Gazdaság Hírek Márkahírek Rába

Új vezetők a Rábánál

Hetzman Béla lett a Rába Járműipari Holding Nyrt. igazgatóságának új elnöke, Lepsényi István pedig a felügyelő bizottság új vezetője, egyben az auditbizottság egyik új tagja az igazgatóság rendkívüli közgyűlési hatáskörben hozott döntése alapján – közölte a járműgyártó társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön.

Illusztráció – MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az első vezetőkön – Pintér István és Pafféri Zoltán Lajos – kívül több igazgatósági és felügyelőbizottsági tag személye is változott a fő részvényes, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kezdeményezésére. A december 4-től 2021. május 9-ig megbízatást elnyerő új tagok az igazgatóságban: Lang-Péli Éva, Csüllög Nóra, Majoros Csaba és Mráz Dániel Emánuel, a felügyelőbizottságban és az auditbizottságban 2021 április 30-ig: Szabó Sándor József.

Az igazgatóság módosította a vállalat alapszabályát és nem fogadott el két részvényesi indítványt. Az egyikben saját részvény megszerzésére hatalmazták volna fel az igazgatóságot, a másikban pedig az igazgatóságnak javaslatot kellett volna tennie a győri városréti ingatlan értékesítéséből származó bevétel osztalékként való felosztásáról.

Az MNV Zrt. a Rába 74 százalékos tulajdonosa.

A Rába csoport az idei első kilenc hónapban 2,168 milliárd forint veszteséget szenvedett el, szemben az előző év azonos időszakában elért 425 millió forint nyereséggel. A csoport árbevétele 16,9 százalékkal 8,5 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben, az első három negyedévben pedig 26,8 százalékkal 27,8 milliárd forintra csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Rába részvényeit a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában jegyzik. A papír a csütörtöki kereskedést 1060 forinton zárta, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 1245, a legalacsonyabb 666 forint volt.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 42 alkalommal tekintették meg.)