Emelkedő abroncsárak! Időben érdemes beszerezni a téli kisteher abroncsokat

Az abroncsok ára az utóbbi években drasztikusan megemelkedett.

W.P.

Az abroncsok ára az utóbbi években drasztikusan megemelkedett, nemcsak a személyautók, de a kisteher járművek abroncsi is egyre drágábbak. Mivel a kisteher járművek abroncsméretei viszonylag nagynak mondhatóak, így az árak eleve magasabbak, de a magas inflációnak köszönhetően az árak olyan ütemben emelkednek, hogy már alaposan meg kell fontolni, hogy hol és milyen abroncsot vásárolunk.

W.P.

Mivel a kisteher járművek esetében különösen lényeges a biztonság és a jó tapadás, így nem a minőségen érdemes spórolni – írja a gumiabroncsakciók.

Olcsóbb abroncsot csak akkor célszerű vásárolni, ha valóban ritkán használjuk áru vagy személyszállító járművünket, de ez viszonylag ritka. Elsősorban a közép és prémium márkák kínálatában érdemes keresgélni, így pedig ha abroncsvásárlásra kerül a sor, bizony mélyen a zsebünkbe kell nyúlunk. Akár több százezer forintba is kerülhet egy szett téli gumi, ezért nem árt előre terveznünk, mert így akár több tízezer forintot is megspórolhatunk.

Miért olyan magasak az árak idén?

Érdekes kérdés persze, hogy miért is olyan drasztikus az áremelkedés, nemcsak idén de az elmúlt években. A drágulás oka pár évvel ezelőtt még a koronavírus járvány volt, hiszen abban az időben a korlátozások minden országban szigorúak voltak, melyek befolyásolták az abroncsgyártást is. Az emelkedés persze tapasztalható volt 2021-ben is, de akkor mindössze 6,5 %-os emelkedés volt. 2022-ben azonban az árak 15 %-kal emelkedtek meg, ami meglehetősen nagy drágulást jelentett. Ekkora áremelkedésről idén nincs szó, de hasonlóan nagy lesz a drágulás idén is.

Ennek természetesen több oka is van. Az abroncsgyártóknak az orosz-ukrán háború miatt is szembe kell nézniük a nyersanyaghiánnyal, illetve a magas szállítási és energiaárakkal, melyek miatt kénytelenek árat emelni, hiszen az előállítási költségek is drágábbak. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a kereskedők drágábban jutnak abroncshoz, azt drágábban is fogják árulni, hiszen profitra nekik is szükségük van. A jó hír viszont, hogy ez a drágább beszállítói ár az új szezon abroncsaira érvényes, a jelenlegi készletre nem,

A téli kisteherabroncsokat már augusztusban érdemes megvásárolni

Ha körülnézünk a kereskedések és szervizek kínálatában téli abroncs még nem igazán van, talán csak a tavalyi készletből megmaradt abroncsok. Az online gumiáruház ennél szélesebb kínálattal rendelkeznek mind méret, mind mintázat tekintetében. Bár még nyár van, és az abroncscsere sem ideális jelenleg, mégis érdemes már most gondolni az őszi/téli szezonra, és most körülnézni az abroncskínálatban.

A jelenleg piacon lévő téli abroncsok ára ugyanis jelenleg még kedvező, és nem érinti az áremelkedés a megemelkedett gyártási költségek miatt. Az új szériák ugyan nem elérhetőek, de ettől függetlenül találhatunk olyan abroncsokat, melyek minőséget képviselnek, jó teljesítményt várhatunk tőlük, az áruk viszont lényegesen kedvezőbb most, mint lesz egy-két hónap múlva. Ha ősszel esedékes az abroncsvásárlás kisteherautónkra, akkor mást célszerű beszereznünk az új abroncsokat.

W.P.

(Ezt a cikket 40 alkalommal tekintették meg.)