Hírek Konferenciák

Magyarország interkontinentális logisztikai központtá válhat

Fónagy János parlamenti államtitkár előadása nyitotta meg a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság 18. alkalommal megrendezett éves konferenciáját 2010. november 10-én, Balatonalmádiban. Az államtitkár a kormányzati közlekedési és logisztikai fejlesztéspolitikai elképzeléseket ismertetve kifejtette: a két szektor az Új Széchenyi Terv kiemelt ágazata. Határozott szándék e területeken is a nemzeti érdekek fokozottabb figyelembe vétele, a hazai szolgáltatók helyzetbe hozása.

A magyar gazdaságpolitika meghatározó elemeként számon tartott logisztika fontos kitörési pont lehet. Hazánk kedvező földrajzi fekvése miatt a nemzetközi logisztikai szolgáltatások iránti megélénkülő kereslet eredményesen használható ki a GDP növelésére. Lehetőségeink kiaknázásához elengedhetetlen a közlekedési infrastruktúra fejlesztése a jelentős kereskedelmi útvonalak mentén és a logisztikai központok hálózatának kialakítása, a meglévők korszerűsítése. Elsősorban a jármű-, elektronikai és vegyiparhoz, az agráriumhoz kapcsolódva versenyképesebbé kell tenni a magyarországi logisztikai szolgáltatásokat.

Számos kormányzati, az Új Széchenyi Terv vitairatában is rögzített cél segíti a logisztikai kínálat színvonalának javítását: ilyenek pl. a közlekedési módok közötti korszerűbb arányok és összehangoltabb együttműködés létrehozása, a vasút fejlesztése – az áruszállítás vasútra terelése, a Duna nemzetközi áruforgalmi szerepének erősítése, a közúti infrastruktúrában a fenntartás nagyobb hangsúlya, a közlekedési fejlesztések ésszerűsítése és a környezetkímélő közlekedési módok támogatása.     

Fónagy János hangsúlyozta: Magyarország a területén áthaladó szállítási útvonalaknak köszönhetően hosszú távon interkontinentális logisztikai centrummá válhat, az észak-déli irányú forgalomban az Adriai-, Balti- és Fekete-tengeri kikötők hátországaként működhet.

Az államtitkár elmondta, hogy komoly előrelépési lehetőséget jelent a hazai vállalkozások számára Záhony térség komplex fejlesztési programja és a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztését segítő, év végéig nyitott uniós pályázat.

 

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium
Kommunikációs Főosztály

Forrás: NFM
.

(Ezt a cikket 223 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .