Kategóriák

Kategóriák

Hírek Logisztika Vasút

Új intermodális vasúti terminál épül Szegeden

Évente 60 ezer kamionnyi, elsősorban a Balkánról érkező vagy oda tartó tranzitáut átrakodására alkalmas intermodális vasúti terminált alakít ki a Petrolsped Szállítmányozási Kft. őszre Szegeden – tájékoztatta a vállalkozás kedden az MTI-t.

A közlemény szerint a magyar intermodális forgalom az elmúlt években lassan, de folyamatosan nő, ugyanakkor ennek több mint 90 százalékát három, teljes kapacitással működő budapesti terminál bonyolítja.

Az M5-ös autópályán, Szeged térségében évente több mint egymillió török, bolgár, román és szerb kamion közlekedik. A kiskundorozsmai terminál, közel a román és szerb hármashatárhoz, az M5-ös és az M43-as autópályához ideális helyszín arra, hogy ennek a tranzit kamionforgalomnak egy részét vonatra tegyék – idézték a közleményben Kovács Attilát, a PSP Terminal Kft. ügyvezető igazgatóját.

Az egykori kiskundorozsmai ROLA átrakó területén, 4,8 hektáron létrejövő PSP Terminalon egyszerre 120 félpótkocsit és ugyanennyi TEU konténert (20 lábas szabványkonténer) tudnak majd kezelni. Naponta három, 19 ikervagonból álló 650 méteres vonatpárt képesek kiszolgálni, amelyek szerelvényenként 38 félpótkocsit vagy 38 negyven lábas konténert szállíthatnak. Ezzel a kapacitással a terminál éves szinten mintegy 60 ezer kamionnal csökkentheti az M5-ös és M1-es autópályák kamionforgalmát.

A létesítmény működését saját fejlesztésű terminál operációs rendszer segíti, daruzható és nem daruzható félpótkocsikat, csereszekrényeket, valamint konténereket tudnak majd vasútra átrakni. A rakodóvágányt az uniós irányelvekkel összhangban villanymozdonnyal, szén-dioxid kibocsátás nélkül szolgálják ki.

A PSP Terminal az ügyféligények alapján rendszeres vonatokat indít, amelyekkel 1200-1400 kilométeres távolságra lévő vasúti terminálok, tengeri kikötők válnak elérhetővé. Közvetlenül a Luxemburg déli részén található bettembourgi és a lengyelországi poznani vasúti csomópontok, ezeken keresztül pedig akár Franciaország Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia vagy a Baltikum államai.

A fejlesztést szeptemberre, 200 millió forintból valósítják meg, amelyet teljes egészében a Petrolsped Szállítmányozási Kft. finanszíroz – áll a közleményben.

A Petrolsped cégcsoport új tagjaként a PSP Terminal Kft. a megnövekedett intermodális termináli igények kielégítésén, ezzel együtt a vasútlogisztika „zöldítésén” dolgozik. A terminál anyavállalata a 27 éves vasúti szállítmányozási tapasztalattal rendelkező Petrolsped Szállítmányozási Kft., amely Magyarország mellett Ausztriában és Romániában is jelen van leányvállalataival.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az 1996-ban alapított, magántulajdonú Petrolsped Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 13,93 milliárd forint volt, a 2020-as mintegy 90 százaléka. A cég 2020-ban 624 millió, 2021-ben 421 millió forint korrigált adózott eredményt ért el.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Pixabay

(Ezt a cikket 32 alkalommal tekintették meg.)