Egyéb Hírek Közút

3 sövény növény, amelyeket akkor ültess, ha forgalmas út mellett élsz!

Számos előnye van annak, ha az ember forgalmas útszakasz mellett él. Kocsival közlekedve már a bejáróról kigurulva be lehet kapcsolódni a város vérkeringésébe, gyorsan haza lehet jutni, illetve számos alternatíva létezik a tömegközlekedés szempontjából is. Ráadásul ha valaki szereti a nyüzsgést, itt biztosan lesz benne része. Természetesen azonban léteznek hátrányai is egy ilyen helyszínnek, mint például a zaj és az állandó por, amelyek miatt a kert sem feltétlenül illethető a nyugalom szigete kifejezéssel. Egy sövény kerítés azonban megoldás lehet minden ilyen jellegű problémára.

Babérmeggy

Sokan nem is gondolnál, de egy jól megválasztott sövény növény segítségével csökkenthető a zajszint és remekül megszűri az erre közlekedő autók által felvert port is. Ráadásul nincs vele több gond mint például egy fából készült kerítéssel, cserébe viszont mindig egy gyönyörű, zöld háttér öleli körbe az udvart. Lássuk, mely növények alkalmasak erre a feladatra!

  1. Babérmeggy

A babérmeggy segítségével tömött, teljesen átláthatatlan sövény hozható létre, vagyis egyrészt távolt tartható a kerttől a felvert por és még az arra járók kíváncsi tekintete elől is elrejthető a kert. Így a pihenés garantált, legyen szó egy jó könyv elolvasásáról a virágoskert mellett vagy egy baráti összejövetelről. Sokan kedvelik a babérmeggyet amiatt is mert remekül formára igazítható, vagyis saját ízlés szerint alakítható, így egy egységes, homogén zöld falat hozhat létre belőle. Kiemelendő továbbá, hogy mivel nem kopaszodik fel télen sem, így ebben az időszakban is tökéletes takarást biztosít. Igényei igen alacsonyak ennek a növénynek, a vízellátásáról csak az igazán forró nyári hónapokban szükséges gondoskodni, permetezni pedig egy évben egyszer, tavasszal szükséges.

Örökzöld puszpáng
  1. Örökzöld puszpáng

Ez a növény akár 3-6 méter magasra is megnő, tömött ágrendszerének köszönhetően garantáltan elrejti az otthonát a kíváncsi szemek elől. Mivel örökzöld, az év minden időszakában megbízható kerítésként funkcionál, sőt, zöld levelei mellett tavasszal kis sárga, illatos virágokkal is ékesíti a kertet. Ez a cserje jól érzi magát napos és árnyékos helyen egyaránt, így akkor is jó választás, ha a kert egyik része kifejezetten napos, míg a másikat kevésbé éri napsütés. Fagytűrő képessége kifejezetten magas, így a zordabb teleket is átvészeli, alakja pedig ízlés szerint, könnyedén alakítható. Kiemelendő, hogy mivel minden egyes része mérgező, kutyás kertbe nem ajánlott az ültetése, ugyanakkor lényeges hozzátenni, hogy ha nincs akadálya az elültetésének, akkor ha egyszer létrehoz valaki egy puszpáng kerítést, akkor akár több évtizeden át is a kertje éke lehet ez a növény.

Leylandi ciprus
  1. Leylandi ciprus

Nem véletlen, hogy a Leylandi ciprus is kedvelt sövény növény és egyre nagyobb népszerűségnek örvend Magyarországon is, ugyanis gondozási igényei kifejezetten alacsonyak, ugyanakkor nagyon erőteljesen növekszik, egy esztendő alatt akár 70-100 centiméterrel is magasabb lehet. Pontosan ezért érdemes nem elhanyagolni a metszési feladatokat annak érdekében, hogy egybefüggő, zöld kerítés alakuljon ki belőle. Így ugyanis remekül szűri a port és egyfajta zajvédő falként is funkcionál. Az allergiában szenvedők is bátran elültethetik, ugyanis pollenmentes. Vagyis minden szempontból kedvező lehet egy Leylandi kerítés megálmodása a kertbe, különösen egy forgalmas városrész közelében.

Látható, hogy számos különböző alternatíva létezik abban az esetben, ha ideális sövény növényt keresel. Így hiába laksz forgalmas útszakasz mellett és megy el sok autó és kamion az otthonod előtt, úgy élvezheted ki mindennek az előnyeit, hogy közben a kertedben ebből semmit sem tapasztalsz amikor otthon vagy. Vagyis a tied lehet a nyugalom szigete akár egy nyüzsgő nagyváros közepén is.

www.planter.hu

 

 

(Ezt a cikket 340 alkalommal tekintették meg.)