Aktuális Hírek Kiemelt hírek Kommunikáció és Informatika Logisztika Vezércikk

Virtuális “ikertestvért” kap az épülő fényeslitkei intermodális terminál

Felépítik a fényeslitkei East-West Gate (EWG) intermodális kombiterminál valósághű virtuális “ikertestvérét”, amely valós időben, 3D-s technológiával követi a logisztikai központ folyamatait és működését – közölte a projekt kommunikációjáért felelős társaság pénteken az MTI-vel.

Forrás: East-West Gate (EWG)

A magyar-ukrán határ mellett jelenleg is épülő EWG üzemeltetője és a MaxWhere által fejlesztett megoldás lényege, hogy az új rendszer a terminál valamennyi alrendszerének információját begyűjti, feldolgozza, és valós időben jeleníti meg a terminál saját, 5G-s technológiát használó hálózatán.

A magyar startup cég fejlesztése a létesítmény több alrendszeréből, így a terminál operációs rendszeréből, a beléptetőkapukból, a darukat vezérlő egységekből, vagy a kamerákból gyűjti és egyesíti az információkat, majd valós időben megjeleníti az operátoroknak, akik a terminál működését 3D-ben tudják nyomon követni. A virtuális rendszer időbeli és térbeli precizitással követi a terminál területén lévő vonatokat, kamionokat, az összes konténert és az emberek mozgását, valamint az átrakási folyamatokat. A daruk mozgását és helyzetét öt centiméteres pontossággal tudja figyelni, kapcsolatban van a vasúti beléptetőkapukkal, a konténereket azonosító OCR-kapukkal, a sorompókkal és a mérlegekkel.

Forrás: East-West Gate (EWG)

A napi üzemeltetési tervek ismeretében az operátorok szimulációt is tudnak végezni, így előre fel tudnak készülni az előttük álló műszak feladataira. A világon egyedülálló logisztikai rendszert a terminál indulása előtt oktatási és betanítási célokra fogják használni. A 140 hektáros területen, 30 milliárd forintos magánberuházásból épülő, a normál és a széles vasúti nyomtáv találkozásánál található EWG 2022 első negyedévében áll üzembe. A terminál évente akár 1 millió darab 20 lábas konténert is tud majd kezelni, elméleti kapacitását és területét tekintve a legnagyobb ilyen létesítmény lesz Európában.

Forrás: MTI

(Ezt a cikket 163 alkalommal tekintették meg.)