Aktuális Autópálya Hírek Kiemelt hírek Közút Vezércikk

Uniós biztos: a transzeurópai közlekedési hálózat létrehozása fontos az európai integrációs folyamatban

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) létrehozása rendkívül fontos az európai integrációs folyamatban, hiszen a magáncélú utazás mellett a vállalkozások számára is könnyebbé teszi a szállítást, aminek fontosságára a koronavírus-járvány is rámutatott – jelentette ki Adina Valean közlekedésért felelős biztos az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén kedden.

Illusztráció – MTI/Varga György

Adina Valean a transzeurópai közlekedési hálózatra (TEN-T) vonatkozó iránymutatások felülvizsgálatáról szóló EP-vitán kiemelte, a hálózat létrehozása rendkívül fontos a területi kohézió szempontjából, hiszen a közlekedési hálózat minden régiót összekapcsol. Kiemelte: a koronavírus-járvány rámutatott a koordinált szállítás biztosításának fontosságára, ugyanis a jól működő, határokon is átnyúló közlekedési infrastruktúra garantálja csak a szükséges eszközök akadálymentes eljuttatását oda, ahol azokra a legnagyobb szükség van.

Az uniós biztos rámutatott, hogy a közlekedés terén is fontos elérni az európai zöld megállapodásban rögzített célkitűzéseket. Elengedhetetlennek nevezte a közlekedési infrastruktúra zöldítését, elsősorban alternatív üzemanyagok használatával. Emellett a digitalizáció előmozdításának fontosságát is kiemelte a közlekedési infrastruktúra hatékonyságának és a kibertámadásokkal szembeni ellenállóképességének javítása céljából. A közlekedésért felelős biztos végezetül arra is felhívta a figyelmet, hogy az Európai Uniónak javítania kell a közlekedési összekapcsoltságát a szomszédos országokkal is.

Deli Andor fideszes EP-képviselő a felszólalásában hangsúlyozta, a TEN-T hálózat Európa vérkeringésének egyik legfontosabb rendszere, ezért annak kiépítése, intelligensebbé, fentarthatóbbá és zöldebbé tétele elengedhetetlen. “Könnyen elfeledjük az utak és vasutak építésének, fejlesztésének, vagyis a TENT-T útvonalak fontosságát az európai integrációban és együttműködésben, valamint szerepüket abban, hogy az Európai Unió a világ legsikeresebb békeprojektjévé vált. Ezért szükséges a TEN-T hálózatokat az unió külső határain túl is kiterjeszteni, különösképpen a nyugat-balkáni térség irányába” – fogalmazott.

A TEN-T-rendelet felülvizsgálatát arra kell használni, hogy megvalósuljon a tagjelölt országok, Szerbia, Montenegró vagy Észak-Macedónia jelentősebb bevonása, például megbízott helyi koordinátorok kinevezésével – jelentette ki a vajdasági politikus. Mint emlékeztetett, már megtörtént a TEN-T hálózat térképeinek kiterjesztése a Nyugat-Balkánra, tavaly a Nyugat-balkáni Közlekedési Közösség is megkezdte munkáját, továbbá az Európai Bizottság is elfogadta célirányos befektetési tervét a régió számára. Szava szerint azonban nagyobb összhangot kell teremteni a különböző politikai eszközök között. A TEN-T rendelet felülvizsgálata jó alkalom az ilyen eszközök közötti kapcsolódási pontok létrehozására – tette hozzá Deli Andor.

A transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) létrehozásának célja a jobb és fenntarthatóbb összekötöttség biztosítása az Európai Unió egyes tagállamai és régió között. A TEN-T hálózatok tartalmazzák az unió fő közúti, vasúti és folyami útvonalait és azok fejlesztési terveit, melyekhez az Európai Unió külön pénzügyi eszközöket rendel. A kiterjesztett TEN-T hálózatok egyes unión kívüli területeket is lefednek, köztük a Nyugat-Balkáni régiót is.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 66 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock