Gazdaság Határinfó Hírek

Koronavírus – Szijjártó: hosszú távú védekezésre kell berendezkedni

Az új típusú koronavírus-járvánnyal kapcsolatban minden uniós tagállam azonos kihívásokkal néz szembe, és hosszú távú védekezésre kell berendezkedni – jelentette ki hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután első alkalommal videokonferencia formájában tartották meg az uniós külügyminiszterek tanácskozását.

Rendőr ellenőrzi egy kamionos hőmérsékletét Hegyeshalomnál, a határátkelőnél 2020. március 16-án. – MTI/Krizsán Csaba

A miniszter elmondta, hogy teljesen legitimek azok a nemzeti intézkedések, amelyekkel az uniós tagállamok az államhatáron korlátozzák a belépést, de egyetértés van abban, hogy az áruforgalmat fenn kell tartani, mert az garantálja az ellátás biztonságát. Megjegyezte, hogy az egyetértés dacára több határon torlódás tapasztalható a kamionforgalomban. “Ennek leküzdésére közös erőfeszítéseket kell tenni” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A miniszter arra is kitért, hogy uniós koordinációra “hiába számítottunk” a külföldön rekedt magyar állampolgárok hazahozatalában, ezt tagállami intézkedések vagy kétoldalú megállapodások alapján sikerült eddig végrehajtani. Tudatta a miniszter azt is, hogy vasárnap 17 óra óta további 726, külföldön rekedt magyar állampolgár tudta elhagyni azt az országot, ahol a járvány miatti korlátozások miatt rekedt.

Szijjártó Péter közölte: volt már olyan, hogy más országok segítettek magyar állampolgárok hazajuttatásában, és azt mondta, hogy ilyen várhatóan lesz is még, és Magyarország is fog várhatóan segíteni más országok állampolgárain. Kiemelte, hogy sok százezer uniós állampolgár rekedt külföldön, és sok helyen a korlátozások miatt a reptérre jutás is nehézségekbe ütközik. “A hazatéréseket segítő munkacsoport folyamatosan dolgozik” – szögezte le Szijjártó Péter.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba

 

(Ezt a cikket 62 alkalommal tekintették meg.)