Kötelezővé tette a román parlament a téli gumi használatot a kamionoknak és a buszoknak.

A román parlament törvénybe foglalta, hogy kötelező a téli gumi a kamionoknak és a buszoknak, amint hidegebbre fordul az idő. A közlekedési tárca vezetője már november elsejétől bevezetné a több uniós államban már évek óta érvényben levő jogszabályt.

Lecserélik a nyári gumikat a romániai kamionosok. A törvény értelmében, csak a vontató hat kerekére kell téli gumi. A befektetés megéri,- mondják, mert ha esetleg egy, az úton keresztbe fordult jármű elzárja a forgalmat, a sofőrnek nemcsak a vontatást kell kifizetnie, de akár a hat gumi árát kitevő 2.500 eurónyi bírságra számíthat.  

A minisztériumban közben arra keresnek megoldást, hogyan tegyék minden járműnek kötelezővé az évszaknak megfelelő gumiabroncs használatát. Székelyföldön a hideg telek ellenére, az autósok az utolsó percre hagyják, vagy el sem végzik a gumicserét. Pedig a téli gumik arra is jók, hogy egy kisebb koccanásnál kevésbé sérüljön a rakomány.

Romániában egyébként a biztosítók nem fizetik ki a kárt, ha például a jeges úton olyan kocsi karambolozik, amin nem volt téli gumi.

Tovább a Duna TV riportfilmjére >>

Forrás: Duna TV

 

(Ezt a cikket 322 alkalommal tekintették meg.)