Megállapodott a MOL, a Volánbusz, a MÁV és a Waberer’s a hidrogénmobilitás fejlesztéséről

A megállapodást a Hidrogéntechnológiai Szövetség által rendezett HYDROGEN OPEN 2024 konferencia keretében írták alá a MOL Campusban.

Forrás: Waberer’s

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a MOL, a Volánbusz, a MÁV és a Waberer’s a hidrogénmobilitás fejlesztése érdekében. A megállapodást a Hidrogéntechnológiai Szövetség által rendezett HYDROGEN OPEN 2024 konferencia keretében írták alá a MOL Campusban.

A hazai közlekedés és energetika meghatározó szereplői a jövőben közösen vizsgálják a zöld, megújuló hidrogén előállítási lehetőségeit, logisztikáját és közlekedési célú hasznosítását. A vállalatok egyeztetik fejlesztési terveiket, összehangolják pályázati projektjavaslataikat, és közösen dolgoznak ki koncepciókat a hidrogén üzemanyagcellás közlekedés elterjesztésére, valamint az ehhez kapcsolódó infrastruktúra kiépítésére.

A klímasemlegességi célok elérésében jelentős szerep juthat a megújuló hidrogénnek és a hidrogéntechnológiák elterjedésének. Most négy hazai nagyvállalat fogott össze azért, hogy előmozdítsa a hidrogén logisztikai és közlekedési célú hasznosítását: a MOL, a MÁV, a Volánbusz és a Waberer’s célja, hogy a jövőben teszteljék és üzemeltessék az új hidrogén üzemanyagcellás járműveket, valamint közös erővel kiépítsék az ehhez kapcsolódó töltési infrastruktúrát is.

A most aláírt stratégiai megállapodás értelmében a cégek a folyamatos szakmai párbeszéd és tapasztalatcsere mellett fejlesztési terveiket is egyeztetik, valamint közösen dolgoznak ki koncepciókat a hidrogén üzemanyagcellás közlekedés elterjesztése érdekében. Az együttműködés részeként a négy vállalat a hidrogénmobilitás fejlesztéséhez szükséges EU-s és hazai kormányzati forrásokra is összehangolt projektjavaslatokkal fog pályázni.

A stratégiai együttműködési megállapodást a MOL Campusban a Hidrogéntechnológiai Szövetség által rendezett HYDROGEN OPEN 2024 konferencia keretében írták alá. A kétnapos rendezvényen az ipari szereplők közösen kerestek megoldásokat a hidrogén közlekedési célú felhasználására, és párbeszédet folytattak a zéró kibocsátási célok eléréséről, valamint az értékes európai finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésről is. A konferencián az EU hidrogéniparának kulcsfontosságú érdekeltjei, köztük a hidrogéntechnológiai kkv-k, innovációra törekvő vállalatok és elismert szakértők vettek részt.

A MOL-csoport stratégiai célkitűzése, hogy alternatív energiaforrásokkal tegye fenntarthatóbbá mind az ipari szereplők, mind a mobilitási szektor működését. Saját fejlesztéseink és beruházásaink mellett arra törekszünk, hogy minél több partnerünket bevonjuk a közös munkába. Ezért nagyon fontos lépésnek tartom, hogy a MOL Nyrt., a Volánbusz Zrt., a MÁV Zrt. és a Waberer’s Nyrt. stratégiai együttműködési megállapodást köt a hidrogén közlekedési és logisztikai felhasználása érdekében. Hamarosan az első gyakorlati lépést is megtesszük majd, hiszen a Dunai Finomítóban megvalósuló zöld hidrogén-beruházás lehetővé teszi a MOL számára, hogy 2024-től megújuló villamos energiából állítson elő karbonsemleges hidrogént.” – mondta dr. Bacsa György, a MOL Magyarország ügyvezető igazgatója.

„Mi a Waberer’s Csoportnál abban hiszünk, hogy fejlődni és érdemi eredményt elérni a fenntarthatóság terén, csak egymást támogatva és összefogással lehet. Külön öröm számomra, hogy részesei lehetünk ennek az együttműködésnek, mellyel új perspektívát teremthetünk a zéró emissziós szállítások terén Magyarországon. A hidrogénhajtású járművek kompromisszummentes alternatívái lehetnek a hagyományos dízelmeghajtással működő nehézgépjárműveknek. Reméljük, hogy két év múlva a legkorszerűbb üzemanyagcellás Waberer’s járművek is elérhetőek lesznek a magyar utakon, és közösen alakíthatunk ki egy komplex beruházási és támogatási rendszert a hidrogén-technológia terjedésének elősegítésére.” – mondta Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Forrás: Waberer’s

(Ezt a cikket 65 alkalommal tekintették meg.)