ECOSTRALIS: az Iveco új, gazdaságos és környezetbarát nehézkategóriás haszongépjárműve

Az ECODAILY sikere után az Iveco bemutatta az ECOSTRALIS nehézteherautót a hannoveri IAA kiállításon, amellyel az ECO termékvonalat és a könnyűkategóriás járművekkel elindított kezdeményezést terjeszti ki a Stralis családra. Az ECOSTRALIS bevezetésével az Iveco tökéletesítette termékpalettáját: a nehézkategóriás haszongépjárművek teljesen megújult választéka a gazdaságosság és a környezetbarát üzemeltetés kombinációját kínálja. 

Az ECOSTRALIS a piac növekvő mobilitási igényeit elégíti ki, miközben csökkenti a közúti szállítás környezetre gyakorolt hatását. A szállítás fenntarthatóságának biztosítása az Iveco stratégiai döntése, amely elsősorban innovációval csökkenti a környezeti hatásokat. Az Iveco környezet iránti elkötelezettsége kéz a kézben jár a műszaki innovációval. Az ECOSTRALIS az Iveco legfontosabb hozzájárulása a fenntartható mobilitáshoz, hiszen alacsony üzemanyag-fogyasztású motorjai a kitűnő technológiát a környezet védelmével, a termelékenységgel és a hatékonysággal egyesítik.

Az új ECOSTRALIS motorjait, aerodinamikáját és elektronikai rendszereit is optimalizálták, így kategóriájában egyértelműen esélyes a leghatékonyabb és a környezetvédelmi szempontból leginkább fenntartható jármű címére.

Fejlett technológia és vezetői kényelem

Az ECOSTRALIS révén az Iveco ismét a gépjárművezető szerepébe helyezi magát, így a jellemzők és szolgáltatások olyan csomagját kínálja, amely növeli a kényelmet és a biztonságot, valamint csökkenti a fogyasztást és javítja a termelékenységet. Ezt a következő megoldásokkal éri el:

  • ergonómikus vezetői környezet,
  • kifinomult aktív biztonsági rendszerek az esetleges anyagi károk és a személyi sérülések kockázatának jelentős csökkentése érdekében,
  • tanfolyamok, amelyekkel a sofőrök biztonságosabb és gazdaságosabb vezetési stílust sajátíthatnak el,
  • a szállítmányozók munkájának egyszerűsítése az innovatív telematikai rendszerekkel, melyek képesek a flottába tartozó valamennyi jármű teljesítményének és útvonalának nyomon követésére, megjelölve a kimagasló

E fejlesztések eredménye a legújabb generációs technológia, valamint az üzemeltetők és gépjárművezetők igényeire adott válaszok tökéletes egysége. Ezen intelligens kombinációt még hatékonyabbá teszik azon tanfolyamok, amelyek segítségével a vezetők optimálisan használhatják ki az ECOSTRALIS járművekben rendelkezésre álló fejlett technológiát.

 

ECOSTRALIS: a tökéletes képlet a gazdaságosság és a környezetbarát technológiák egyesítésére

A fenntarthatóság az Iveco számára több egy egyszerű célnál: a vállalat működésének alapja, a mindennapos döntéseket meghatározó hozzáállás. A fenntarthatóság az Iveco kultúrájának része, amint azt a vállalat fenntarthatósággal kapcsolatos ígéretei és a következő célok is bizonyítják:

  • maximális termelékenység garantálása minimális üzemi költségekkel, és
  • minimális hatás a környezetünkre, amelyben élünk és dolgozunk.

Az ECOSTRALIS mostantól a nehézkategóriás haszongépjárművek világába is bevezeti ezen alapvető értékeket, amelyek így a közép- és hosszútávú szállítmányozásban egyaránt elérhetővé válnak.

  

Az ügyfél támogatása a jármű teljes élettartama során

Az ECOSTRALIS járművek tervezésének alapját, az Iveco ügyfélkapcsolatainak két alapértéke szolgálta: a hatékonyság és csapatszellem. Az ECOSTRALIS-t a maximális hatékonyság és a minimális üzemeltetési költségek elérésére tervezték. Az Iveco elkötelezett e cél iránt a jármű teljes élettartama alatt, együttműködve az ügyféllel:

  • a vásárlás pillanatában a járműkialakítás és a feladat legpontosabb egyeztetésének segítésével, minden igényt kielégítő pénzügyi megoldások kínálatával, valamint meghosszabbított garanciával és szolgáltatási lehetőségekkel a jármű hosszú távú értékének, termelékeny és gazdaságos üzemeltetésének megőrzése érdekében;
  • szervizigény esetén a teljes Iveco szervizhálózat képességeinek és tudásának az ügyfél szolgálatába állításával, a szerviz garantált az év minden napján, napi 24 órás elérhetőségével az azonnali problémakezelés és a lehető legrövidebb állásidő biztosítása érdekében, hogy a kiváló eredmények és a magas termelékenység garantált legyen.

 

Műszaki jellemzők

Minden ECOSTRALIS motort az üzemanyag-fogyasztás és a CO2-kibocsátás csökkentésére optimalizáltak. Az ECOSTRALIS az AS, AD és AT verziójú Stralis modellek különleges változata, 420-460 lóerő teljesítményű Cursor 10 motorral. A motorválaszték hamarosan az 500 lóerős Cursor 13 motorral fog tovább bővülni.

Az ECOSTRALIS motorok az alacsony üzemanyag-fogyasztás fenntartására optimalizált egyéni motor-karakterisztikájuk révén megfelelnek a legszigorúbb európai EEV-szabványoknak is.

Az ECOSTRALIS elektronikus fékrendszerrel (EBS) is rendelkezik. A rendszer a jármű tényleges menettömegének (beleértve a pótkocsi vagy félpótkocsi súlyát) megfelelően modulálja a fékezést. Az ECOSTRALIS egy kulccsal aktiválható (ECO kapcsoló) funkcióval is rendelkezik, amely az EBS rendszerből származó járműsúly adatokat felhasználva, a teljes járműsúlynak megfelelően korlátozza a motor nyomatékát, így még a teljes terhelésű járművön is fenntartja a megfelelő általános teljesítményt. Ennek köszönhető, hogy gyorsítás közben minimális lesz az üzemanyag-fogyasztás, az elérhető sebesség azonban nem csökken.

Az EuroTronic váltóval szerelt járműveken az ECO kapcsoló úgy állítja be a fokozatváltó logikát, hogy csak a teljesen automata módot engedélyezze és az üzemanyag-gazdaságossági követelményeknek megfelelően befolyásolja a váltást, további megtakarítást eredményezve.

A gördülési ellenállás fontos szerepét felismerve az ECOSTRALIS új technológiájú gumiabroncsokkal van felszerelve, amelyek jelentősen csökkentik a gördülési ellenállást. Az új 305/70R22.5 abroncsokat a 2,64:1 áttételű hátsótengelyhez igazították, így a gazdaságosságra és a vezethetőségre optimalizált ideális áttételt alakítottak ki.

A gumiabroncsok, illetve a gazdaságos és biztonságos vezetéshez megfelelő keréknyomás fontosságát felismerve az ECOSTRALIS keréknyomás-ellenőrző rendszerrel (TMPS – Tyre Pressure Monitoring System) is rendelkezik. Ha bármely kerékben csökken a nyomás, a vezető kép- és hangfigyelmeztetést kap.

A jármű aerodinamikai kialakítása – különösen a nehézkategóriás haszongépjárművek esetében – jelentős hatással van az üzemanyag-fogyasztásra és a teljesítményre. Az alaktényező minimalizálása és az aerodinamikai hatékonyság optimalizálása érdekében az ECOSTRALIS első és oldalsó légterelővel rendelkezik.

 

Műszaki segélyszolgálat

Az Iveco a hosszútávú nemzetközi szállítók számára egy különleges támogatói hálózatot épített ki. Az Iveco Truck Station szolgáltatás egy Európa-szerte 400 szervizközpontból álló szakértői hálózat, amelyek a forgalmas útvonalak mellett helyezkednek el. Az Iveco Truck Service Station állomások az ügyfélszolgálat tökéletesítési folyamatának részei, és az Iveco minden rendelkezésére álló eszközt felhasznált ezek fejlesztésére a képzéstől a hálózatépítésig, a diagnosztikától a távolból elérhető szolgáltatásokig.

Az Iveco szervizhálózat képes kiolvasni az üzemi információkat az ECOSTRALIS járművekből (például az üzemanyag-fogyasztási adatokat) közvetlenül a motorszabályozó és a más rendszereket irányító egységekből.

Biztonság

Az ECOSTRALIS tervezésekor a biztonságra helyezték a legnagyobb hangsúlyt, és az új járművet az elérhető legfejlettebb rendszerekkel szerelték fel.

EBS (elektronikus fékrendszer)

Az EBS egy elektronikus rendszer, amely a nyerges vontató és a félpótkocsi fékezését szabályozza, magába foglalva az ABS (blokkolásgátló), az ASR (kipörgésgátló) és az EBL (elektronikus fékerő-szabályozó) funkcióit. A rendszer egyesíti a motorfék és az intarder hatását, és mindkettőt automatikusan szabályozza a hatékonyság növelése és a fékek elhasználódásának minimalizálása érdekében. Az EBS-sel ellátott változatok minden tengelyen tárcsafékkel rendelkeznek.

ESP (elektronikus menetstabilizáló)

Az ESP rendszer kicsúszás esetén lép működésbe és a motorteljesítményt modulálja, valamint az egyes kerekeket önállóan, különböző intenzitással fékezi, amíg vissza nem áll a jármű stabil pályája. Az ESP különösen hirtelen irányváltáskor, vagy alul- és túlkormányzottság korrigálásakor hatásos, amikor a vezető elszámítja a kanyar ívét. 

Visszagurulás-gátló

A visszagurulás-gátló az emelkedőn való elindulást segítő kiegészítő rendszer. A rendszer fékpedál felengedésekor egy-két másodpercre fenntartja a féknyomást, megakadályozva a szerelvény visszagurulását. A visszagurulás-gátló kockázatmentessé teszi a hegyen való indulást, feleslegessé teszi a kuplung csúsztatását és csökkenti a gumiabroncsok igénybevételét.

ACC (adaptív sebességtartó automatika)

Az adaptív sebességtartó automatika olyan intelligens rendszer, amely fenntartja a vezető által beállított állandó utazósebességet, és az előtte haladó jármű távolságát is képes figyelni. Ha nincs meg a biztonságos távolság, a rendszer automatikusan bekapcsolja a motorféket, az intardert és az üzemi féket. 

LDWS (sávelhagyásra figyelmeztető rendszer)

A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer figyelmeztető hangjelzést ad, ha a jármű úgy lépi át a forgalmi sávokat elválasztó vonalat, hogy a vezető azt nem jelezte előre. A rendszer különösen hatékonyan előzi meg a figyelmetlenségből, vagy fáradtságból adódó baleseteket.

 

A vezetési stílus tökéletesítése

Az Iveco úgy döntött, hogy többféle módon segíti ügyfeleit. Az ECOSTRALIS-tulajdonosok és -vezetők részt vehetnek a gazdaságos vezetésről szóló tanfolyamokon, így javíthatják vezetési stílusukat és hatékonyságukat.

Az Iveco gazdaságos vezetési tanfolyamai gyakorlati oktatások, amelyeket a vezetési készségek és a járműismeret fejlesztésére terveztek. A tanfolyam elvégzésével magas szintű ismeretek szerezhetőek a technológiai, a biztonsági és az energiatakarékossági rendszerekről.

Az Iveco mindig is elkötelezett volt az üzemanyag-fogyasztás csökkentése és a környezet védelme mellett. E gazdaságos vezetési tanfolyamok minden ECOSTRALIS-tulajdonos és -vezető számára elérhetővé teszik az Iveco széles körű tudását a gazdaságos vezetésről.

A tanfolyam a vezetőfülke kezelőszerveinek és rendszereinek, valamint ezek helyes használatának részletes bemutatójával kezdődik, majd a vezető képességeinek fejlesztésével folytatódik, ahol a forgalmi biztonság és az üzemanyag-takarékosság javítására alkalmas technikákat oktatnak.

 

Forrás: Iveco

(Ezt a cikket 795 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?