Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis – 2020 január 4 – 5.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2020. január 4. és 2020 január 5. között.

A hétvégén, a közúti határátkelőhelyeken jelentős személyforgalommal kell számolni péntektől a kilépő irányban, illetve szombat reggeltől vasárnap estig a belépő irányban. Helyenként 60-180 perces várakozás is kialakulhat. Szintén lehet jelentős várakozással számolni a jövő héten csütörtöktől belépő irányban. A teherfogalomban 2020. január 3-án és 4-én a kamionstopot megelőzően és jövő héten hétfőn hajnaltól alakulhat ki nagyobb forgalom és várakozás. 

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró).

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel főleg január 3-tól torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás a visszatérő vendégmunkások utazása miatt akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt a. január 3-5. közötti időszakban kilépő, illetve 2020. január 5-én és 9-én belépő irányban forgalomnövekedéssel számolunk, amely miatt akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar közúti határátkelőhelyen, pénteken, szombaton és jövő héten hétfőn mindkét irányban akár 60-120 perces várakozás is kialakulhat.

Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyen teherforgalomban 30-60 perc várakozás alakulhat ki napközben pénteken és szombaton.

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken reggeltől vasárnap estig akár 60-120 perces várakozással lehet számolni belépő irányban. Szintén lehet várakozással számolni 9-én belépő irányban.  A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60-120 percet hétfő reggeltől.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen elsősorban szombaton és vasárnap lehet belépő irányban 30-60 perces várakozás a személyforgalomban, főként az autóbuszok tekintetében. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén az átkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 60-120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Szombaton és vasárnap a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 30-180 perc várakozás alakulhat ki. Forgalomtorlódásra és akár 60-120 perc várakozásra kell számítani január 9-én is a személyforgalomban.  A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban a jövő héten hétfőtől.

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke, illetve Kübekháza közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban mindkét irányban. 

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő irányban 60-120, kilépő irányban 60 perces várakozásra lehet számítani. A személyforgalom tekintetében ki- és belépő irányban 30-120 perces várakozással számolunk a vendégmunkások utazása miatt. Buszforgalom esetében a hétvégén belépő irányban 60-120 perc várakozás is kialakulhat.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek és a buszok esetén 30-60 perc várakozás alakulhat ki mindkét irányban.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban szombaton és vasárnap 30-60 perc várakozással lehet számolni belépő irányban. A tehergépjárművek esetében pénteken és szombaton, valamint hétfőn kell nagyobb forgalomra számítani.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein nem számolunk jelentős várakozás kialakulásával, azonban péntektől vasárnapig a belépő irányban a szokásosnál élénkebb forgalom és esetenként 15-30 perc várakozás alakulhat ki.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen január 3-án és 4-én 08 és 22 óra között a belépő irányban 30, kilépő irányban 30-60 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében. Szintén kialakulhat várakozás a teherforgalomban január 5-án 22.00 órától, amelynek mértéke a belépő irányban 30, kilépő irányban akár 60 perc lehet.

A személygépjárművek tekintetében Nyírábrány és Ártánd közúti határátkelőhelyen január 4-én és 5-én 08-20 óra között a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg szombaton és vasárnap belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégi időszakban belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.  A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 30-60 perc várakozás elsősorban belépő irányban.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében – főleg belépő irányban – a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (07-19) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni/esti időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti a 120 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás mindkét irányban elérheti a 60-120 percet.

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de előfordulhat 120 perc várakozás is.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: MTI Fotó: Vajda János

 

(Ezt a cikket 98 alkalommal tekintették meg.)