Aktuális Baleset-megelőzés Biztonság DAF Hírek Járműtechnika Kiemelt hírek Márkahírek Vezércikk

Új AEBS-3 a DAF LF, CF és XF tehergépkocsikhoz

A jármű- és közúti biztonság további javítása érdekében a DAF Trucks továbbfejlesztett AEBS rendszert vezet be az LF, CF és XF típusok teljes választékához: AEBS-3. Ez a harmadik generációs fejlett vészfékező rendszer akár teljesen autonóm vészfékezést is képes biztosítani, hogy az álló és a mozgó járművel való ütközés 80 km/h-s sebességig elkerülhető legyen. A kifinomult biztonsági rendszer adaptív automatikus sebességtartással (ACC) és ráfutásos ütközésre figyelmeztető rendszerrel (FCW) együtt kapható.

Forrás: DAF │ DAF Hungary Kft.

Az AEBS rendszer következő generációjában a DAF Trucks nagy pontosságú, 16 antennás (korábban: 7) kettős radart használ a távoli és közeli érzékeléshez. Kategóriájában a legjobb nagy hatótávolságú érzékelővel rendelkezik, amely az iparág legnagyobb, akár 250 méteres észlelési hatótávolságát biztosítja (korábban: 200). Ez lehetővé teszi a potenciálisan kritikus helyzetek korábbi felismerését. A páratlan, 120 fokos (korábban 50 fokos) közeli látószög lehetővé teszi az bevágási helyzetek korábbi előrejelzését még zord időjárási körülmények között és rossz látási viszonyok között is, például ködben vagy gyenge fényviszonyok mellett.

Forrás: DAF │ DAF Hungary Kft.

Vészfékezés

Az AEBS a jármű fék- és stabilitásszabályozó rendszereivel együtt működik. A rendszer hangjelzéssel, vizuális figyelmeztetésekkel és határozottan érezhető fékimpulzusokkal figyelmezteti a vezetőt, hogy reagáljon a közelgő lehetséges ütközésre. Ha a vezető nem reagál, a tehergépkocsi automatikusan vészfékezést kezdeményez a hátulról történő ütközés elkerülése vagy hatásainak csökkentése érdekében.

Akár 80 km/óráig

Az AEBS-3 fejlett vészfékező rendszer akár teljesen autonóm vészfékezést is képes biztosítani, hogy az álló és a mozgó járművel való ütközés 80 km/h-s sebességig elkerülhető legyen. Ennek eredményeként a DAF új AEBS-3 rendszere automatikusan a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a jármű előtti mozgó vagy álló tárgyakkal történő ütközés sebességét, ha a járművezető nem észleli a veszélyes helyzetet.

Az AEBS-3 az alapfelszereltség részét képezi minden DAF LF, CF és XF tehergépkocsin. A kifinomult AEBS-3 technológia bevezetése ismét jól szemlélteti, hogy a DAF Trucks a biztonság terén is Pure Excellence minőséget kínál.

Forrás és fotók: DAF │ DAF Hungary Kft.

 

(Ezt a cikket 70 alkalommal tekintették meg.)