Ajánlatok Hírek Kiemelt hírek Személyautók Szerviz

Autónyitás Budapesten – mit tegyek, ha nem működik a távirányító? (x)

A modern autó rengeteg előnyt tartogat a számodra, az extrák a kényelmedet szolgálják, ám előfordul, hogy ezek elromlanak. Ilyen eset az is, amikor nem működik a slusszkulcsban található távirányító, te meg csak állsz, és próbálod kitalálni, mi a következő lépés.

Lassan szinte csak olyan autó fut az utakon, amely távirányítóval nyitható központi zárral rendelkezik. Értékes kényelmi funkció ez, hisz csupán egy gombnyomás, és ki is nyitottad az autó összes ajtaját, illetve a legtöbb esetben a csomagtartóját is. Mivel ez népszerű extra a kocsikban, kicsit kényelmessé is tette az autótulajdonosokat, akik csak állnak lefagyva, amikor nem működik a távirányító. Mi erre a megoldás?

Ha nincs távirányító, próbálkozhatunk manuálisan

Először nézd körbe az autót, nem-e maradt nyitva valamelyik ajtó. Az már részsiker, ha be tudsz jutni a járműbe, mert bár nem oldottad meg a problémát, biztonságos helyre viheted a kocsit. Ha nem jutsz be, akkor tehetsz egy kísérletet a kulccsal. Minden autón gyárilag található kulcsnyílás, a régebbi modelleken ez szem előtt van, az újabb megoldásoknál viszont gyakran elrejtik egy fedél alá. Ha be akarunk jutni a kocsiba, de a távirányító nem működik, érdemes körülnézni a vezetőoldali ajtónál, a kilincs meghosszabbításánál, majd a kulcsnyílással és a kulccsal próbálkozni.

Mi az ennél sokkal biztosabb megoldás?

Ha segítséget kérsz egy szakembertől. Ez egy kevésbé ismert, ám hasznos szakterület, hiszen az ajtózárral sokszor akadhat probléma: nem csak a távirányító romolhat el, a kulcsot is bezárhatod az utastérbe. Ha az előbbi a gond, a kulcsra szükséged lehet, egy szaki sokszor annak a segítségével úgy is ki tudja nyitni a szerkezetet, hogy nem használja a távirányítót. Ha ez a lehetőség nem elérhető, marad a zár megbütykölése, amitől szintén nem kell félned: a hozzáértő személy nem okoz kárt a kocsiban, utána pedig szakszerűen újraprogramozza a távirányítót, hogy ne kelljen lemondanod a kényelemről. Nézd meg itt, hogyan dolgoznak.

Nincs gond az elemmel?

Előfordulhat, hogy kis figyelmességgel el tudod kerülni a segélyhívást, ám ehhez önállóan meg kell állapítanod, mi lehet a távirányító baja. Gondolj mindig a legegyszerűbb dolgokra: mi van, ha csak lemerült benne az elem? Előfordulhat, még akkor is, ha talán eddig nem is hitted, hogy elemmel működik. Ennek vannak előjelei, a nyitási funkció például csak egyre közelebbről működik, de ha olyan a kulcs, egy időnként kivillanó piros lámpa is mutathatja, hogy elemcserére lesz szükség. Ha ezt látod, vidd el a kulcsot egy hozzáértőhöz elemcserére, ezzel kiküszöbölöd, hogy a távirányító nélkül kizáródj szeretett személygépkocsidból. Bár egy elemcsere nem hangzik nehéznek, egy modern slusszkulcs már bonyolult eszköz, kár lenne benne kárt tenni a figyelmetlenséggel. Hagyd a kontármunkát, kérj szakértő segítséget.

Amikor biztosan szakember kell

Előfordulhat, hogy a távirányítónak nincs semmi baja, lemerült viszont az autó akkumulátora. Ilyenkor is elkerülhetetlen egy „kulcsmester”, hiszen akkumulátort cserélni vagy tölteni csak úgy tudsz, ha bejutottál az utastérbe. Lemerülő elemnél és akksinál, de egy bikázásnál is lehetséges, hogy elektronikai probléma társul az eredeti gondhoz, azaz újra kell programozni a távirányítót. Ebben az esetben mindenképp szakember segítségét kell kérni.

Rongálás helyett inkább keress minket bizalommal, ha nem tudod kinyitni az autódat!

(x) – fizetett pr-cikk

whitpress

(Ezt a cikket 20 alkalommal tekintették meg.)