Súlyos eurókba fájhat évente a fuvarozó vállalatoknak a jogosulatlan üzemanyag-használat

Az üzemanyagkártyák rendkívül komoly biztonsági funkciókkal rendelkeznek.

Illusztráció - Forrás: Eurowag

Az üzemanyaggal való visszaélés olyan extra és nem tervezhető kiadást jelent a fuvarozó vállalatok számára, amely a magas üzemanyagköltség miatt nem egy elhanyagolható „járulékos” probléma. A fuvarozó cégek kiadásainak több mint 50%-át teszik ki a működéssel kapcsolatos ráfordítások, melyek közül az üzemanyagköltés a legjelentősebb. Éppen ezért nem meglepő, hogy az üzemanyag-használat során a kontroll, az átláthatóság és a biztonságos fizetés különösen fontos tényező.

Illusztráció – Forrás: Eurowag – Próbakő Kommunikáció

A magas üzemanyagárak a fuvarozó cégek számára is komoly problémát jelentenek, különösen azért, mert kiadásaik jelentős részét éppen ez teszi ki. A főbb költségpontok optimalizálása állandó kihívás, amelyek közül például a jogosulatlan üzemanyag-használat jelentős tételt tesz ki. Jelenleg az ellenőrzött költés egyik leghatékonyabb eszköze az üzemanyagkártya-szolgáltatás igénybevétele, amely a kontrollált használat mellett számos pénzügyi előnyt is nyújt.

„Az üzemanyagkártya-használat a kézzel fogható pénzügyi előnyök mellett – mint például a kedvezményes üzemanyagár vagy az utólagos fizetési konstrukció – fontos szerepet tölt be a biztonságos és kényelmes fizetés területén is. Mi az Eurowagnál az elmúlt évek tapasztalatai alapján olyan biztonságos fizetést támogató megoldásokat tudtunk fejleszteni, amelyek ma is egyedülállóak az egész piacon. Példaként említhető az automatikus kártyablokkolás a tankolást követően vagy a tankolás blokkolása, amennyiben az EVA OBU készülékkel felszerelt jármű és az üzemanyagkártya nem egy helyen tartózkodik, mind rendkívül hatékony megoldások a visszaélések megelőzése szempontjából” – mondja Lenkó Gergő az EUROWAG – W.A.G. payment solutions a.s. Magyarországért felelős igazgatója.

Melyek az üzemanyagkártya-használat előnyei?

Talán az egyik legfontosabb előny a költséggazdálkodás területen mutatkozik meg. Az üzemanyagkártya-használattal részletes riporthoz jutunk az üzemanyag-költésekről, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára a kiadások hatékony nyomon követését, és egyben segít azon területek azonosításában, ahol a költségek optimalizálhatók.

Az üzemanyagkártyák rendkívül komoly biztonsági funkciókkal rendelkeznek, a PIN-védelem vagy a tranzakciós korlát csak néhány példa ezek közül. Különböző limitek állíthatók be a vásárlásokra vonatkozóan és korlátozható a kártya használatának helyszíne is. „Meglátásunk szerint a kiadások optimalizása szempontjából a biztonságos kártyahasználat kulcsfontosságú, ezért kiemelt figyelmet fordítunk erre. Az Eurowag FuelGuard geolokációs technológia például segít megelőzni a jogosulatlan kártyahasználatot, az SMS-ben is intézhető kártyazárolás, kártyaletiltás vagy a vállalat saját töltőállomásain a tankolásról készíthető videós dokumentáció a hagyományos fizetési módokhoz képest jelentősen csökkentik a visszaélés kockázatát” – teszi hozzá Lenkó Gergő.

A kártyahasználat számos kényelmi megoldást is lehetővé tesz, kiküszöböli a készpénz vagy hitelkártya használatát a töltőállomásokon és lehetővé teszik a kapcsolódó szolgáltatások (pl. útdíj, kamionmosás, parkolás) egyszerű fizetését is. A szolgáltatáshoz kapcsolódik mobilalkalmazás is, amely lehetővé teszi a járművezető számára, hogy a plasztik kártya nélkül is biztonságosan, egyszerűen és gyors tudjanak fizetni.

A piacon jelenleg több üzemanyagkártya-szolgáltatás közül lehet választani; az, hogy egyszerűsítik a fizetési folyamatokat ma már nem újdonság. Ellenben az olyan kapcsolódó megoldások, amelyek a biztonságos használatot vagy az ellenőrizhetőséget garantálják, olyan kézzel fogható előnyt jelentenek, amivel érdemes élni, ha a vállalkozás működésének optimalizálása a cél.

Forrás: Eurowag – Próbakő Kommunikáció

(Ezt a cikket 25 alkalommal tekintették meg.)