Aktuális Hírek Külföld Sport Személyautók Tuning Vezércikk

Ódor János, a JanSpeed alapítójának története

A JanSpeed, Anglia egyik meghatározó tuningműhelye volt, amely 1962-ben alakult, és indulásától kezdve egészen az 1990-es évekig számos sikert ért el a motorsportban. Munkáik magas minőségű, nagy teljesítményű kipufogórendszerektől versenymotorok építésén keresztül teljes versenyautók konstruálásáig terjedtek.

Ódor János és Király Ferenc, a Mini Club Hungary alapítója – Forrás: Mini Club Hungary

A Salisburyben működő vállalat méltán nagy hírnévre tett szert termékeivel és versenysikereivel, elsősorban a túraautós szakágakban. A legérdekesebb és legkülönlegesebb része ennek a történetnek maga az alapító személye. Ódor János ’56-ban emigrált Magyarországról Angliába pénz, nyelvtudás és ismeretségek nélkül, és négy évtized kemény munkájával létrehozta a térségben működő egyik meghatározó autótuningműhelyt.

Forrás: Mini Club Hungary

János a klasszikus Minik tuningolásával kezdte működését egy kicsinyke sufniban. Ezek a Minik már a 60-as évek végén uralták a versenypályákat. Olyan rekordot sikerült felállítaniuk 1000 köbcentiméteres Minivel, amelyet a kategóriában 18 éven keresztül nem sikerült megdönteni. Szoros kapcsolatban állt a cég a Cooper garázzsal is, amelynek ugyancsak gyártottak alkatrészeket.

A JanSpeed Ltd. napjainkban profilt váltva, de a gyökerektől nem elszakadva prémium autógyártók számára állít elő kis szériás kipufogórendszereket 60 fő foglalkoztatásával.

Forrás: Mini Club Hungary

Ódor Jánost Salisburyben a Mini Club Hungary látogatta meg, hogy egy barátságos beszélgetést rögzítsen vele elképesztő történetéről, amit most örömmel tár az autós világ kedvelői felé:

Forrás és fotók: Mini Club Hungary – www.miniclub.hu

 

(Ezt a cikket 248 alkalommal tekintették meg.)