Oroszországban. Latin-Amerikában, illetve kiemelten Brazíliában egész évben magas szintű kereslet mutatkozott, köszönhetően az élénk gazdasági háttérnek.

Mindezek alapján a leszállított járművek száma 54 %-kal növekedett 2009-hez képest, és így elérte az 56.837 darabot. Az értékesítés nettó árbevétele 45 %-os emelkedés után 47.580 millió svéd korona szinten zárt.

A használt járművek értékesítésében 5 %-os növekedés volt 2010-ben az előző évhez viszonyítva, így a raktárkészlet visszaállt a megszokott szintre.

Buszok
A Scania autóbusz üzletága 6.875 db busz leszállítását realizálta 2010-ben szemben a 2009-es 6.636 darabbal. Európában csökkenés volt megfigyelhető, míg Brazília és Argentína jelentős növekedést mutatott. Az értékesítés volumenének növekedése ellenére az üzletág értékesítésének nettó árbevétele 13 %-kal csökkent, így 7.713 millió svéd koronát tett ki tavaly.

Szerviz
A Scania szervizszolgáltatásokból származó bevétele 2010 folyamán 3 %-kal 16.455 millió svéd koronára nőtt. A növekedés egyrészt az egész évben kimagaslóan jól teljesítő latin-amerikai és ázsiai piacoknak köszönhető, valamint az eredményhez jelentősen hozzájárult az év második felében erőre kapó európai piac is.

A Scania továbbra is a hatékonyságot és a szervizek kapacitásának lehető legjobb kihasználását tartja egyik legfontosabb céljának. A vállalat folyamatosan növeli szervizhálózatát, illetve nagy gondot fordít a meglévő szervizek fejlesztésére, így biztosítva a lehető legjobb elérést ügyfelei részére. Mindemellett folyamatosan bővíti szolgáltatásai körét, a hagyományos javítások mellett szerepel a kínálatban pótkocsi- és felépítmény-javítás, -karbantartás, alkatrész-értékesítés, illetve különleges ajánlatok és szolgáltatáscsomag az idősebb járművek részére.

Alkalmazottak száma
2010 végén a Scania alkalmazottainak száma elérte a 35.514 főt az egy évvel korábbi 32.330 fővel szemben. A létszámnövekedés nagyrészt a határozott idejű munkások felvételének köszönhető. A gyártóegységekben 2009 folyamán véghezvitt tréningprogramoknak és az új munkavállalóknak köszönhetően a vállalat biztosítani tudja a termeléshez szükséges rugalmasságot, illetve a rövid szállítási határidőket.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 169 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE