DAF Márkahírek

A DAF tovább bővíti CF-típuscsaládját

Két új 8×2-es modell

A DAF két négytengelyes alvázzal bővítette népszerű CF85-ös típuscsaládját. Mindkét jármű három hátsó tengellyel rendelkezik, ezek közül a középső hajtott, az első pedig kormányzott tengely. Az utolsó tengely az új FAK CF85-nél emelhető tengely, az FAQ CF85 esetében pedig kormányzott emelhető tengely.

A négytengelyes FAK CF85 ideális darus, láncos vagy „skip-loader” típusú konténerrakodó rendszerekhez, ahol a be- és kirakodásnál nagyfokú stabilitásra van szükség. Ezért ezek a járművek hulladékszállításra, a hulladék-feldolgozó iparban, valamint konténerszállításra a legalkalmasabbak, ahol a daru gyakran a fülke mögé van felszerelve.

A DAF FAK CF85 tridem-tengelyei egy kormányzott elülső hátsótengelyből, egy hajtott tengelyből és dupla kerékkel ellátott emelhető tengelyből áll. A legelöl levő hátsó tengely és az emelhető tengely egyaránt megemelhető, így ha a jármű nincs teljes terhelés alatt, 6×2-es vagy 4×2-es tengelyképletűként is használható. Ez a megoldás nem csupán a fordulókör nagyságát, hanem üzemanyag-fogyasztást is csökkenti, emellett az abroncsok kevésbé kopnak, és nő a teljesítmény. Az FAK CF85 gördülőössztömege 32-35,5 tonna, a teljes járműszerelvény súlya pedig 40-50 tonna lehet, az előírásoktól függően.

FAQ CF85

Az új FAQ CF85 szintén tridem-tengelyes kialakítású, de ennél a típusnál az utolsó tengely egy kormányzott emelhető hátsótengely, szimpla kerékkel, a lehető legjobb manőverezhetőség és fordulókör érdekében. Ennek a kialakításnak köszönhetően a négytengelyes jármű különösen alkalmas városi környezetben szennyvízszippantáshoz, valamint hidraulikus emelővel és hulladékpréssel történő használatra, de a mezőgazdaságban is kiválóan használható, például tejbegyűjtésre. Kis súlyának köszönhetően (9100 kg, specifikációtól függően) az FAQ CF85 hasznos terhelhetősége akár 27 tonna is lehet, a gördülőössztömeg akár 36 tonna, a helyi előírásoktól függően.

 

Motorok

Az új FAK CF85 és FAQ CF85 típusok kaphatók nappali- vagy hálófülkével, vagy az extra tágas Space Cab kivitelben. A járműveket a PACCAR MX motor hajtja, a rendelkezésre álló motorteljesítmények 265 kW/360 LE-től 375 kW/510 LE-ig terjednek. A CF85 FAK és FAQ a rendkívül tiszta működést garantáló EEV („kiemelten környezetkímélő járművek”) kivitelben is rendelhetők.

Az négytengelyes járművek már jelenleg is kaphatók.

A DAF Trucks N.V.

a világ egyik legnagyobb nehézkategóriás tehergépkocsi-gyártójának, az amerikai PACCAR Inc.-nek a leányvállalata. Élen jár a könnyű-, közép- és nehéz tehergépkocsik gyártásában, a 15 tonna feletti kategóriájú járművek piacán Európában 15% körüli részesedést tud magáénak (2009. évi adat). A cég vontatók és alvázak teljes skáláját gyártja, melyben mindenfajta fuvarozási feladatra megtalálható a megfelelő jármű. A DAF a terméket támogató egyéb szolgáltatások terén is kitűnik MultiSupport javítási-karbantartási konstrukcióival, a PACCAR Financial pénzügyi szolgáltatásaival és az első osztályú alkatrészellátással, ezen kívül tengelyeket és motorokat szállít városi és távolsági buszok gyártóinak az egész világon. A DAF Trucks N.V.-nek a hollandiai Eindhovenben és a belgiumi Westerlóban működik gyára, ezenkívül ezernél is több márkakereskedéssel és -szervizzel rendelkezik szerte Európában.

Forrás: DAF
.

(Ezt a cikket 232 alkalommal tekintették meg.)