Hogyan változtathatja meg a 3D nyomtatás a tehergépkocsi gyártást?

A 3D nyomtatás ipar fejlődése széleskörű előnyökkel jár a kamionok, tehergépkocsik gyártói, tulajdonosai és üzemeltetői számára.

A 3D nyomtatás ipar fejlődése széleskörű előnyökkel jár a kamionok, tehergépkocsik gyártói, tulajdonosai és üzemeltetői számára. A kamion gyártók ma már egyre inkább alkalmazzák a 3D nyomtatási technológiát a gyártás során.

A 3D nyomtatás hódító útja az iparban a prototípus gyártással kezdődött (prototípus gyártás: mintapéldány legyártása, mely által tesztelhetővé válik az alkatrész, jelentősen csökkentve az új alkatrész tervezéséhez és teszteléséhez szükséges időt és költséget). A technológia a 21. században ennél azonban már jóval messzebbre mutat. Az ipari 3D nyomatás mára már lehetővé teszi az új végtermékek, alkatrészek legyártását is. Milyen előnyei vannak a 3D nyomtatott alkatrészeknek a tehergépkocsik, kamionok esetében?

Könnyebb alkatrészek:
3D nyomtatás technológiája lehetővé teszi a könnyebb alkatrészek gyártását azáltal, hogy egyszerűsíti az összetettebb konstrukciójú alkatrészeket, vagy akár egyes fém alkotóelemeket nagy szilárdságú műanyagokkal helyettesít. Ezáltal az alkatrészek súlya jelentősen csökkenthető, ami az úthasználatra, de még inkább az üzemanyag fogyasztásra is kedvező hatással lesz.

Hosszabb élettartam, kevesebb meghibásodás:
A 3D nyomtatott alkatrészek tartósabbá tehetők, mivel kevésbé összetett konstrukcióval bírnak. Minél bonyolultabb, illetve több illesztéssel vagy tömítéssel rendelkezik egy alkatrész annál nagyobb az esély a kopásra, meghibásodásra. 3D nyomtatással ezek vagy kiküszöbölhetők vagy éppen bármikor újratervezhetők és nyomtathatók egyetlen egységként, csökkentve a meghibásodás esélyét.

Gyorsan legyártható pótalkatrészek:
A 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy egy hiányzó vagy éppen ritka alkatrészt akkor és ott nyomtassanak igény szerint, amikor szükség van rájuk.

Egyedi alkatrészgyártás:
A 3D nyomtatás lehetővé teszi a gyártók számára, hogy kis tételeket és egyedi alkatrészeket, nehezen beszerezhető vagy akár már nem kapható alkatrészeket állítsanak elő.

Bár a 3D nyomtatási technológiát ma még korlátozhatja az anyag- és eszközköltség, a technológia egyre jobb, precízebb, gyorsabb olcsóbb lesz. Ezáltal pedig egyre szélesebb körben alkalmazhatóvá válik majd a tehergépkocsik gyártása során. Egy nagyon jó példa erre a Volvo Trucks fejlesztése, (forrás: VolvoTrucks) melynek során egy motort 3D nyomtatással sikerült könnyebbé és áramvonalasabbá tenniük.

WP

(Ezt a cikket 66 alkalommal tekintették meg.)