Baleset-megelőzés Biztonság Hírek

Több mint harmincezer első-második osztályos tanuló vett részt a HUMDA országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatán

A fővárosban zárult a „Road Safety – a biztonság az első” országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozat, amelyet első és második osztályos tanulóknak szervezett a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. tizenkét megyeszékhely és Budapest központi szabadtéri helyszínein. 

Forrás: HUMDA

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. kiemelt küldetése, hogy támogassa a gyermekek biztonságos közlekedésre való nevelését. A „Road Safety – a biztonság az első” elnevezésű országjáró közlekedésbiztonsági edukációs projekt általános iskolák első és második osztályos tanulóit szólította meg. A programsorozat keretein belül közlekedési ismeretek átadásában kiemelkedően jártas szakemberek tartottak foglalkozásokat a HUMDA kitelepülésein, ahova tanórai keretek között látogattak el az iskolások.  

A 13 hétig tartó, hetente új állomásra látogató, az adott megyeszékhely fiatalságát megmozgató interaktív oktatási, fejlesztési programsorozat túlmutatott a tanítás hagyományos keretein. A tantermek falain kívül, a megyeszékhelyek központi szabadtéri helyszínein lebonyolított képzés alkalmával délelőttönként az első és másodikos tanulók játékos, ám átfogó közlekedésbiztonsági oktatásban részesültek. A délelőtti programokon 20 perces interaktív oktatást követően instruktorok segítségével, elektromos mini autókkal, kerékpárokkal és rollerekkel mentek ki a gyermekek az ideiglenes KRESZ-pályára, ahol a közlekedési szabályokkal és többek között például a rendőri karjelzésekkel ismerkedtek. A tanítási időt követően, délutánonként pedig korosztálytól függetlenül minden érdeklődő számára lehetőség nyílt a programokon való részvételre, a délutáni programokon egy 4 x 4 méteres társasjátékon játszhattak a családok, de egy reakcióidő-figyelő, -javító játékot is kipróbálhattak. A felnőttek pedig úgynevezett részeg- és drogszemüveg révén tapasztalhatták meg miért nem szabad ilyen szerek hatása alatt volán mögé ülni.  

A budapesti záró állomást megelőzően korábban 12 megyeszékhelyen járt a Road Safety programsorozat. A képzés központi eleme az általános iskolák számára közlekedésbiztonsági ismereteket tartalmazó „Útravaló” elnevezésű kiadvány volt, mely olyan ismereteket nyújt a gyermekeknek, amelyek segítenek nekik eligazodni a forgalom bonyolult útvesztőjében, és megalapozzák egy biztonságos szemlélet kialakítását. Az ingyenes kiadványt a kitelepüléseken kapták meg a tanulók. A kiadványt a szakterületen komoly tudással rendelkező szakemberek állították össze hétköznapi tapasztalatokra alapozva, amelyből a kicsik játékosan, valóban élményszerűen ismerhetik meg a közlekedési alapfogalmakat, a gyalogos, a kerékpáros és a közösségi közlekedést. 

– Úgy gondolom, sikerrel zárult a Road Safety országjáró közlekedésbiztonsági oktatási programsorozatunk idei felvonása. A rendezvényről eddig számos kedvező visszajelzés érkezett a szülőktől és szakmai körökből, megannyi pedagógus jelezte, hogy előszeretettel oktat az „Útravaló” kiadványból a tanórái során. Ezek a visszajelzések azért is örömtelik, ugyanis a biztonságos közlekedéssel való ismerkedést nem lehet elég korán kezdeni, hiszen a fiatal korosztály a különösen veszélyeztetett csoportba tartozik. A programsorozatunk 13 állomásán több mint harmincezer első-második osztályos tanulót részesítettünk közlekedésbiztonsági oktatásban, ami arra enged következtetni, hogy a Road Safety-nek otthont adó 12 megyeszékhely és a 12. kerület csaknem összes első-második osztályos tanulóját vendégül láthattuk. A helyszínek közül Zalaegerszeg volt a legnépszerűbb, ahol összesen 3459-en vettek részt. Bízom benne, hogy a kezdeményezésünk hagyományteremtő jelleget ölt és a jövőben további városokba is ellátogathat a rendezvény – hangsúlyozta Weingartner Balázs, a HUMDA Zrt. elnök-vezérigazgatója. 

Forrás: HUMDA

A magyar kormány számára kiemelten fontos a közlekedésbiztonság színvonalának növelése, így örömmel csatlakoztunk ahhoz az európai uniós célkitűzéshez, hogy a végzetes kimenetelű közlekedési balesetek száma 2030-ra a felére, 2050-re pedig nullára csökkenjen. A cél elérésének érdekében a fiatalok edukációja kulcsfontosságú, ugyanis ők lesznek a jövő közlekedői. A tavalyi tanévtől kezdve a környezetismeret, valamint a technika és tervezés tantárgyak részeként már első osztálytól oktatják a közlekedési ismereteket, azon belül a gyalogos és a kerékpáros közlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat. A Palkovics László miniszter, kormánybiztos fővédnöksége mellett lezajlott HUMDA Road Safety programsorozat és az ahhoz tartozó közlekedési útravaló terjesztése egy fontos előkészítő lépése volt a biztonságos közlekedésre nevelő tanterv kidolgozásának – tette hozzá Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. 


A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a szektor szereplőit összefogva és velük szoros együttműködésben részt vesz a hazai autó- és motorsportszakma koordinálásában. Az Ügynökség koordinálja az elektromos meghajtású közlekedési eszközök támogatási rendszerét és a Zöld Busz Programot Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár együttműködésével. A HUMDA Zrt. emellett közreműködik a hazai közlekedéskultúra és közlekedésbiztonság fejlesztésében. A hazai mérnökképzés, illetve a környezetkímélőbb technológiák népszerűsítése mellett gazdaságfejlesztési és sportdiplomáciai feladatokat is ellát a magyarországi mobilitási piac meghatározó szereplője. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által alapított, a tárca 100%-os tulajdonában lévő társaság újragondolja és megerősíti Magyarország szerepét az átalakuló mobilitás korszakában.

Forrás: HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. 

(Ezt a cikket 34 alkalommal tekintették meg.)

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók kikapcsolásával!

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro