Aktuális Gazdaság Hírek Kiemelt hírek Vezércikk

Könyvelő választásakor ezt a 7 szempontot vedd figyelembe (x)

Ha vállalkozni szeretnél, a könyvelés és az adózás lesz az egyik legfőbb téma, aminek utána kell járnod. Sajnos hiába bánsz jól a számokkal, a könyvelés egy külön műfaj, és az adózási szabályokat is ismerned kell hozzá. Ezzel gyakorlatilag lehetetlen egyedül elboldogulni, ráadásul az idődet is túl értékesnek fogod találni ahhoz, hogy erre fordítsd – nem beszélve a szabályozások változásainak állandó nyomonkövetéséről. A Mozaik Könyvelőiroda most áttekinti, szükséged van-e könyvelőre, és ha igen, akkor milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a leendő könyvelőd kiválasztásakor.

Először is: szükséged van könyvelőre?

Gyakori kérdés még a vállalkozók között is, hogy egyáltalán kell-e a működésükhöz könyvelő. Ha te sem vagy biztos a kérdésben, akkor a következő három csoport egyikében biztosan magadra ismersz, és megtalálod a választ:

Könyvelés magánszemélyeknek

Ha munkavállaló vagy, akkor általában évente csak egyszer merül fel igény a könyvelési tanácsadásra: leggyakrabban a személyi jövedelemadó bevallás (SZJA) elkészítéséhez, ellenőrzéséhez.

Könyvelés KATÁ-s vállalkozóknak

A leginkább eltérő vélemények általában a KATA adózási formában tevékenykedő vállalkozók között merülnek fel: legtöbbjük fix adót fizet hónapról hónapra és egyszerűen használható, tippekkel segítő online rendszert alkalmaznak a számlázáshoz. Továbbá, törvény sem kötelezi őket a könyvelő igénybevételére. 

Ők legtöbbször az indulás előtt és az adóbevallás idején vesznek igénybe könyvelőt, de akkor is inkább adótanácsadás jelleggel. Az indulásnál fontos megismerkedniük azzal, hogyan kell helyesen számlázni, hogyan kell sztornózni és így tovább. Ha teljesen fix a tevékenységed (például ha alanyi adómentes vagy és csak magánszemélyeknek adsz el, kizárólag Magyarországon), akkor ezt tényleg tudod te magadtól is csinálni – viszont azt is tudod, mit kell tenned, ha pl. egy EU-n belüli egyéni vállalkozó vásárol tőled? Másképp kellhet számláznod, és adóbevallási kötelezettséged is keletkezhet – amivel jobban jársz, ha egy profit bízol meg. 

Könyvelés cégeknek

Ha céged van, nem kérdés a könyvelő szükségessége. Az áfa bevallások, adók, bérszámfejtések számítása és elkészítése havonta ismétlődő feladat, amire ráadásul jogszabályi kötelezettséged is könyvelőt szerződtetni vagy (alkalmazni).

A jó könyvelő 7 ismérve

Mi a Mozaik Könyvelőirodánál hét fő szempontot határoztunk meg, amit érdemes lehet ellenőrizned a könyvelőd kiválasztásakor. Nézzük sorban:

1. Alap, hogy precíz

Annyira alapvető tulajdonság, hiszen a könyveléshez elengedhetetlen a hibamentesség – mégis érdemes hangsúlyozni, mert látni ellenpéldákat. A jó könyvelő nem csak a saját munkáját készíti hibák nélkül, hanem az általad esetlegesen elkövetett hibákat és hiányosságokat is észreveszi, javítja és egyeztet veled. Mindenre odafigyel – legyen az bankszámlakivonat vagy egy nem megfelelően kiállított számla. 

2. Eléred, amikor szükség van rá

Sajnos gyakori panasz vállalkozók részéről, hogy a könyvelőjüket nem tudják elérni, vagy nem válaszol nekik időben. Olyan könyvelőt válassz, akivel egyeztetni tudod előre, hogy x időn belül válaszoltok egymásnak (fordított irányban is fontos, hiszen ő is fog majd kérdezni tőled – ez egy oda-vissza bizalmi kapcsolat).

3. Közös nyelvet beszéltek

Részben életkortól, részben hozzáállástól is függ, mennyire találjátok meg a közös hangot. Nagyon fontos hogy megértsétek egymást, a könyvelőd tudjon úgy elmagyarázni akár egészen bonyolult dolgokat is, hogy neked, mint a témához kevésbé értőnek is világos legyen. Ha nem tudtok élőben találkozni, legalább adjon lehetőséget videó chatre, hogy közvetlenebb legyen a kommunikáció.

4. Naprakész és képzi magát

A könyvelő munkája nem könnyű: a folyamatosan változó jogszabályi környezetben kell felelősségteljesen végeznie a feladatait. Érdemes olyan könyvelőt választanod, aki rendelkezik mérlegképes könyvelő képesítéssel, mert ennek feltétele az is, hogy részt vesz a kötelező képzéseken. A mérlegképes regisztrációs szám érvényességét könnyen ellenőrizheted a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján.

5. Ismeri a jelenkor elvárásait

Fontos, hogy felvegye a ritmust a modern eszközökkel, ami a vállalkozásodat érinti, így például otthonosan mozog az online számlázóprogramokban, és nem probléma  a digitális adatszolgáltatás a NAV felé. De nem szabad gondot okoznia például a Facebook hirdetésekhez kapcsolódó számlák elszámolásának, vagy az Etsy-n, ebay-en való értékesítés könyvelésének sem.

6. Tényleg rábízhatod magad

A könyvelőd a céged védőszentjeként is funkcionál, és olyan feladatokat lát el, amit te nem tudnál. Fontos, hogy 100%-ig megbízz benne és felelősséget vállaljon: ehhez elengedhetetlen a szerződéskötés, amelyben szabályozzátok az együttműködésetek feltételeit – ilyen például a szakmai felelősségbiztosítás is, amit csak regisztrált mérlegképes könyvelő tud kötni és akkor is érvényes, amikor a saját ügyfélkapuját használja a bevallások beküldéséhez.

7. Ért a tevékenységed könyveléséhez

A könyvelés is olyan specializált szakmává vált mára, mint a jog: van, aki büntetőjogra, míg más válóperekre szakosodott. Könyvelésben sincs ez másképp, hiszen eltérő tudást igényel például az agrár iparágak könyvelése az online oktatások elszámolásától, vagy épp webshopos értékesítéstől. Kérdezd ki a jelöltedet, milyen tapasztalatokkal rendelkezik azon a területen, amiben tevékenykedni fogsz – érdemes olyat választanod, akinek jelenleg is vannak ilyen tevékenységű ügyfelei, tehát folyamatos rutinnal rendelkezik.

Ha szeretnéd lerövidíteni a keresést, fordulj hozzánk bizalommal: mi mindegyik szempontnak megfelelünk. Nézd meg a weboldalunkon, hogyan dolgozunk, és egyeztessünk ingyenesen az igényeidről: Mozaik Könyvelőiroda

(x) – fizetett pr-cikk

whitpress

(Ezt a cikket 37 alkalommal tekintették meg.)