ÉKM: több mint 114 millió forint bírságot szabtak ki a román határon tartott ellenőrzésen

A közlekedésbiztonságre veszélyt jelentő járműveket ellenőrzött az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Közúti ellenőrök nemzetközi tudáscseréje Budapesten - Forrás: NKH

A közlekedésbiztonságre veszélyt jelentő járműveket ellenőrzött az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM): 114 millió 491 ezer forint bírságot szabtak ki a Közúti Közlekedési Ellenőrzési Főosztály közúti ellenőrzési akciói során november 12. és 18. között Magyarország román határszakaszán – közölte a tárca szombaton az MTI-vel.

Illusztráció – Forrás: NKH

Azt írták, hogy az ellenőrzés kiemelt célja a közlekedésbiztonságra veszélyt jelentő járművek, továbbá az engedély vagy regisztráció nélkül közlekedő vállalkozások kiszűrése volt. Az akcióban részt vevő szakemberek összesen 208 jogsértést tártak fel, amelyből 75 esetben a vezetési és pihenőidő, 53 esetben a járművek műszaki állapota, 32 esetben túlsúly/túlméret és 25 esetben az engedélyekkel összefüggő szabályok megsértése miatt intézkedtek, továbbá 12 esetben találtak Adblue manipulációra alkalmas eszközt a járművekben – részletezték.

A jogsértések több mint a felét, 124 esetben román honosságú vállalkozások követték el; a szabálytalanságokat 28 esetben bolgár, 25 esetben török honosságú jogsértők járművében fedezték fel – tették hozzá. Közölték azt is, hogy a kiszabott 114 millió 491 ezer forint bírságból 105 millió 521 ezer forintot a helyszínen fizették be a szabálytalankodók, míg a fennmaradó összeget visszatartási intézkedéssel biztosítják az ellenőrök.

A közleményben azt írták, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint az intézkedések egyik legfontosabb következménye, hogy a forgalomból kiszedett, közlekedésre alkalmatlan, baleset- és életveszélyes „járművek” már senkit se veszélyeztessenek az utakon. A tárcavezető a biztonságos közlekedés fenntartása, és az akció tanulságaként további ellenőrzéseket rendelt el – áll a közleményben.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 30 alkalommal tekintették meg.)