Flotta Hírek Kommunikáció és Informatika

Elektromos és hagyományos járművek közös flottakövetése az új igény

Számos szállítmányozó vállalat komolyan mérlegeli, hogy elektromos járművekkel bővíti flottáját. A károsanyag-kibocsátás csökkentése és a fenntarthatóságra fektetett nagyobb hangsúly egy jól megfigyelhető trend a fuvarozók körében. Ugyanakkor a különböző típusú járművek nyomon követése kihívást jelent. Erre kínál megoldást az Eurowag eFleet Management alkalmazása, amelynek segítségével közös platformon irányíthatóak a flotta hagyományos és elektromos járművei.

Forrás: Eurowag

Az uniós jogszabályok szigorú kibocsátás-csökkentést írnak elő a közúti fuvarozás számára. Az Európai Parlament és a Tanács 2019/631/EU rendelete előírja, például, hogy a személygépjármű-flottáknak 37,5 a furgonflottáknak pedig 31 százalékkal kell csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátásukat 2030-ig. Az európai zöld „New Deal”-ben pedig az Unió kitűzte, hogy 2050-re Európa a világ első éghajlatsemleges kontinense legyen. A terv 90%-os kibocsátás-csökkentést vár a közlekedéstől, amelyet főleg alternatív üzemanyagokkal és elektromos járművekkel kívánnak elérni.

Súlyos büntetésekre számíthatnak majd azok a vállalatok, akik nem tartják be a kibocsátási határértékeket. A célok elérésének egyik kulcsa a flották elektromos járművekkel való bővítése. Jól látszik, hogy a szállítmányozó cégek már elindultak ezen az úton. Míg öt évvel ezelőtt az Eurowag mindössze egyetlen partnere rendelkezett 3 db elektromos személygépkocsival, elektromos kamionja vagy kisteherautója egy sem volt, 2021-ben már 350 darab elektromos autó és 10 db e-kamion egészíti ki a hagyományos flottát ugyanennél a partnernél. A teljes kezelt flottához képest ugyan kisebbségben vannak ezek az új típusú járművek, de a növekedés üteme kifejezetten gyors, így 2022-ben már százas nagyságrendű bővülésre számítunk partnereinknél.

Átfogó flottakövetés

Hogyan lehet hatékonyan alkalmazni az elektromos járműveket a flottában? A piacon már több megoldás is megjelent. Az egyik legújabb és legfejlettebb az Eurowag eFleet Management szolgáltatása.Az eFleet Management egy innovatív telematikai megoldás, amely egy kisméretű, az elektromos gépjárműbe telepített hálózati eszközből és egy szoftveres háttérből áll. Az eszköz kiolvassa a gépjármű adatait és a szoftveres rendszernek továbbítja azokat, hogy átfogó információt lehessen nyerni az elektromos flotta teljesítményéről, így az operátorok hatékonyan optimalizálhatják a működést.

A felhasználók minden információt megkapnak egyetlen képernyőn (Fleet Dashboard). Ezen látható az aktuális helymeghatározás, a sebesség, a még megtehető kilométerek száma, az akkumulátor állapota, parkolási idő stb. A rendszer kijelzi a legközelebbi töltőállomásokat, és lehetővé teszi egyedi töltési preferenciák beállítását, amihez töltési költségelemzést is biztosít. A mobil alkalmazás valós idejű flottakövetést biztosít, és segít a gépjárművezetőknek az útvonal optimalizálásában.

A fejlett telematikai szolgáltatás lehetővé teszi az elektromos járművek integrálását a meglévő flottába, és hatékony megoldást kínál mind a fosszilis üzemanyagot használó, mind az elektromos meghajtású, valamint a plug-in hibrid járművek kezeléséhez. A minden gépjárműtípusra kiterjedő, átfogó nézet többféleképpen, többek között nagy fokú rugalmassággal és kényelemmel segíti a flottakezelők munkáját.

A technológiai jövőkép része

Az Eurowagnél e-mobilitásra szakosodott szakértők és tanácsadók dolgoznak, akik flottahasznosítási elemzést készítenek az ügyfelek számára, és segítenek a megfelelő elektromos járművek kiválasztásában. Az elemzés számos tényezőt figyelembe vesz, például az átlagos futásteljesítményt, a napi futásteljesítményt, a töltőállomások rendelkezésre állását stb. Ezzel a módszerrel szinte bármilyen vállalkozás megkezdheti az e-mobilitásra történő átállást.

Az Eurowag stratégiájának része a tiszta mobilitás elősegítése és az innovatív technológiák támogatása. A vállalat jövőképe, hogy a technológiai forradalom segítségével mindenki számára elérhető legyen a közúti szállítmányozás, és olyan fenntartható pénzügyi és technológiai megoldások szülessenek, amelyek az iparágunk, a társadalom és a környezet javát is szolgálják.

További részletek: https://www.eurowag.com/hu/termekek/autoipar-es-emobilitas/efleet-management

Az Eurowagről

Eddigi 25 éves, innovációval töltött történelme alatt az EUROWAG a leggyorsabban növekvő európai, integrált mobilitási megoldásszolgáltatóvá vált. Az EUROWAG célja, hogy egyszerűbbé tegye a kereskedelmi közúti közlekedést működtetők életét, és üzleti igényeiknek megfelelő, megfizethető megoldásokat biztosítson számukra. Legyen szó üzemanyag- vagy útdíjfizetésről, adó-visszatérítésről, flottakezelésről, pénzügyi szolgáltatásokról vagy egyszerű tanácsadásról, mindig készen állnak, hogy segítsék ügyfeleiket, akik 350 000 gépjárművet üzemeltetnek Európában, Ázsiában és a Közel-Keleten. További információ: www.eurowag.com  

Szerző: David Nurkovič, Eurowag e-Mobility e-Fleet Product Owner

Forrás: Eurowag

(Ezt a cikket 18 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen-biztos kézzel!