Aktuális Hírek Kiemelt hírek Kishaszonjárművek Környezetbarát MAN Márkahírek Vezércikk

Bevetésen az MAN eTGE: a klímavédelem éllovasa

Alternatív hajtásokra állnak át: A Berlini Közlekedési Vállalat (Berliner Verkehrsbetriebe, BVG) modernizálja járműparkját, és ennek kapcsán teljes egészében az elektromos mobilitásra épít. A vállalat új gondolkodásmódját képviselő elektromos haszonjárművek közé tartozik 2018 vége óta öt MAN eTGE is. Az akkumulátoros elektromos kisáruszállítókat következetesen ökoáramról üzemeltetik, így menetkényelmük mellett gazdaságosságuk is meggyőző.

Az MAN eTGE a 100 kilowatt teljesítményének köszönhetően nagyon jól érzi magát a berlini forgalomban – Fotó: MAN

„Rendkívül csendesen és kifinomultan halad. Jól érezhető a gyorsulása. A lámpák előtt hagyom könnyedén kigurulni a furgont, így a rekuperációval visszanyerek energiát az akkumulátorokba” – így írja le Daniel Dech az MAN eTGE modellel szerzett tapasztalatait. A Berlini Közlekedési Vállalat (Berliner Verkehrsbetriebe, BVG) öt akkumulátoros elektromos furgont szerzett be. A tesztek során és a járművek hatósági eljárásai kapcsán személyesen Daniel Dech ült a kormány mögött. „Menetdinamika terén az e-járművek semmivel sem maradnak el a belső égésű motorral felszereltek mögött” – oszlatja el az e-mobilitással szembeni egyik elterjedt előítéletet Dech.

A környezet iránt kíméletesebb elektromos hajtásláncok végig nagy betűvel szerepelnek a Berlini Közlekedési Vállalat terveiben. „Az e-mobilitás éllovasai kívánunk lenni” – mondja Heinrich Coenen, a BVG belső flottájának vezetője. „Ha nekünk sikerül a teljes járműflottánkat a fenntarthatóság jegyében átalakítani, akkor más nagy közlekedési és fuvarvállatoknak is sikerülhet” – jelenti ki magabiztosan.

Heinrich Coenen egyike a BVG azon munkatársainak, akik az e-mobilitásért, a digitalizálásért és az innovatív energiamenedzsmentért felelősek. Az általa vezetett belső flottába 400 jármű tartozik. Ebben különböző kategóriájú áruszállítók is megtalálhatók, köztük az öt MAN eTGE. Ezeket szervizjárműként használják – és egyúttal a teljes BVG-flotta villamosításának kísérleti alanyaiként szolgálnak. Coenen a belső flottát 2025-ig szeretné teljes mértékben villamosítani. A BVG buszai, amelyből jelenleg nagyjából 1500 járja a német főváros útjait, pedig 2030-tól fogják kizárólag helyi károsanyag-kibocsátás nélkül szállítani az utasaikat. Berlin megmutatja, miként működhet sikeresen az e-mobilitás a helyi közösségi közlekedésben.

Három a Berlini Közlekedési Vállalat (Berliner Verkehrsbetriebe, BVG) öt MAN eTGE furgonjából, amelyeket már 2018 óta mindennapi munkában alkalmaznak – Fotó: MAN

Kifizetődő az e-mobilitás

A közúti közlekedésben a környezetvédelem gazdasági szempontból is megéri. A BVG flottavezetője, Heinrich Coenen számára így az MAN elektromos furgonjai optimális kísérleti eszközök az e-járművek logisztikai és gazdasági szempontból hatékony bevetésének tesztelésére. „Áruszállítóink általában rövid szakaszokat tesznek meg, és sok az állásidejük, így a töltési idők és a szükséges hatótávolság jól tervezhetők. Ezenkívül a mi üzemeltetésünket sok hidegindítás jellemzi, ami a hagyományos hajtásláncok esetében különösen nagy károsanyag-kibocsátást eredményez” – magyarázza a járműpark főnöke. Ezért az MAN eTGE bevetése során maximálisan kihasználhatók az elektromobilitás előnyei. A villanymotoros kishaszonjárművek előnyei közé nemcsak a helyileg teljesen emissziómentes üzemelés tartozik, hanem az ökoárammal történő üzemeltetés esetén kínált kedvező költségek. Az eTGE beszerzési költsége néhány év használat alatt megtérül. „Amikor a jövőben az elektromos járműveket még nagyobb mennyiségben gyártják és értékesítik majd, akkor még gyorsabban elérhető majd a megtérülés” – véli Coenen. Számára éppen ezért egyértelmű: „Az elektromobilitás nemcsak környezeti, hanem gazdasági szempontból is kifizetődő. Ezt meggyőződéssel állítom.”

A BVG az MAN eTGE furgonokat 2018 vége óta és Berlin egész területén alkalmazza. Az öt jármű mindennap és két műszakban dolgozik. Egyszer a vállalat belső küldeményeit továbbítják, máskor pedig megállókba, sínekhez és más bevetési helyszínekre sietnek karbantartási és fenntartási munkákat elvégezni. A szervizfurgonok rakterébe polcrendszereket építettek, így rendezetten és biztonságosan szállíthatják a szerszámokat, alkatrészeket és anyagokat. Még a villamosok és a metrók nehéz tengelyei is eljutnak a célhoz az MAN eTGE fedélzetén. Gondoskodnak arról is, hogy a 100 kilowatt csúcsteljesítményű villanymotornak szükséges energia mindig rendelkezésre álljon: a BVG minden egyes villanyjárműve számára külön töltőoszlopot alakított ki, a 11 kilowatt teljesítményű váltóáramú töltőkkel a járművek könnyedén feltölthetők a műszak vége után.

Az MAN villanyfurgonok a BVG szolgálatában egyszer a vállalat belső küldeményeit továbbítják, máskor pedig megállókba, sínekhez és más bevetési helyszínekre sietnek karbantartási és fenntartási munkákat elvégezni – Fotó: MAN

Kiemelkedő menetkényelem az MAN eTGE fedélzetén

„A városi üzemben nagyjából 120 kilométeres hatótávolsággal jól elboldogulunk” – jelenti Daniel Dech, a járműflotta menedzsere. Ez nagyon fontos, ugyanis gyakran nem lehetséges beiktatni egy köztes megállót egy gyorstöltőnél. „A vezetők a járműveket közvetlenül a bevetési helyszínen akarják leparkolni, hogy a szerszámokat és anyagokat ne kelljen messzire cipelniük” – fejti ki Dech.

Egy különleges előnyüket télen játsszák ki a környezet iránt kíméletesebb elektromos haszonjárművek: „A légkondicionáló rendszer már az indulás előtt, a töltés során gondoskodik a fülke megfelelő hőmérsékletéről. Ráadásul a légkondicionáló és a motor kipufogógázok és zaj nélkül működtethető még álló helyzetben is” – magyarázza Daniel Dech. Ezenkívül az MAN áruszállítóinak fülkéjében is csak remek minőségű anyagokat találunk.

Heinrich Coenen, a BVG járműparkjának vezetője többek között azon is dolgozik, hogy az e-mobilitáshoz szükséges keretfeltételeket még jobbá tegye. A Berlini Elektromos Hálózat (Stromnetz Berlin) és a Berlini Köztisztasági Vállalat (Berliner Stadtreinigung, BSR) partnerekkel együtt hívta életre a BVG az Intelligens e-Flották (Smart eFleets) kutatási projektet. A projektben részt vevő partnerek közösen építenek ki egy megosztott járműflottát és a hozzájuk szükséges gyorstöltő oszlopok hálózatát, hogy az elektromos járművek csúcsidőben is mindig bevetésre készen álljanak. Ezenkívül Heinrich Coenen a Berlini Közlekedési Vállalat energiamenedzsmentjében is bevezet innovációkat. Célja, hogy az ökoáram gazdaságos elérhetőségét az e-flottamenedzsmenttel és a létesítményfenntartással koordinálja, hogy a környezetvédelmet és a költséghatékonyságot optimális egyensúlyba hozza.

Az MAN villanyfurgonok a BVG szolgálatában egyszer a vállalat belső küldeményeit továbbítják, máskor pedig megállókba, sínekhez és más bevetési helyszínekre sietnek karbantartási és fenntartási munkákat elvégezni – Fotó: MAN

Tapasztalatból tudja a járműpark vezetője, hogy „az elektromobilitás előnyeinek következetes kihasználásához a vállalatoknak nemcsak a járműparkjukat, hanem a folyamataikat is át kell alakítaniuk”. A BVG történelmében a fenntartható megoldások kora már régen megkezdődött.

Forrás és kiemelt kép: MAN

 

(Ezt a cikket 18 alkalommal tekintették meg.)