A kamionosok élete nem könnyű, hiszen onnantól kezdve, hogy beül az ember a volán mögé, tulajdonképpen a fülke válik az otthonává akár napokra is. Pontosan ezért nem mindegy, mit viszel magaddal egy ilyen útra, hiszen fontos a komfortérzeted fenntartása, a biztonságodról is gondoskodnod kell, emellett pedig gondolnod kell arra is hogy felkészült legyél akkor is, ha esetleg bajba kerülsz. Ebben a cikkben összegyűjtöttünk tíz olyan dolgot, amit mindenképpen vigyél magaddal, ha kamionozol!

1. Szerszámkészlet
Bár rendszerint van egy alap szerszámkészlet a kamionban, a gyakorlatban azért nem mindig van az ember kisegítve ezzel. Pontosan ezért érdemes kiegészíteni egy kicsit ezt saját eszközökkel, amelyeknek hasznát veheted ha esetleg bajba kerülsz valahol. Ha már rutinos vagy, akkor magadtól is tudod, mi az ami jó ha kéznél vagy, kezdőként pedig érdemes kikérned a gyakorlottabbak tanácsát e téren.

2. Térkép
Ma már valószínűleg nincs olyan kamionos aki ne GPS-sel közlekedne, bizony nem árt ha van az ülés alatt egy hagyományos térkép is. Hiszen a navigáció meghibásodhat, a telefon lemerülhet, a térerő elmehet, ilyenkor pedig nagy segítség, ha nem maradsz teljesen útmutatás nélkül. Ahogy mondani szokták, a papír alapú térkép „nem kér enni”, viszont nagyon sok plusz kilométer megtételétől menthet meg ha mégis szükség van rá.

3. Áramfejlesztő
Bár rendszerint minden eszköz amire szükséged van működtethető a kamion akkumulátora segítségével, ám ha egy-egy hétvégét is így kell eltöltened, hasznos ha van kéznél egy kis teljesítményű áramfejlesztő. Ezt tudod használni melegítéshez, forraláshoz, telefontöltéshez, de a laptopodat is elláthatod így árammal. Így a téli időszakban sem kell aggódnod amiatt, hogy esetleg nem tudod beindítani a járgányt a lemerült akkumulátor miatt.

4. Váltásruha és pihenéshez használ kellékek
Semmiképpen ne annyi váltásruhát pakolj, amennyi éppen elég, legyen nálad bőven felső-és alsóruházat is, mert előfordulhat, hogy napközben is át kell öltöznöd valami miatt, a mosásra viszont nem gyakran adódik lehetőség. Emellett bár bagatellnek tűnhet, mégis nagyon fontos, hogy legyen nálad pizsama és ágynemű is, hiszen a megfelelő pihenés nagyon fontos része egy ilyen útnak. Ilyenkor amikor nem otthon hajtja az ember álomra a fejét, fontos hogy ott legyen a saját pizsama és ágynemű, de akár egy kispárna is, ugyanis így komfortosabbak lehetnek az éjszakák.

5. Munkavédelmi eszközök
Nagyon fontos, hogy legyen nálad megfelelő munkavédelmi felszerelés, hiszen erre szükséged lehet a rakodótérben, a raktárakban, de akár meghibásodás esetén az útszélén vesztegelve is. Mindenképpen legyen nálad egy megfelelő munkavédelmi cipő ami kényelmes és megóvja a lábaidat, egy munkavédelmi ruha amely eső, szél vagy tűző napsütés esetén is komfortos, valamint egy láthatósági mellény is. Ezek viselése mind az épségedet szolgálja úgy, hogy közben segítenek abban is, hogy jól érezd magad a bőrödben.

6. Gyógyszerek
Ne legyen rá szükséged, de mindenképpen legyen nálad láz-és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, sebfertőtlenítő, ragtapasz, de az sem árt, ha a szúnyogcsípés kezelésére alkalmas kenőcs is van nálad.

7. Személyes iratok és azok másolatai
Ha külföldön is jársz, nagyon fontos, hogy vigyázz a személyes irataidra. Érdemes belőlük másolatot tartanod magadnál, így ahol nem muszáj, nem kell elővenned az eredeti példányokat. Így kisebb az esély arra, hogy elveszítsd őket.

8. Készpénz
Ugyan már szinte nincs olyan hely ahol ne tudnál bankkártyával fizetni, mégis nagyon fontos, hogy soha ne maradj készpénz nélkül, lehetőleg az adott ország valutája is legyen nálad!

9. Élelmiszer, innivaló
Tartós élelmiszerekből és innivalóból sosem elég, ha hosszú útra indulsz, így érdemes ezekből bőven betáraznod. A konzervek és porlevesek hamar jó barátaid lesznek különösen ha olyan terepre mész, amerre még nem jártál korábban.

10. Elektronikus készülékek és töltők
A telefonok, navigációk, laptopok és egyéb elektronikai eszközök közül mindenki másra esküszik. Bármelyiket is viszed magaddal az útra, mindenképpen tegyél be pótakkumulátort és ha lehet, több töltő is legyen nálad, így nem érhetnek meglepetések.

Ha a fenti tíz pont alapján pakolsz be indulás előtt, biztos lehetsz abban, hogy nem lesz olyan dolog, amit otthon felejtesz, de nagy szükséged lenne rá.

A cikket köszönjük a grandis.hu oldalnak!

 

(Ezt a cikket 1051 alkalommal tekintették meg.)