Egyéb

Kamionosok stressz hatásai

Tipikusan új, úgynevezett urbanizációs betegség. A stressz nem egyszerű betegség, hanem egy betegségsorozat elindítója lehet. Okozója a rohanó életformánk, a határidők, áremelések, dugók, a tömeg, a zaj, úgy érezhetjük, szétforgácsolódunk a hétköznapokban.

Szervezetünk képtelen alkalmazkodni a folyton változó körülményekhez. Az állandósult stressz hatására tüneteink között megjelenik a depresszió, és a neurózis, azután ezek ellensúlyozására rossz esetben a dohányzás, az alkoholizmus, drogfüggőség, szélsőséges esetben az öngyilkosság.

Ez egy kis bevezető szöveg volt ami minket kamionosokat is nagy mértékben érint. Kezdeném a különböző jogosítványok megszerzésére irányuló tanfolyamokkal ami már magában is felforralja az ember agyvízét. Na itt nem is azzal van a gond, hogy az ember megismeri a való világot vagy inkább azt ami mögötte sincs! Inkább az. hogy több százezer forinttól könnyebbül meg a pénz tárcája annak a személynek aki ezen hívatást választja és utána kezdődhet a várva várt elmélyülés a szakma rejtelmeiben. Persze előbb spórold meg az árát. Na kezdődhet is a stressz.

Következő lépés a munkahely kiválasztása. Ha kezdő vagy akkor kicsit nehezebb mert előtte tapasztalatot kellene szerezned, hogy egyáltalán felvegyenek valami jól is kecsegtető munkahelyre. Ha rosszul választasz akkor biztos nem húzod sokáig egy cégnél. Na de fel a fejjel mert legalább a következő cégnél már nyugodtan állhatsz a cég tulajdonosa elé, hogy én már nem kezdő vagyok tehát úgy is kezeljen. Na itt megállok picit. Hogy jól megtanuld ezen szakmát mindig kérdezd az idősebb kollégákat és ne a saját fejed után menj. Szerény véleményem, hogy okos vagy kevésbé okosabb tanácsot mindig fogsz kapni. Így kicsit csökkentheted a rád nyomuló terhet amíg bele nem rázódsz mit hogyan is kell majd csinálni az elkövetkező években. Mindig legyél óvatos és átgondolt higgadtság vezéreljen.

A következő stressz tényező a kialkudott fizetés és majd az utána történő levonások amit sok cég majd rajtad akar behajtani, hogy a vállalkozás nyereség mutatója nehogy már mínuszba menjen a sok adó miatt. Tehát neked csak 1x kell tévedned és már oda is a fizud egy része. Legrosszabb az amikor a cég befuccsol vagy csak darabokban adja oda a megérdemelt fizetésed. Agyrém a következők amik miatt számíthatsz levonásokra.

1. Töröd az autókat. Hiába van Casco mert a 20%-os önrészt is rád akarják verni ebben az esetben.

Tisztelet a kivételnek! Ha nincs az nagyon gáz.

2. Üzemanyag túlfogyasztás. Ez lesz az első amivel szembesülni fogsz rövid időn belül.

3. A helytelen árú rögzítésekből származó anyagi kár. A CMR biztosítás tudod dísznek van ha nem teszel meg minden tőled telhetőt ezek elkerüléslére!

4. Eltévedsz mert a GPS elavult vagy még a térképed bogarászod és pár száz kilométerrel a megadott úti céltól landolsz. 100 km  kb 25-40 liter disel plusz költség a fuvarozónak terheléstől függően!

A következő amikor tutira elharapnád a kormányt legszívesebben, az-az amikor stauban találod magad, főleg amikor bukkolt időre kell oda érned a le illetve felrakóra. A feszültség oldható ha ezt jelzed az irányítódnak, idegeskedjen ő tovább. Hallgass klasszikus zenét ha lehet, mert nyugtató hatású.

Összességében látható mennyi stressz hatás ér minket kamionosokat nap mint nap. De ne feledkezzünk meg a családtagjainkról sem. Lehetőleg ne vigyük haza az úton szerzett problémákat. De ha mégis akkor csak nyugodt körülmények között oszd meg társaddal és beszéljétek át az úton szerzett tapasztalataidat. Ha végkép kimerültnek érzed magad és feszültnek, ne legyél rest felkeresni az orvosodat tanácsaiért. Nyugtató hatású gyógyszereket is csak az ő engedélyével szedj.

Forrás: Camion Driver
.

(Ezt a cikket 278 alkalommal tekintették meg.)