Gazdaság Hírek Üzemanyag

Tőzsde – Nagyot zuhant az olaj ára

Nagy indexveszteséggel ért véget a hét első kereskedési napja az európai tőzsdéken.

ElasticComputeFarm képe a Pixabay -en.

A hétfői nagy árfolyamveszteséget egyrészt a koronavírus gazdasági következményeitől tartva a részvényekből hagyományosan értékőrző eszközökbe átcsoportosított befektetések, valamint az olajárnak a 1991-es Öböl-háború óta nem látott mértékű csökkenése idézte elő.

Az olajár is részben a koronavírus-járvány gazdasági aktivitást fékező következményei miatt várható keresletcsökkenés hatására esett. Az árcsökkenés mértékét azonban felerősítette, hogy az OPEC+ múlt heti tanácskozásán nemhogy a termeléskorlátozás fokozásáról, de még a meglévő megállapodás hatályának a meghosszabbításáról sem sikerült megállapodni. Sőt, Szaúd-Arábia és Oroszország még árháborúba is bocsátkozott egymással piaci részesedésük megvédése érdekében. Ennek köszönhetően az olajár harminc százalékos veszteséget is elért napközben, ami az OPEC+ tagjainak együttesen napi több mint 500 millió dolláros bevételkiesést jelent.

A Brent ára hétfőn 31,02 dollárnál is járt, ami 31 százalékos napi veszteségnek felel meg, és 2016 februárja óta a legalacsonyabb ár. A Brent ára így 20 dollárral csökkent az OPEC+ találkozója előtti szinthez képest. Januárban pedig még 70 dollár felett állt az ára. Az európai kereskedési idő végén a Brent nyersolaj ára 36,88 dolláron állt hordónként, ami 18,53 százalékos napi árcsökkenés, a WTI ára pedig 17,25 százalékkal 34,16 dollárra csökkent.

A dollár gyengült, mivel a piac a Fed múlt heti rendkívüli kamatcsökkentése után újabb kamatcsökkentésre számít. Az eurót 1,31 százalékkal jegyzik erősebben, 1,1433 dolláron.

Forrás: MTI

A Portfolio cikkében további részletek olvashatók az üzemanyagok árának további alakulásáról, illetve azt is megtudhatjuk, hogy szerdától a Mol újabb 7 forinttal csökkentheti a benzin árát, és 6 forinttal a gázolajét, azonban ebben még nincs benne a mai olajár összeomlás hatása. 

 

(Ezt a cikket 45 alkalommal tekintették meg.)