ITM: működnek a szigorúbb rendelkezések

Működnek a szigorúbb intézkedések, kétharmadával több „túlsúlyos gépszörnynek” állta útját a közlekedési hatóság.

Forrás: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság - Police.hu

Működnek a szigorúbb intézkedések, kétharmadával több „túlsúlyos gépszörnynek” állta útját a közlekedési hatóság – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

Illusztráció – Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság – Police.hu

A közlemény szerint megerősített jogszabályi felhatalmazásával élve a közlekedési hatóság egy éve léphet fel hatékonyabban a balesetveszélyes „horrorkaravánokkal” szemben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti ellenőrei tavaly 179 járműszerelvényt tartóztattak fel, véget vetve közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül kockázatos útjuknak. „A hajmeresztően felelőtlen üzemeltetőkre” 2021-ben csaknem 100 millió forint bírságot szabtak ki, gyakran több jogsértés miatt is – ismertették.

Közölték: a „horrorkaravánok” szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvények. Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre többet szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat hevenyészetten rögzítve. A lelkiismeretlen ügyeskedők Magyarországon is súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

A tavaly január végén hatályba lépett előírás új járműkategóriákra terjesztette ki a szabálytalan vontatást végző, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvények ellenőrzésének és szigorúbb szankcionálásának lehetőségét. Így egy éve már a személygépkocsikból vagy kisteherautókból álló „horrorkaravánokra” is kiszabható az akár 500 ezer forintos közigazgatási bírság. 2021 februárjától a rendőrség és a közlekedési hatóság visszatarthatja a járműveket, rendszámukat és forgalmi engedélyüket elveheti. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése.

A tájékoztatás szerint az innovációs tárcánál működő közlekedési hatóság munkatársai 2021-ben az esetek mintegy felében marasztaltak el kizárólag tömeg- vagy mérettúllépés miatt „horrorkaravánokat”. A sofőrök harmada a vezetési és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket is megszegte. Több szabálysértőnél fordultak elő további – dokumentációs és műszaki – hiányosságok. A többletjogosítványoknak köszönhetően a hatóság munkatársai a tavalyelőttinél kétharmadával több szabálysértőt kaptak el, túlnyomó hányadukat a délkeleti országrészben. A tetemes bírságok visszatartó erejét növeli, hogy azokat a tetten érés helyszínén szabják ki és fizettetik meg.

A szakemberek eredményesen léptek fel a túlrakodott, 3,5 tonnás kisteherautókkal manőverezőkkel szemben is. Ezen járművezetők kedvét tavaly 283 esetben mintegy 114 millió forintnyi bírsággal vették el a balesetveszélyes gyakorlatoktól – közölte az ITM. A közlekedési hatóság a nagyobb nemzetközi forgalmat bonyolító utak mentén folyamatos jelenléttel igyekszik visszaszorítani a kockázatos felelőtlenséget. Az országutakon tavaly kiszűrt esetekről a minisztérium Facebook-oldalán érhető el „kedélyborzoló” fotóválogatás – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság – Police.hu

(Ezt a cikket 67 alkalommal tekintették meg.)