Aktuális Hírek Kiemelt hírek MAN Márkahírek Rendezvények Vezércikk

IN-MOBILITY: egy nap az intelligens mobilitás jegyében

Az MAN Truck & Bus és a Porsche Hungaria közös szervezésben tartott rendezvényt az intellingens közlekedés jegyében a zalaegerszegi ZalaZONE járműipari tesztpályán.

A rendezvény legnagyobb és legerősebb járműve az új generációs TGX vontató volt – Fotó: MAN Truck & Bus

Különleges rendezvény keretében mutatta be az MAN Truck & Bus és a Porsche Hungaria a jelen és a jövő mobilitási megoldásait szeptember 10-én. A résztvevők a ZalaZONE tesztpályán, az IN-MOBILITY: Intelligens Mobilitás nap keretében mindent kipróbálhattak, akár elektromos autóbuszt, vagy teherautót is vezethettek a tesztpályákon.

Az iparági konferenciával összekötött nap rövid előadásokkal kezdődött. A résztvevőket a két szervező, az MAN Kft. és a Porsche Hungaria Kft. képviselői köszöntötték Európa egyik legmodernebb, önvezető és hálózatba kapcsolt járművek tesztelésére is alkalmas tesztpályáján. A rendezvény fővédnöke és egyik előadója dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter volt.

Martin Strier, az MAN Kft. ügyvezető igazgatója – Fotó: MAN Truck & Bus

A miniszter köszöntője előtt Martin Strier, az MAN Kft. ügyvezető igazgatója üdvözölte a mintegy 200 vendéget és nyitotta meg hivatalosan is a rendezvényt. Az előadóteremben és az aulában elhelyezett kivetítők segítségével a vendéglátó cégek nagybani és közületi vásárlóinak képviselői, üzleti és szakmai partnerei, valamint a sajtó képviselői követhették az előadásokat.

Dr. Palkovics László köszöntőjében kitért arra a Rheinmetall hadiipari céggel közös bejelentésre, amelyet néhány perccel a megnyitó előtt ismertettek és amelynek értelmében 60 milliárd forintos beruházás keretében létesít harci járműveket gyártó telephelyet a vállalat. A 2023-ban induló üzem 20 hektáros területen helyezkedik majd el és 500 embernek biztosít munkát a gyártás és a tesztelés kapcsán.

Dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter – Fotó: MAN Truck & Bus

A miniszter kitért a hálózatról tölthető hibrid és az elektromos járművekre is. Előbbiek esetében szóba került a jelenlegi kedvezményrendszer átalakítása, míg utóbbiak esetében a korábban meghirdetett támogatási keret kiegészítése. Az így már 5,8 milliárd forintos támogatási program hatékonyan segíti a lokális környezetterhelés visszaszorítását, a kormány pedig a jövőben is hasonló programokkal szeretne tenni ezért. „Több kihívás is áll előttünk, a fenntarthatóság, a zéró kibocsátás, a megújuló üzemanyagok fejlesztése, a versenyképesség fenntartása mind-mind motiválnak bennünket” – mondta Dr. Palkovics László.

A járműipar számos kérdésre keresi a választ. Erről beszélt a délelőtt következő előadója, Gulyás Gusztáv, az Audi Hungaria villamos gépek és járműhajtásokért felelős mérnöke is. A szakember kitért a Győrben tervezett és gyártott komponensekre, amelyek jelenleg is a világ élvonalába tartoznak.

Az új MAN Lion’s City E elektromos városi autóbuszt bárki kipróbálhatta a biztonságos tesztpályán – Fotó: MAN Truck & Bus

Hasonlóan vélekedett Eppel János a Porsche Hungaria ügyvezető igazgatója is, aki Volkswagen-csoport termékújdonságait rövid és hosszútávú stratégiáit ismertette a jelenlévőkkel. A német vállalat komoly, összehangolt modelloffenzívára készül a közeljövőben.

Ehhez kapcsolódóan beszélt a konkrétumokról és a kapcsolódó innovatív technológiákról a cég két mérnöke, Markos László és Kövi Róbert.

A gyakorlottabb sofőrök alaposan próbára tehették az eTGM tudását – Fotó: MAN Truck & Bus

A rövid kávészünet ismét az MAN Truck & Bus szakemberei következtek. A cég müncheni központjából először Stefan Sahlmann, alelnök, az MAN Transport Solutions igazgatója, majd Isabel Jeschek, az MAN eMobilty autóbusz projektjének vezetője jelentkezett, akik a vállalat alternatív közlekedési megoldásairól beszéltek a jelenlévőknek. A cégcsoport egy mintaprojektre készül Magyarországon, közösen a VT-Arriva Személyszállító és Szolgáltató Kft.-vel. Ennek keretében elektromos autóbuszokat üzemeltetnek majd a közeljövőben a főváros különböző részein.

Az eTGM városi elosztó teherautó és a BM Heros által átalakított TGE busz – Fotó: MAN Truck & Bus

Rajnai Attila a BM Heros Zrt. képviseletében az átépítésekkel és speciális járművek fejlesztésével foglalkozó cég terveiről tartott rövid előadást, míg Balogh Szabolcs az MVM-csoport alternatív közlekedési megoldásait ismertette.

Közvetlenül az utolsó előadások után megkezdődtek tesztkörök a korábban már bemutatkozó ZalaZONE pályán. A különböző szakaszokra osztott vezetések előtt termékismertető workshopok is várták a résztvevőket, akik így részletesen megismerhették a kipróbált járműveket. Az MAN palettájáról a résztvevők kipróbálhatták az új Lion’s City E elektromos városi autóbuszt, az eTGM elosztó teherautót, az eTGE furgont és az új TGX nyerges vontatót, valamint szemügyre vehették a BM Heros által épített TGE buszt és a Ferencvárosi Torna Club Lion’s Coach autóbuszát is.

Az új Volkswagen ID.3-at is Zalaegerszegen láthatta először a szakmai közönség – Fotó: MAN Truck & Bus

A személyautóknál a Volkswagen széles termékpalettát vonultatott fel, illetve a nagyközönség itt láthatta először élőben a VW új elektromos autóját az ID.3-at.

Forrás: MAN Truck & Bus

 

(Ezt a cikket 85 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock