A vártnál jobb félévi eredmények a DSV-nél- a szállítmányozási szektort továbbra is normalizálódás jellemzi

A DSV a világ egyik legjelentősebb szállítási és logisztikai vállalata, amely Magyarországon is piacvezető szerepet tölt be.

A DSV a világ egyik legjelentősebb szállítási és logisztikai vállalata, amely Magyarországon is piacvezető szerepet tölt be. A globális vállalat a vártnál jobb első félévi eredményekről és erős cashflow-ról számolt be a piaci körülményekhez képest. A bruttó profit és az adózás előtti eredmény bár csökkent a tavalyi rendkívüli évhez viszonyítva, de még így is kedvező a pandémia előtti szinthez mérve.

Forrás: DSV

2023 első felében a szállítási és logisztikai szolgáltatások iránti keresletet a makrogazdasági tényezők befolyásolták. Ezzel párhuzamosan a logisztikai piac gyorsan normalizálódott az elmúlt években tapasztalható nehézségek után. A DSV-nek sikerült alkalmazkodnia ehhez, kihasználva az asset-light üzleti modelljét.

„2023 második negyedévében mindhárom divízióban szilárd eredményeket és erős cash-flow-t értünk el. A szállítási és logisztikai szolgáltatások iránti kereslet szerény, de 2023 első felében bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk alkalmazkodni a változó piaci feltételekhez. A szektor fejlődésének kilátásai még mindig bizonytalanok, azonban látjuk a stabilizáció jeleit, és a következő negyedévekben a világkereskedelem volumenének fokozatos javulására számítunk” – nyilatkozta a DSV első féléves riportjában Jens Bjørn Andersen, a DSV csoport vezérigazgatója, aki hozzátette, hogy az erős piaci versenyben a DSV továbbra is nagy energiát fektet abba, hogy túlszárnyalja  a piacra jellemző növekedés mértékét, miközben értéket teremt ügyfeleinek.

Jó eredmények és intenzív cashflow a DSV-nél

A DSV a vártnál jobb első félévi eredményekről és erős cashflow-ról számolt be, alkalmazkodva a szerényebb piaci körülményekhez, az úgynevezett asset-light üzleti modelljének kihasználásával. A bruttó profit 14,2%-kal, az adózás előtti eredmény pedig 31,6%-kal maradt el a tavalyi rendkívüli eredményektől, de még így is kedvező a pandémia előtti szinthez mérve. 

Az Air & Sea, azaz a légi és tengeri divíziónak 2023 első félévében az adózás előtti eredménye 35,7%-kal csökkent, ami az előző év azonos időszakához képest alacsonyabb fuvarmennyiségnek és a fuvardíjak csökkenésének tudható be. A Solutions, azaz raktárlogisztikai divízióban szintén csökkenés volt tapasztalható 2023 első félévében. Itt az adózás előtti eredmény 23,4%-os visszaesést mutat 2022 azonos időszakához képest. A visszaesés nagyrészt a csökkenő volumeneknek, valamint a raktári kapacitás bővülésének volt köszönhető. A Road, azaz a közúti üzletág a többihez képest szerényebb, 2,8%-os adózás előtti eredménycsökkenést mutat. A csökkenő piaci aktivitás ellenére elmondható, hogy a közúti divízió jól teljesített és piaci részesedést szerzett.

A korábban tervezettnél jobb éves eredményt várnak

A DSV 2023 első félévében elért jó teljesítménye és a szállítási volumen 2023 második félévi fokozatos javulásának feltételezése alapján, a vállalat frissítette a 2023-as év egészére vonatkozó kilátásait. A korábbi 16 000-18 000 millió dán korona közé kalkulált adózás előtti éves eredményét a DSV már 17 000-18 500 millió dán korona közé tervezi. Utóbbi átszámítva nagyjából 900 milliárd forintnak megfelelő összeget takar.


A DSV-ről:

A DSV A/S egy piacvezető dán szállítási és logisztikai vállalat, amely globális közúti, légi, tengeri szállítási és raktárlogisztikai szolgáltatásokat kínál. 1976-ban kilenc független dán fuvarozó alapította, és azóta gyors terjeszkedést és nemzetközi jelenlétet ért el. A több mint 80 országban működő irodáival a DSV több mint 75 000 embert foglalkoztat világszerte. Magyarországi története 1995-ben kezdődött, és azóta hazánk egyik legmeghatározóbb piaci szereplőjévé nőtte ki magát. A DSV Magyarország a nemzetközi trendekkel megegyezően három divízióból áll: Road, Air & Sea és Solutions, amelyekért a DSV Hungária Kft., a DSV Air & Sea Hungary Kft. és a DSV Solutions Hungary Kft. felel.

(www.dsv.com/en/countries/europe/hungary)

Forrás: DSV – Károly Róbert PR & Marketing | KRPR.hu

(Ezt a cikket 66 alkalommal tekintették meg.)