Tehetünk-e a bosszankodáson, anyázáson kívül mást is, ha a rendőrségtől gyorshajtásért kapunk vaskos csekket, holott egész biztosak vagyunk vétlenségünkben?

Az egyenruhásokkal eddig nem sokat lehetett tenni, ha jött az értesítés lehetett lógó orral a kasszához fáradni. Az utóbbi időben már legalább a felvételeket meg lehet tekinteni, nem kell bemondásra elhinni, hogy valóban túl gyorsan hajtottunk. De mi van akkor, ha bő negyven km/órás sebességtúllépést akarnak ránk verni, de biztosak vagyunk benne, hogy sosem mentünk annyival?

Nincs gond, ha van GPS az autóban, és az menet közben a megtett útadatokat is rögzíti. Ezeknek később nagy hasznát vehetjük, ha lefényképeznek és biztosak vagyunk igazunkban.

De nézzünk egy nemrég történt, szerencsés véget ért esetet:

XY békésen, az adott útszakaszra érvényes sebességhatárokat betartva autózott egy július végi napon, amikor lesből lefényképezték. Talán látta is a csalitosból radarozó autót, de különösebb jelentőséget nem tulajdonított neki, hiszen nem hajtott gyorsan. Ennek ellenére, egy szépnek nem nevezhető napon a rendőrségtől befutott az értesítés, a közigazgatási eljárás megindításáról.

Szerencsére erre lehetett reflektálni, hogy van-e mentesülési körülmény. A gyorshajtással vádolt sofőr, gyorsan felhívta a rendőrséget, hogy a GPS adatok mentesülési körülménynek tekinthetők-e. Szerencséjére egész normális hölggyel beszélt, aki azt mondta, nyugodtan küldje el az adatokat, és ha majd jön csekk, ne fizesse be. Ameddig nem válaszolnak a beadványra, addig semmiféleképpen ne. Közben megérkezett a harmincezres csekk, ami rögtön parkolópályára is állt, később pedig a kukában landolt.

A vétlen sofőr beballagott az általa használt GPS forgalmazójához, ők pedig kinyerték neki az adott szakaszon mért sebességadatokat. Láss csodát, a kimentett adatokat a rendőrség elfogadta és három hónap után befutott a határozat, hogy a megszüntették az eljárást.

A rendőrség csupán egyetlen mondattal kommentálta az esetet: „A rendelkezésre álló fényképfelvételek közül arról, amely szerint 155km/h sebességgel közlekedtek a fenti helyen és időpontban, nem állapítható meg kétséget kizáróan, hogy az XYZ-123 forgalmi rendszámú gépjármű sebességét mérték, így a szabályszegés nem bizonyítható hitelt érdemlően.”

Nemrég mi is kipróbáltunk egy ablakra tapasztható fedélzeti kamerát, amely kifejezetten arra készült, hogy problémás balesetekhez készítsen olyan felvételeket, amelyek alkalmasak igazunk bizonyítására. A készülékben utunkat – és sebességünket – egyfolytában dokumentáló GPS is található, ha pedig szükséges, videófelvétellel is kiegészíthető a tracklog.

Jó hír, hogy a fedélzeti kamera, illetve az általa rögzített adat nemrég átesett egy vizsgálaton, ahol a független igazságügyi informatikai szakértő megállapította, hogy „a kamera által rögzített file utólag nem manipulálható. A rögzített GPS-adatok pontosak, a valóságnak megfelelnek. Ezen információk birtokában kijelenthető, hogy a Smarty kamera által rögzített anyag egy bizonyítási eljárásban felhasználható.”

Fontos, hogy a baleset vagy egyéb kár esetén őrizze meg az eredeti SD-kártyát, azon a felvételeket ne írja felül! Az igazságügyi szakértő az eredeti SD-kártya alapján elkészíti a bíróság számára értékelhető, szakértő által hitelesített videó-felvételt DVD-n, valamint mellékeli az ehhez szükséges szakvéleményt.

Szóval elméletileg van a kezünkben olyan eszköz, amellyel sikerre vihetjük hasonló esetekben. Ennek ellenére mégis értetlenül állunk a jelenség előtt, hiszen egy egyszerű GPS-ből kinyert adatot – pláne ha a rendőrség egy egyszerű, képernyőmentéssel beéri – azért lehet módosítani. Kicsit macerás ugyan, de közel nem lehetetlen.

Más kérdés, hogy nyilván kevés ember biztos abban, hogy sosem hajt gyorsabban, mint szabad lenne. Így a rendőrök is tutira mehetnek, bárhová küldik is a büntetést, a sofőr nem nagyon fog rá emlékezni, hogy akkor éppen pontosan mennyivel is autózott. Ha van GPS-e, akkor már más lehet a helyzet, még akár bizonyítani is tudja saját igazát.

Forrás: Camion Driver
.

(Ezt a cikket 445 alkalommal tekintették meg.)