Aktuális Hírek Kiemelt hírek Szállítmányozás Tudnivalók

Hulladékszállítási tudnivalók

Cikkünkben foglalkozunk a különböző hulladék kategóriákkal, az üzletszerű hulladékszállításhoz szükséges engedélyekkel és az ott használható járművekkel. Írunk arról is, hogy magánszemélyként milyen megoldást érdemes választani, ha hulladékszállításra van szükségünk.

Hulladék fogalma, hulladék kategóriák

A hulladék az itt felsorolt kategóriák bármelyikébe tartozó olyan anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles.

Az 1989-es Bázeli Egyezmény alapján született 1013-as EK rendelet a hulladékokat két nagy kategóriába sorolja, zöld listás és sárga listás hulladékok. Egyes zöld listás hulladékok szállításához nem szükséges semmiféle engedély nem szükséges, csak hatósági bejelentés és a jogszabály által előírt kísérőokmány.

Ha konkrétan azt akarjuk megtudni, hogy az adott hulladék, amit szállítani szeretnénk az milyen kategóriába tartozik, akkor érdemes a hulladékjegyzékről szóló VM-rendeletet használni. Ebben a hulladékok főcsoportokra, alcsoportokra és hulladéktípusokra vannak osztva. Továbbá a veszélyes hulladékok *-al vannak jelölve.

Hulladékszállítás engedély

Magyarországon az alábbi hulladékgazdálkodási tevékenységet különítjük el:

 • Hulladék gyűjtése
 • Hulladék hasznosítása
 • Hulladék ártalmatlanítása
 • Hulladék kereskedelme, közvetítése, szállítása
 • Hulladék behozatala, kivitele és átszállítása

A 2012.évi hulladéktörvény alapján az üzletszerű hulladékszállítás engedélyköteles tevékenység. Arról, hogy milyen esetekben nem szükséges engedély beszerzése a fent említett törvény III. fejezetének 10. Pontjában olvashatunk részletesen. 

Engedélyek típusa terület szerint

Hulladékszállítási engedélyt három területi hatállyal lehet igényelni:

 • Megyei: Ezt a megyei kormányhivatal megyeszékhely szerinti járási hivatalán lehet igényelni.
 • Országos: Ha több megyére is kiterjedő hulladékszállítási tevékenységet akarunk végezni, akkor az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség az illetékes.
 • Nemzetközi: A nemzetközi hulladékszállítás első feltétele az, hogy megszerezzük az országos hulladékszállításhoz szükséges engedélyt. Egyes országokba már elég ez is, de vannak olyan országok (pl. Németország, Dánia) ahol külön engedély beszerzése szükséges.

Melyek az engedélyezés legfontosabb követelményei?

 • Környezetvédelmi azonosítók: KÜJ és és KTJ.
 • A szállítással kapcsolatos adatok megadása: milyen hulladékot szeretnénk szállítani, mekkora mennyiségben, melyik területen és milyen telephellyel.
 • Szükséges dokumentumok csatolása: jogosítványok, forgalmik másolata, környezetvédelmi biztosítás megkötését igazoló dokumentum, NAV igazolás.

Az engedélyezés követelményeinek teljes listáját itt található meg.

Bírságok

Hulladékszállítás esetében többek között az alábbi dolgokra érdemes figyelni.

 • A hulladék szállítását kezdeményező személy az, aki a hulladék fuvarozót megkeresi szállítási megbízással. A szállítást kezdeményező személy dönti el, hogy a szállítandó dolgok milyen hulladék kategóriába tartoznak.
  A szállítás során egy közúti ellenőrzés alkalmával viszont ha egy ellenőrzésnél kiderül, hogy nem a megrendelő által specifikált kategóriába tartozik a szállított hulladék, akkor bírságra számíthatunk.
 • Bírságot vonhat maga után az is, ha használt, de még eredeti rendeltetésére használható terméket feleslegesen hulladékszállítási dokumentummal látunk el.

Hulladékszállításhoz használt járművek

A hulladékszállításhoz használható járművek nagyban függenek attól, hogy milyen állagú és mennyiségű hulladékot akarunk szállítani, így nagyon sokféle jármű van forgalomban, ezek közül ismertetünk néhány nagy csoportot és hogy milyen esetekben érdemes használni őket.

Tehergépjárművek – (Platós sittszállítás és Lomtalanítás)

A zsákos gyűjtésnek és hulladékszállításnak nagy előnye, hogy egyszerű elemekből áll. A zsákok lehetnek papírból vagy műanyagból is, elszállításukhoz pedig legtöbbször egyszerű tehergépkocsikat szoktak használni, ezáltal a megrendelőnek még területfoglalási engedélyre sincsen szüksége, mivel fizikailag konténer kihelyezésére nem kerül sor.

Ez egy nagyon kényelmes megoldás lehet, mivel ezen szolgáltatás keretében a platós sittszállítással és lomtalanítással foglalkozó cégek még a rakodást és a felgyülemlett törmelék bezsákolását is megoldják a megrendelő helyett.

Magyarán ez egy olyan komplex szolgáltatás, ahol a megrendelőnek tényleg semmi dolga nincsen, azon kívül, hogy felhív egy olyan céget, aki nem konténeres sitt és lom elszállítással, hanem tehergépjárművel történő sittszállítással és lomtalanítás során keletkezett egyéb nem veszélyes hulladékok elszállításával foglalkozik.

Félpormentes gyűjtő és szállítógépek

A félpormentes szállítógépek általában billenőplatós teherképgocsik, melyeknek az alvázára szereltek egy zárt tartályt. Ezeknek a tartályoknak a hulladékkal való feltöltése a legtöbb esetben kézi erővel történik. Egyes esetekben tömítő berendezés is található a tartályban, amely megkönnyíti nagyobb térfogatú hulladék elhelyezését és az ürítést is, amely általában billentéssel történik. A félpormentes szállítógépek nevüket onnan kapták, hogy bár a hulladék szállítása zárt térben történik, de be- és kiürítéskor keletkezik por.

Pormentes gyűjtő és szállítógépek

A zártrendszerű pormentes szállítógépek a hulladékszállító járművek legfejlettebbjei közé tartoznak. Általában a településeken keletkező kommunális hulladék elszállítását ilyen járművek látják el. A szabványosított hulladéktároló edényeket speciális gyűjtőszerkezet segítségével szedik össze és szállítják el. Ez a folyamat teljesen pormentes.

Konténerszállító járművek  

Ha a hulladék gyűjtése konténerekbe történik, akkor azoknak az elszállításához és ürítéséhez speciális kialakítású konténerszállító járművekre van szükség. Ezeknek a legfontosabb része az emelőberendezés. Ezek alapján két fő típust különítünk el: az emelőkaros járművek és a billenőrámpás-csörlős járművek.

Hulladékszállítás magánszemélyként

Magánszemélyként az esetek nagy százalékában a hulladékszállításunk nem igényel különösebb szervezést, azonban vannak olyan esetek, amikor a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű hulladékot termelünk és gondoskodunk kell ennek az elszállításáról. Ilyen lehet például egy lomtalanítás, vagy ha építkezünk az ott keletkezett sitt elszállítása. Ezekben az esetekben egyszerű és kényelmes megoldás az, hogyha profikra bízzuk a munka elvégzését.

A Tici Transport Kft. rengeteg elégedett ügyféllel és  kiemelkedő szakmai tapasztalattal rendelkezik a hulladékszállítás, lomtalanítás és sittszállítás területen. Amennyiben úgy érzi, hogy tudunk valamiben segíteni vegye fel velünk a kapcsolatot.

Forrás és fotók: Tici Transport Kft.

 

(Ezt a cikket 288 alkalommal tekintették meg.)