Aktuális Baleset-megelőzés Hírek Kiemelt hírek Vezércikk

Miért veszélyes ittasan autóba ülni?

Ittasan autóba ülni még minimális alkoholfogyasztás mellett is nagyon veszélyes. Ezzel persze mindenki tisztában van, sokan mégis úgy érzik néhány pohár után, nem lehet gond ha néhány utcával arrébb állnak a kocsijukkal. Bár valóban úgy érezheti az ember ilyen helyzetben, hogy egy-két ital után még nincs semmi gond és probléma nélkül elvezeti a járgányt, ez a legkevésbé sem igaz. Ugyanis az alkoholnak nagyon sok érzékünkre van hatása és ezek közül egyik sem pozitív, különösen ha vezetésről van szó.

Amikor 50 km/órával haladsz az úton, még józan állapotban is úgy tűnik, hogy szinte egy helyben vacakolsz és nem haladsz sehova. Nos, a helyzet az, hogy ilyen sebesség esetén másodpercenként 13,9 métert teszel meg. Ez pedig pont annyi, mint egy átlagos busz hossza. Gondolj csak bele, mennyi minden történhet egyetlen szekundum alatt is ilyen sebesség mellett! Ha csak néhány pillanatra is csökken a koncentráció, nem elég gyorsak a reflexek vagy túl bátornak érzi magát az ittas sofőr, máris megtörténik a baj. Ebben a bejegyzésben megmutatjuk, miért veszélyes alkohol állapotban a volán mögé ülni.

Csökken a koncentrációs képesség

Mivel ittasan csökken az ember koncentrációs képessége, ezzel együtt pedig a megnő a reakcióidő is és alábbhagynak a reflexek, semmiképpen nem ajánlatos még rövid távot sem bevállalni ilyen állapotban. Alkoholfogyasztás után nehezebb beazonosítani az előttünk levő tárgyakat, sokkal nagyobb kihívás követni a változó útviszonyokat és az ittas sofőr jellemzően későn veszi észre azt is, ha valaki bevág, valami kiugrik a jármű elé vagy hirtelen fékez az előtte haladó. Vagyis nagyon könnyen bekövetkeznek koccanás vagy komolyabb baleset is, amelyben azok is megsérülhetnek, akik egyébként józanul, a szabályokat betartva vezettek.

Romlik a látás

Amellett, hogy csökken a koncentrációs képesség is, romlik maga a látás is még akkor is, ha valakinek egyébként olyan a szeme mint a sasé. Ugyanis a pupillák nem képesek alkalmazkodni ittas állapotban a távolságokhoz, nem beszélve a sötétben vagy félhomályban hamar változó fényviszonyokról. Bizonyos alkoholfok felett pedig az ember látótere is beszűkülhet, vagyis a perifériális látás gyakorlatilag megszűnhet. Ez pedig egyenes út a balesetek felé egy ilyen szituációban.

Lelassulnak a reflexek

Mivel a reflexek lassulnak ittas állapotban, a végtagok nem mozdulnak megfelelő időben, ami akadályozza az időben való fékezés mellett a gázadást, a sebességváltást, de a kormányzást is. Ez pedig hatással van a forgalomban maradásra és a sávtartásra egyaránt. Azzal pedig még a kevésbé gyakorlott sofőrök is tisztában vannak, hogy mennyire fontos egy időben leadott fékezés vagy gázpedál kezelése a forgalomban.

Az alkohol növeli az önbizalmat

A mérsékelt alkoholfogyasztás kapcsán alapvetően pozitívumként szokták említeni azt, hogy növeli az önbizalmat. Azonban ez a volán mögött a legkevésbé sem jó dolog. Hiszen azzal, hogy bátrabb lesz a sofőr, belemehet olyan szituációkba is az utakon, amelyet egyébként elkerülne. Sőt, még egy ittas, ám rutinnal nem rendelkező vezető is úgy érezheti, ő az utak császára. Ezzel együtt pedig agresszívvé is válhat, ami szintén csökkenti a megfelelő ítélőképességet.

Már minimális alkoholszinttől is büntetnek!

2014 január 1. óta Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, vagyis akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter a véralkoholszint, ami 0,25 milligramm/liter légalkoholszint feletti értéket a szondáztatás során, már büntethető, nem is kevés összegre. Ennek kapcsán fontos szót ejteni a másnaposan való vezetésről is. Hiszen lehet, hogy te aludtál néhány órát és úgy érzed, hogy a fejfájáson kívül nincs semmi bajod, viszont a szonda nem feltétlenül mutatja majd ezt. Egy egészséges emberi szervezet átlagosan 10 testsúly kilogrammonként képes egy egy grammnyi tiszta alkohol lebontására 60 perc alatt. Vagyis attól függ, hogy reggel autóba ülhetsz-e, hogy mennyit ittál előző este, mennyi idő telt el és mekkora a testsúlyod. Ha érdekel, mikor ülhetsz pontosan kocsiba egy görbe este után, ide kattintva elolvashatod, hogy mennyi idő alatt ürül ki az alkohol a szervezetedből.

Láthatod, hogy milyen sokféle érzékszervre kihat az alkoholfogyasztás és mennyire nagy hatása van a tudatra, valamint a reflexekre egyaránt. Éppen ezért már egyetlen pohár bor után sem érdemes kockáztatni. Így megóvhatod magadat, az autódat, az úton levőket, ráadásul az esetleges pénzbüntetést is megspórolhatod.

(Díjmentes PR megjelenés. A Szerk.)

Illusztrációs kiemelt kép: Pixabay

 

(Ezt a cikket 43 alkalommal tekintették meg.)