Kategóriák

Kategóriák

Érdekvédelem Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Újabb lengyelországi határzár, Koroszczyn (PL – BY)

A lengyelországi fuvarozók már Koroszczynban is elzárták a határt. A tüntetés szervezőinek bejelentése szerint 2023. május 9-én délben megkezdődött a fehéroroszországi határátkelő blokádja Koroszczynban. Dorohusk után ez a második határ, amelyet a keletre is szállító lengyel fuvarozók zártak le.

Fotó : szervezők

A lengyelországi vezető érdekvédelmi szervezett ZMPD elismeri a tiltakozók igényét és támogatja is, valamint ígérete szerint Brüsszelhez fordul. A Közúti Közlekedési Fórumot is összehívja, amelyben a Lengyelországban működő közúti fuvarozó szervezetek többsége tömörül, hogy megtárgyalják a tüntetők  követeléseit és kialakítsák a Közúti Fuvarozási Ágazat részletes és egységes álláspontját  a nemzetgazdaság ezen fontos ága számára a jelenlegi, igen nehéz gazdasági helyzetben. 

Lengyelországi Nemzetközi Közúti Fuvarozók Szövetsége – tudomásul véve az egyre drámaibbá váló helyzetet és egyetértve a tiltakozók helyzetértékelésével – támogatja a Dorohuskban és Koroszczynában sztrájkoló vállalkozókat, egyúttal aktív részvételre szólítja fel a szervezet tagjait ezekben a tiltakozásokban.

Forrás: Twitter Maks Lukasiuk

A fuvarozók 2023.Június 06-ig kaptak hivatalos engedélyt a demonstrációkra.

A követelések változatlanok: 

  • Az engedély liberalizációk eltörlése, engedély kvóták felülvizsgálata.
  • Keleti tökéből működő cégek visszaéléseinek felülvizsgálata.
  • Korlátozni, lépcsőkhöz kötni a keleti tökével létesülő cégek piacra jutási feltételeit.
  • Vegyes honosságú járműszerelvényekkel, idegen pótkocsikkal való árufuvarozói engedélyhasználat nélküli visszaélések megszüntetése.
  • A BiReg rendszerhez hasonló árufuvarozói engedély ellenőrzési felületet integrálása a  lengyelországi SENT rendszerbe, így fokozva a piacvédelmet az engedélykötelezettséget igénylő fuvarfeladatokat végző fuvarozókkal szemben. 
  • Egyenlő versenyhelyzet biztosítása a külföldiekkel szemben a hazai vállalkozásoknak.

A friss hírek alapján  jelenleg óránként egy szállító járművet engednek át a demonstrálók.

Ignácz József Péter

(Ezt a cikket 106 alkalommal tekintették meg.)