5 tipp hogy könnyebben találj fizikai munkát – a Jooble tanácsai

Hogyan találd meg álmaid állását, ha fizikai munkát keresel? Mit kell mindenképp elmondanod magadról? Mi a különbség a könnyű, a közepes és a nehéz fizikai munkák között? Most megtudhatod.


Hogyan találd meg álmaid állását, ha fizikai munkát keresel? Mit kell mindenképp elmondanod magadról? Mi a különbség a könnyű, a közepes és a nehéz fizikai munkák között? Most megtudhatod.

Forrás: Hector Emilio Gonzalez – Unsplash.com

Fizikai munkát keresel? Magyarország egyik legnagyobb állásportálja, a Jooble ad néhány hasznos tippet, hogyan találd meg a neked való állást, és mivel teheted könnyebbé, hogy téged válasszanak a sok jelentkező közül.

Az álláshirdetések között könnyű elveszni, ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen módszerekkel böngészel a munkaadók által kínált lehetőségek között. De még ennél is fontosabb, hogy tisztában legyél azzal, hogy milyen típusú fizikai munkát keresel. íme néhány hasznos jó tanács!

1. Fogalmazd meg magadnak, hogy milyen lenne álmaid állása

A „mindegy, csak jó pénzt fizessenek” nem jó hozzáállás, bármennyire is kézenfekvőnek tűnik. Hamar kiderülhet ugyanis, hogy a jól fizető állás egyáltalán nem tetszik majd, amikor belevágsz. Lehet, hogy túl sokat kell utazni hozzá, vagy a műszakok fognak gondot okozni. Ha csak a jó fizetés lebeg a szemed előtt, könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy hamar feladni kényszerülsz a munkát.

Első lépésként tehát gondold végig, mi az, amit semmiképpen nem szeretnél bevállalni, és mi az, ami szóba jöhet.

2. A jó keresőszavak használata

A Jooble oldalán sokféle szempont alapján lehet rákeresni az állásokra, így rengeteg időt megspórolhatsz. Az egyik legfőbb, hogy hol szeretnél dolgozni. Ha Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében élsz, vagy ott szeretnél munkát találni, akkor a Jász-Nagykun-Szolnok vármegye állás kulcsszavakra érdemes rákeresned. Még ennél is jobban szűkítheted a kört, ha kifejezetten egy településre koncentrálsz, például a Pécs munka szavakkal.

De vannak egyéb szűrők is. Ha kifejezetten részmunkaidős állást keresel, akkor a teljes munkaidős munkákat eleve kizárhatod a találatok közül. Ha diák vagy, szűrőként használd a diákmunka szót. Sőt, ennél speciálisabb dolgokat is beállíthatsz, például azt, hogy téged csak az éjszakai műszak érdekel, vagy azt, hogy egy bizonyos cég álláshirdetései között böngésznél.

3. A feltételek alapos átnézése

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak felületesen futják át az álláshirdetést, és néhány lényeges elem elkerüli a figyelmüket. Ilyen lehet, hogy a munka feltétele a jogosítvány, a tapasztalat, vagy biztosítanak-e szállást (ez például külföldi munkáknál létfontosságú információ lehet), adnak-e valamilyen ellátást, munkafelszerelést, biztosítást, cafeteriát, jutalmakat és így tovább. Ha kell, jegyezd ki magadnak ezeket az adatokat, és csak akkor jelentkezz a munkára, ha tudod, mire vállalkozol.

4. Fényezd magad, amennyire lehet, de ne ess túlzásokba

Egy jó álláshirdetésre rengetegen jelentkeznek, és nem lehetsz biztos abban, hogy téged választanak. A munkáltatóknak valamilyen szempont alapján válogatniuk kell. Épp ezért a jelentkezésedben említs meg néhány olyan tényt magadról, amely feléd billentheti a mérleg nyelvét. Először azt nézd meg, hogy megjelölték-e az álláshirdetésben, hogy mi számít előnynek. A tapasztalat? Írd meg, milyen hasonló területen dolgoztál már, még ha az csak pár hónap is volt. A jó fizikai állapot? Említsd meg, ha rendszeresen sportolsz. Lódítani nem érdemes, mert munkakezdés után rögtön kiderül, ha nem konyítasz az adott feladathoz, vagy nem bírod a strapát. Ha nem írnak ilyen feltételeket, akkor is jó, ha beleírod a jelentkezésedbe, mit tudsz – megeshet, hogy a válogatás során ez előnyt fog jelenteni.

5. Fizikai munka: de milyen nehéz?

A fizikai munkára három kifejezés is utalhat az álláshirdetésekben: fizikai munka, segédmunka, betanított munka. Ez a három szó gyakorlatilag ugyanazt jelenti, bár a betanított munka azt jelenti, hogy kicsit speciálisabb munkáról van szó, amelyet azonban könnyű megtanulni, és egy rövid képzés után vagy egy tapasztalt dolgozó mellett már el is kezdheted a munkát. A fizikai munka mellett azonban gyakran szerepek a „könnyű”, „közepes” vagy „nehéz” kifejezés is. Jó, ha tisztában vagy azzal, mi a különbség ezek között.

  • Könnyű fizikai munka: sokszor, de nem mindig nőknek szóló munkát jelent. Állómunka, ám közben időnként le lehet ülni, nem kell nehéz dolgokat emelgetni (maximum 5-10 kg-ot), és a munkavégzés szobahőmérsékletű környezetben történik. Ilyen munkakörök lehetnek a takarítás, pincérkedés, bárpultos munka, gépkezelés, operátori feladatok, árufeltöltés.
  • Közepesen nehéz fizikai munka: az ilyen munkakörök már inkább férfiaknak szólnak. Ebben a munkakörben az üldögélés már nem feltétlenül jöhet szóba, esetenként 10-20 kg-os terhet kell cipelni, és a környezeti körülmények is nehezebbek lehetnek. Tipikusan a kertészeti munkát végzők, építkezésen dolgozók végeznek ilyen munkát.
  • Nehéz fizikai munka: kifejezetten férfiaknak meghirdetett állások, amelyek fizikailag elég megterhelőek lehetnek. Nehéz súlyokat kell emelgetni, sokszor szélsőséges hidegben vagy melegben kell dolgozni. Útburkolóként, építkezésen dolgozva lehet hasonló körülményekkel találkozni.

Egy kis érdekesség a végére. A fizikai munkára, elsősorban külföldi cégek hirdetéseiben, gyakran találkozni a „kékgalléros munka” szavakkal. Ez az angol „blue collar” kifejezésből jön. A kék gallér azért lett a fizikai munkát végző dolgozók neve, mert angolszász területeken a munkások gyakran kék inget viseltek. Hasonló okból nevezik az irodai dolgozókat, szellemi munkát végzőket fehérgallérosoknak. Sőt, hallani a „rózsaszín gallér”-t is főként a női munkakörökre, az aranygallérost pedig a topmenedzserekre alkalmazva.

WP

(Ezt a cikket 50 alkalommal tekintették meg.)