Aktuális Autópálya Hírek Kiemelt hírek Közút Útdíj

NÚSZ: már a nagylaki autópálya-határátkelőn is rendezhetik a magyar útdíjat a külföldi fuvarozók

Útdíjértékesítési pont nyílt a Csanádpalota-Nagylak II. határátkelőn, ahol a személy-, valamint az áruforgalom esetén is lehetőség van az úthasználati jogosultságok megvásárlására – tájékoztatta a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. hétfőn az MTI-t.

Illusztráció – A Csanádpalota-Nagylak határátkelőhely 2015. július 11-én. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Az új értékesítési pont főként a Románia felől érkező fuvarozóknak jelent nagy segítséget – tették hozzá. A NÚSZ új partnere a nagylaki autópálya-határátkelőhelyen, az M43-as autópálya M5-ös sztráda felé vezető oldalán kezdte meg működését. Az új értékesítőhelyen a HU-GO egyenleg feltöltésére, valamint viszonylati jegy és autópálya-matrica vásárlására is lehetőség van. Az értékesítőhely egyelőre 8-tól 20 óráig tart nyitva minden nap, de a koronavírus-járvány előtti forgalom helyreállása után 0-24 órában működik majd.

A NÚSZ szerint ez nagy előrelépés a határ forgalmában, mert az átkelő megnyitása óta a határtól mintegy 9 kilométerre lévő Kövegyi Szent Gellért pihenőhelyen – az első díjellenőrző pont után – tudták csak rendezni a magyar útdíjat a Románia felől érkező kamionok sofőrjei. Az új útdíjértékesítési pont az M43 autópályán Romániából Magyarországra érkező sofőröknek segít elkerülni a közigazgatási bírságot, amit a NÚSZ által szolgáltatott adatok alapján az illetékes hatóság (rendőrség) szab ki az útdíjat nem, vagy nem megfelelő módon fizető tehergépjárművek esetében.

A közlemény ismerteti: az útdíjfizetési szolgáltató díjellenőrző kamerarendszere az M43 autópályán, a Csanádpalota-Nagylak II. határátkelő közelében több mint 5,8 millió tehergépjármű áthaladását érzékelte 2019-ben, aminek 45 százalékát a Románia felől Magyarországra érkező járművek adták. A befelé jövő forgalom mintegy 95 százalékát külföldi felségjelzésű tehergépjárművek tették ki. A bő 5,8 milliós áthaladás 57 százalékában román, 20 százalékában pedig bolgár felségjelzésű járműveket látott a NÚSZ kamerarendszere.

A Kövegyi Szent Gellért pihenőhelyen lévő értékesítőhelyeken 2019-ben közel 35 ezer egyenlegfeltöltést végeztek fuvarozók olyan HU-GO számlákra, amelyeket román felségjelzésű járművek is használtak útdíjfizetésre. Ezen kívül több mint 18 ezer viszonylati jegyet is váltottak a román felségjelzésű tehergépjárművel közlekedők – ismertette a NÚSZ.

Forrás: MTI

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Máthé Zoltán

 

(Ezt a cikket 59 alkalommal tekintették meg.)