Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2020 március 14 – 15.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2020. március 14. és 2020. március 15. között.

Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány péntek reggel 7 órától a közúti határátkelőin – a lengyel határszakaszt kivéve – visszaállította a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia. MTI/Komka Péter
 

Magyarország kormánya 2020. március 11-én az egész ország területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A 41/2020. (III. 11.) kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) értelmében ideiglenesen visszaállításra került a határellenőrzés a magyar–szlovén, valamint magyar–osztrák határon.

2020. március 13-án 0 órától az alábbi határátkelőhelyek állnak rendelkezésre

a nemzetközi forgalom számára

a magyar–osztrák határszakaszon

 • Hegyeshalom
 • Sopron
 • Rábafüzes

a magyar–szlovén határszakaszon

 • Rédics
 • Tornyiszentmiklós

a magyar állampolgárok és szomszédos ország állampolgárai átlépésére

a magyar–osztrák határszakaszon

 • Fertőd
 • Kópháza
 • Kőszeg
 • Bucsu
 • Szentpéterfa

a magyar–szlovén határszakaszon

 • Tornyiszentmiklós-Pince

A kormányrendelet korlátozza az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból nemzetközi személyszállítást végző vasúti, autóbusz, valamint polgári légijárművek Magyarországra történő belépését, továbbá az onnan érkező nem magyar állampolgárok beutazását.

A magyar–szerb határszakaszon Szerbia kizárólag a Hercegszántó közúti, Tompa közúti, Röszke autópálya, illetve a Kelebia vasúti határátkelőhelyeket üzemelteti.

A román fél tájékoztatása alapján a hétvégén a magyar–román határszakaszon működtetett 10 ideiglenes határátkelőhely nem fog megnyitni.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a Police.hu oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon. 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt pénteken kilépő, illetve vasárnap belépő irányban forgalomnövekedéssel számolunk, amely miatt 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar közúti határátkelőhelyen, pénteken, szombaton és jövő héten hétfőn mindkét irányban akár 30-60, esetenként 120 perces várakozás is kialakulhat.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken kilépő irányban késő estig, illetve vasárnap déltől estig akár 30-60 perces várakozással lehet számolni. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja 120 percet.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen elsősorban szombaton és vasárnap lehet kilépő és belépő irányban esetenként akár 30 perces várakozás a személyforgalomban. 

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő irányban a személygépjárművek és a buszok tekintetében 30-60 perces, illetve esetenként ezt meghaladó  várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombatig és a jövő héten hétfőtől. 

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen a tehergépjárművek tekintetében kilépő és belépő irányban 60-120 perces várakozásra lehet számítani, esetenként előfordulhat 180 perces várakozás is. A személyforgalom tekintetében elsősorban belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a tehergépjárművek esetén 30-60 perc várakozás alakulhat ki mindkét irányban.

Békés megye

Békés megye Battonya, Gyula és Méhkerék közúti határátkelőhelyén a 2020. március 13-19. közötti időszakban jelentősebb, 15 percet meghaladó várakozás kialakulásával nem számolunk.  

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen 2020. március 12-15 közötti időszakban és 2020. március 19-én 8 és 22 óra között mindkét irányban 60-120 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében. A személygépjárművek tekintetében Ártánd közúti határátkelőhelyen március 14-én és március 15-én 8-20 óra között a belépő irányban akár 30 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban a kilépő irányban 30, míg szombaton és vasárnap belépő irányban szintén 30-60 perc várakozás is kialakulhat. 

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban bármikor kialakulhat jelentősebb forgalomnövekedés, amely során akár 30 perces, vagy azt meghaladó várakozás is előfordulhat. A hétvégi időszakban belépő irányban erőteljes forgalommal és akár 30 perc várakozással számolhatunk. A teherforgalomban a feltorlódott járművek miatt alakulhat ki 30-60 perc várakozás elsősorban belépő irányban. 

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60 perc várakozás.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében – főleg belépő irányban – a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 30-60 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19 óra) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni/esti időszakban 30 perc várakozás alakulhat ki.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30 percet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban ki-, és belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás kilépő irányban időszakosan elérheti a 60-120 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás főként kilépő irányban meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Kiemelt kép: Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. – MTI/Komka Péter

 

(Ezt a cikket 1018 alkalommal tekintették meg.)