Ajánlatok Aktuális Hírek Kiemelt hírek Kommunikáció és Informatika Vezércikk

CB rádiók új generációja megérkezett! (x)

A mobiltelefonok elterjedéséig sokunk számára a CB rádió jelentette az egyetlen, kötöttségektől mentes, vezeték nélküli kommunikációs eszközt otthon és útfélen egyaránt. Megtanultunk együtt élni a cb technika „gyermekbetegségeivel”, a zajos, gyakran nehezen érthető, bárki által lehallgatható beszédátvitellel, a korlátozott és kiszámíthatatlan hatótávolsággal, a nagy antenna méretekkel, az általuk okozott televízió vétel zavarokkal és boldogan használtuk telefon-pótlóként családi és baráti kommunikációhoz és munkairányításhoz egyaránt.

Majd eljött a kilencvenes évek közepe, egyre inkább elterjedtek a megfizethető árú és költségű, zsebre rakható GSM telefonok, így a cb rádiókra mint telefon pótlókra már egyre kevésbé volt szükség. Az egyre szervezettebb személyszállító cégek és teherfuvarozó vállalkozások pedig, vállalva az URH rendszerek kiépítésének magas költségeit, a korszerűbb, engedélyköteles 160MHz-es URH frekvenciák használatára tértek át, a cb rádióik ezrei pedig a szeméttelepen végezték, vagy száz éves Csipkerózsika álmukat alusszák a garázsok mélyén.

A kötetlen, engedély nélkül használható készülékek állóvizében néhány éve jelentek meg az első nagyobb hullámok a PoC rádiók formájában. A PoC betűszó az angol PTT over Cellular rövidítése, melyet az “adóvevő szolgáltatás mobiltelefon hálózaton keresztül” szabad fordítás ad vissza legjobban. A cb rádióktól és a professzionális adóvevőktől eltérően nem a 27MHz-es rövidhullámú, illetve 160MHz frekvenciájú urh frekvenciasávokat használják működésük során, hanem mobiltelefon szolgáltatók rendszerén keresztül kommunikálnak egymással. Ötvözik a két rendszer előnyös tulajdonságait, a korlátlan hatótávolságot, a zajmentes, tiszta, illetéktelenek által lehallgathatatlan beszéd átvitelt, a térképes GPS nyomkövetést valamint a beszélgetésbe egyidejűleg több állomás bekapcsolódásának lehetőségét, azaz a csoport-kommunikációt, mindezt tenyérnyi méretben.

A PoC rádiók működéséhez ennek megfelelően egy mobilinternet elérést biztosító SIM kártya, valamint a készülékek összekapcsolódását biztosító szerver szolgáltatás igénybevétele szükséges. Szerencsére mind kettő könnyen és olcsón elérhető bárki számára. Mivel a PoC rádiók kevesebb mint havi 1GByte adatátvitellel is beérik, ezért a legolcsóbb, 1-2 ezer Forintos költségű pre-paid vagy előfizetős SIM kártyával is korlátlanul használhatóak. Hasonló összegért vehető igénybe a hazai, megbízható, nagy rendelkezésre állású és sebességű szerver szolgáltatás is, ráadásul ezt csak a használat második évétől szükséges fizetni, mivel a PoC rádiók ára az első év szerver szolgáltatásának költségét már tartalmazza!

(x) – fizetett pr-cikk

whitpress

 

(Ezt a cikket 264 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen-biztos kézzel!