Aktuális Hírek Iveco Kiemelt hírek Márkahírek Vezércikk

Rangos díjat nyert az IVECO S-WAY NP 460

Elnyerte a 2021-es Év Fenntartható Tehergépjárműve díjat az IVECO S-WAY NP 460 cseppfolyósított földgázüzemű (LNG) változata a nyerges vontatók kategóriájában. Az elismerést, amelyet most ötödik alkalommal osztottak ki, az olasz Vado e Torno szaklap hozta létre. A győzteseket egy szakújságírókból álló zsűri választja ki a Vado e Torno által bevezetett Fenntarthatósági Mutató alapján.

Forrás: Iveco

Az IVECO S-WAY NP az IVECO földgázhajtás terén szerzett és az iparágban élenjáró tapasztalatainak legjavát egyesíti az IVECO S-WAY kiemelkedő innovációival. Ezt a típust úgy fejlesztették ki, hogy a járművezetőket, a flottaüzemeltetőket és a fenntarthatóságot középpontba helyező megoldások, illetve hálózatba kapcsolhatóságon alapuló személyre szabott szolgáltatások teljes körű csomagját nyújtsa.

Maurizio Cervetto, a Vado e Torno helyettes szerkesztője kijelentette: „Az IVECO S-WAY NP modellel az IVECO új mércét állít fel a termelékenység és a hatékonyság terén a hosszú távú fuvarozásra való, alternatív hajtású járművek körében. […] Az IVECO S-WAY nemcsak az egyetlen 1600 kilométer hatótávolságú földgázüzemű jármű, hanem új üzemanyag-fogyasztási etalon is 24,3 kilogramm/100 kilométer értékkel. Az IVECO S-WAY NP a jól bevált hajtáslánccal elért műszaki teljesítőképességet […] egy teljesen új, 12 százalékkal kisebb légellenállási együtthatójú fülkével egyesíti, ami az üzemanyag-fogyasztás jelentős csökkenését (akár 4 százalék) teszi lehetővé. Mindezt egy zászlóshajó megoldásaival és minőségi színvonalával, ami számottevően növeli a járművezető kényelmét és a közlekedés többi résztvevőjének biztonságát. Az új fülke olyan környezetet teremt, amely lehetővé teszi a tér maximális kihasználását (2150 milliméter szabad belmagasság és csupán 95 milliméterre csökkentett magasságú motorsátor). A jármű még csendesebb is az eddiginél, belül és kívül egyaránt (a Piek-szabvány szerint). A számos vezetéstámogató rendszere mellett új hálózatba kapcsolhatósági szolgáltatásokat is kínál, amelyek tovább fokozzák az összes fuvarozási mód fenntarthatóságát.”

Thomas Hilse, az IVECO márka elnöke hozzáfűzte: „Nagyon büszkék vagyunk erre a fontos díjra, amely alátámasztja azt az álláspontunkat, hogy létfontosságúnak tartjuk a földgázt a fenntartható hosszú távú fuvarozás megteremtésében. Ez az egyetlen azonnal rendelkezésre álló megoldás. Ez a kiindulási pont a nulla károsanyag-kibocsátáshoz vezető úton, és az IVECO S-WAY bizonyítja, hogy ez már a valóság. Teljesítményével, kedvező teljes birtoklási költségével, csendes működésével és nagy hatótávolságával pénzügyileg és környezetvédelmileg is fenntartható megoldást biztosít. Továbbá meghallgattuk a járművezetőket, és úgy alakítottuk ki a fülkét, hogy az otthonuktól távol is az otthonuknak érezhessék. Az LNG-töltőállomások infrastruktúrája gyorsan fejlődik, és már jelenleg is lefedi a fontosabb európai közlekedési folyosókat. A több országban is bevezetett támogatások, illetve egyéb ösztönzők egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó ajánlattá teszik ezeket a járműveket. Már érzékeljük a változást a fuvarozók gondolkodásmódjában, akik egyre nagyobb számban fordulnak hozzánk földgázüzemű megoldásokért. A legfontosabbként a bio-LNG már ma közel nulla szén-dioxid-mérlegű megoldást biztosít, kikövezve az utat a metánból előállított „kék” hidrogénen alapuló, nulla szén-dioxid-lábnyomú közlekedés felé.”

A jármű a legjobban ötvözi mindazt, amit a technika nyújthat a kényelem, a biztonság, a hálózatba kapcsolhatóság és a fenntarthatóság terén. A fülke járművezető-központú kialakítása tágas, jól elrendezett környezetet biztosít, ahol minden funkció távolról is vezérelhető a MY IVECO EASY WAY alkalmazáson keresztül – a világítástól a légkondicionálón, az információs és szórakoztatórendszeren, valamint az ablakemelőkön át a központi zárig. A fülkét megerősítették, hogy mechanikai ellenálló képességével megfeleljen a fülkére vonatkozó ENSZ-EGB 29.03 sz. törésbiztonsági szabványnak. Az első tengely finomhangolásának eredményeként 15 százalékkal csökkent a fékút, tovább fokozva az általános biztonságot. A nagy teljesítményű Connectivity Box (hálózatba kapcsolhatósági egység) pedig egy sor olyan megoldás és vadonatúj szolgáltatás bevezetését teszi lehetővé, amelyek célja kellemesebbé tenni a sofőrök életét a fülkében és maximalizálni az üzemeltető nyereségességét. Ez állandó összeköttetést teremt a jármű és az IVECO Control Room vezénylőteremben ülő szakemberek között, akik folyamatosan figyelemmel kísérik a tehergépkocsit.

Forrás: Iveco

Ezáltal hatékonyan tervezhetők a karbantartás és javítás miatti megállások, előrelátó szervizelést biztosítva a tehergépjármű üzemidejének maximalizálásához. A vezetési stílust kiértékelő rendszer valós idejű tanácsokkal segíti a hatékony és biztonságos vezetést. A jármű fenntartható üzemelésének része a csendes működése és a kis károsanyag-kibocsátása is. A dízelüzemhez képest 95 százalékkal kisebb a részecske- és 90 százalékkal kisebb a nitrogén-dioxid-kibocsátása – biometánnal üzemelve pedig 95 százalékkal kisebb a szén-dioxid-mérlege, körforgásos gazdaságot teremtve.

Az IVECO több mint húsz éve folytat beruházásokat az alternatív hajtások terén. Így olyan gazdag tapasztalatokra tett szert több mint 35 ezer földgázüzemű jármű értékesítése kapcsán, amelyekkel ma meghatározónak számít az európai piacon a földgázhajtás tekintetében. Továbbá ennek a technikának az elterjesztésében is aktív szerepet játszik, valamint hidat teremt a különböző érintett felek között, akik kapcsolatba kerülnek ezzel az ágazattal. Ennek eredménye, hogy csupán néhány év alatt kifejlődött egy sűrű, egyedül Olaszország térségében mintegy nyolcvan LNG-töltőállomást magában foglaló hálózat. Ma ezzel a díjjal, az IVECO learatja az elismeréseket az elkötelezettségéért egy olyan termék kifejlesztése iránt, amely a megfelelő teljesítőképességet és a járművezetői igényekre szabott kialakítást a mára már elengedhetetlenné vált korszerű, fenntartható technikával társítja.

Forrás: Danube Truck Magyarország Kft.

 

(Ezt a cikket 31 alkalommal tekintették meg.)