Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2020 január 11 – 12.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2020. január 11. és 2020. január 12. között.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak.

A hétvégén, a közúti határátkelőhelyeken jelentős személyforgalommal kell számolni péntektől a kilépő irányban egészen vasárnap estig elsősorban az ukrán, a román és szerb viszonylatban.  A vendégmunkások utazása miatt helyenként 60-180 perces, esetenként ezt meghaladó várakozás is kialakulhat főként a buszforgalomban. A belépő irányban pénteken délután kell jelentősebb forgalommal számolni. A várakozás mértéke elérheti 60-120 percet. A teherfogalomban 2020. január 10-én és 11-én a kamionstopot megelőzően és jövő héten hétfőn hajnaltól alakulhat ki nagyobb forgalom és várakozás. 

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró).

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt belépő irányban forgalomnövekedéssel számolunk, amely miatt akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar közúti határátkelőhelyen, pénteken, szombaton és jövő héten hétfőn mindkét irányban akár 60 perces várakozás is kialakulhat.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken reggeltől vasárnap estig akár 30-120 perces várakozásra lehet számolni belépő irányban. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen főként belépő irányban, a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-120 percet pénteken, szombaton és hétfőn reggeltől késő estig.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, péntektől vasárnapig belépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces várakozás kialakulásával számolunk.

A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat elsősorban a belépő irányban a pénteken, szombaton és jövő héten hétfőtől.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke, illetve Kübekháza közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban mindkét irányban. 

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő irányban 60-120, kilépő irányban 60 perces várakozásra lehet számítani.  

A személyforgalom tekintetében belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk a vendégmunkások utazása miatt. Buszforgalom esetében a hétvégén belépő irányban 30 perc várakozás alakulhat ki.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherfogalomban esetenként 30 perc várakozás alakulhat ki főként belépő irányban. A személygépjárművek és a buszok esetén 30-60 perc várakozás alakulhat ki belépő irányban a hétvégén.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban szombaton és vasárnap 30 perc várakozással lehet számolni belépő irányban.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen január 10-én és 11-én 08.00 és 22.00 óra között a belépő irányban 30-60, kilépő irányban 30 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében. Szintén kialakulhat várakozás a teherforgalomban január 13-án hajnaltól, amelynek mértéke a belépő irányban 30, kilépő irányban akár 30-60 perc lehet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg szombaton és vasárnap belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégi időszakban belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.  A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 30-60 perc, vagy azt meghaladó várakozás elsősorban belépő irányban.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében – főleg belépő irányban – a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7 óra és 19 óra) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni/esti időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás kilépő irányban időszakosan elérheti a 60-120 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás főként kilépő irányban elérheti a 60-120 percet.

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de előfordulhat 120 perc várakozás is.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó – Czeglédi Zsolt

 

(Ezt a cikket 160 alkalommal tekintették meg.)