Ajánlatok Aktuális Alkatrészgyártók hírei Hírek Kiemelt hírek Személyautók Szerviz Vezércikk

Mit érdemes tudni a kerékcsapágyról és annak cseréjéről? (x)

A kerékcsapágy létfontosságú alkatrész az autónkban, nem szabad elhanyagolni annak cseréjét. Mivel kopóalkatrészről van szó, ez elkerülhetetlen, aki ezt nem veszi figyelembe, pórul járhat. A csere során érdemes a megbízható, elismert gyártók termékeit választani.

Mi a szerepe a kerékcsapágynak az autóban?

Fontos tudni, hogy a kerékcsapágy és a kerékagycsapágy ugyanazt jelenti, mindkét kifejezés arra az alkatrészre utal, amely kapcsolatot biztosít a kerék, valamint a kerékagy között, így lehetővé teszi a kerék szabad mozgását. Miért fontos ez? Mert nagy sebességnél a kerékcsapágy biztosítja a kerekek forgását, a felfüggesztés és a kormányelemek pozícióját, ezáltal nagy a szerepe a biztonságos közlekedésben. Okos kis szerkezet, amely képes rá, hogy a beépített érzékelő által a másodperc törtrésze alatt információt küldjön az autó vezérlésének, például az ABS-nek. A kerékcsapágy hatalmas tömeget „cipel”, ezért fontos, hogy a kopásától függően időben cseréljük, hiszen ha ezt nem tesszük meg, annak baleset lehet a vége.

Mi történik, ha nem cseréljük időben a kerékcsapágyat?

A kerékcsapágy elfáradásának vannak jelei. Ha por kerül bele, vagy elfolyik a kenőanyag, jellegzetes, búgó hangot hallhatunk közlekedés közben, előbb kanyarodáskor, majd az egyenes szakaszokon, de a kormánykerék rezgése is egy jel. Ezeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, irány a szerelő, aki meg tudja állapítani, mekkora a baj. Ha ezt elmulasztjuk, azzal hosszú távon tönkretehetjük a féktárcsákat, a fékbetéteket, de tűzveszélyes is lehet, ha a kerekek túlmelegszenek. A legrosszabb, ha a kerékcsapágy kopásakor, meghibásodásakor a kerék beragad, beáll, ez ugyanis komoly balesetet okozhat.

Melyik márkákat érdemes választani?

Csak a minőséget érdemes keresni kerékcsapágy választásakor. Mivel fontos alkatrészről van szó, nem illik gagyit választani, ez ugyanis minimális spórolást jelent csak, viszont komoly veszélyhelyzetet okozhat vezetés közben. Az olyan márkákban, mint az SNR, a FAG és az SKF, meg lehet bízni, ezek az autógyártók gyári beszállítói, ami garancia a minőségre. Az autoalkatreszprofi.hu webáruházában mindig jó áron elérhetőek az ilyen termékek, februárban ráadásul akciósan kaphatóak.

(x) – fizetett pr-cikk

whitpress


(Ezt a cikket 75 alkalommal tekintették meg.)