Téli üzemmódra váltott a Magyar Közút

Téli üzemmódra váltott csütörtöktől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ország teljes területén – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Téli üzemmódra váltott csütörtöktől a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az ország teljes területén – közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Illusztráció – MTI Fotó: Varga György

A közleményben kiemelték: a 19 megyei igazgatóságon, 80 mérnökségen és a központi irányításban is 0-24 órás szolgálatra állnak át a szakemberek. A következő hónapokban mintegy 2500-an dolgoznak a szükséges téli útüzemeltetési feladatok ellátásán. A társaság 31 ezer kilométernyi gyorsforgalmi-, fő- és mellékúton, valamint 1000 kilométer kerékpárúton végzi el a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Szeptember 1-től 1237 kilométernyi autópálya koncessziós kezelésbe került, így azokon a szakaszokon a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. látja el a téli üzemeltetési feladatokat – írták. A közútkezelő a téli időszakra 713 hóekével felszerelt teherautóval, 149 rakodógéppel és 119 hómaróval készül, amely rendkívüli időjárási helyzetekben további 781 munkagéppel bővíthető.

Közölték: a társaság 36 ezer tonna sót adott át az autópályaüzemeltető cégnek, így a téli időszakra 133 ezer tonnányi készlet áll rendelkezésére, valamint közel 8700 tonna érdesítő anyag, amelyek pótlása az egész téli időszakban biztosított. A korábbi gyakorlathoz hasonlóan a kedvező időjárást a közutak javítására használják ki. A tervek szerint idén 960 kilométernyi, főleg mellékút teljes körű felújítása valósulhat meg.

A Magyar Falu Program támogatási forrásaiból idén közel 5 millió négyzetméternyi burkolatjavítást végeztek el a cég szakemberei, amellyel 218 helyszínen, 340 ezer tonna aszfalt felhasználásával több mint 800 kilométernyi országos közút újult meg.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

(Ezt a cikket 51 alkalommal tekintették meg.)