Hírek

Szigorodó schengeni szabályok?

 Az Európai Bizottság ezentúl szigorúbban kívánja ellenőrizni a schengeni szabályok betartását, mert az előírásokat a tagállamok továbbra sem mindig alkalmazzák megfelelően – jelentette be Cecilia Malmström belügyi biztos szerdán (2010. november 10.) Brüsszelben. Mindeközben a francia Európa-ügyi államtitkár arról beszélt Párizsban, hogy Franciaország tenni fog azért, hogy ne legyen automatikus Románia és Bulgária schengeni csatlakozása.

A schengeni szerződés alapján az EU tagállamaiban az emberek határellenőrzések nélkül utazhatnak, de a szabad mozgás továbbra is bizonyos nehézségekbe ütközik: nem szüntették meg például a belső határokon a közúti határátkelőhelyeken zajló folyamatos forgalom valamennyi akadályát. A mostani javaslat lehetővé teszi, hogy az Európai Bizottság hatékonyabb ellenőrzéseket végezzen a tagállamok területén. Mint Malmström jelezte, a specifikus értékelési mechanizmusra azért van szükség, mert azzal biztosítható a tagállamok közötti kölcsönös bizalom, továbbá az, hogy valamennyien képesek hatékonyan és eredményesen alkalmazni a schengeni térségre vonatkozó rendelkezéseket. .

Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságában beszélt arról, hogy Párizs tenni fog azért, hogy ne legyen automatikus Románia és Bulgária bekerülése a schengeni övezetbe, és a döntést ne hozzák meg jövő nyár előtt. Nagyon óvatosaknak kell lennünk a bővítéssel kapcsolatban, amelyet Románia és Bulgária már tavaszra vár. Ez nem lehet automatikus, és minként Hollandia, inkább mi is el szeretnénk halasztani a döntést 2011 nyaráig, amikor az Európai Bizottság beterjeszti jelentését az együttműködési és ellenőrzési mechanizmusról – mondta a francia politikus.

Az államtitkár akadályozó tényezőként a hatékony határellenőrzés hiányát és a korrupciót említette a két ország esetében. Véleménye szerint „aggasztóak” ezekben a kérdéskörökben a rendszeres megjelenő jelentések. Példaként hozta fel a Törökországon át a bolgár és a román határ felé érkező illegális bevándorlók számának növekedését. A román-moldovai határon Lellouche szerint több okból sem kielégítő az ellenőrzés: egyrészt a határon túliaknak járó román útlevelek miatt, másrészt amiatt a „fekete lyuk” miatt, amit a szakadár Dnyeszteren túli terület jelent, valamint a szomszédos Ukrajnában a korrupció magas szintje is gondot okoz a határellenőrzésnél.

Az államtitkár arra is emlékeztetett, hogy Románia és Bulgária csatlakozásáról a schengeni övezethez az Európai Tanácsnak egyöntetű politikai döntést kell hoznia, tehát valamennyi tagállamnak támogatnia kell a döntést.

Lellouche azzal is bírálta a román kormányt, hogy képtelen hatékony intézkedéseket tenni a romák integrálására. Az elmúlt hónapokban diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése, amelyet a nemzetközi közvélemény bírálatai ellenére Nicolas Sarkozy elnök a nyár folyamán felgyorsított.

Forrás: EUvonal
.

(Ezt a cikket 207 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .