Ajánlatok Hírek

5 profi tipp hogy zavartalanul menjen a költözés

Új házba költözni egy igen megosztó élmény. Egyik oldalról a környezetváltozás üdve áll szemben a költözés problémáival a másikon. A költöztetést is lehet azonban profin csinálni, hogy minél kevesebb fejfájásra adjon okot. Ez persze komoly felkészülést és előre tervezést igényel. Következzen tehát öt tipp arra, hogy minél zökkenőmentesebben bonyolítsuk le a következő költözésünket.

1. Tervezés és csomagolás szakszerűen

Természetesen nem mindent lehet előre kiszámítani, de az emberek többsége nem egyik napról a másikra költözik. Így lehetőség nyílik egy kidolgozott akcióterv létrehozására. Osszuk be költözéssel kapcsolatos feladatainkat egy naptárban és próbáljuk tartani magunkat a tervhez. Minél több ember tudunk bevonni, annál könnyebb dolgunk lesz. Ne habozzunk hát családtagjainkat és barátainkat is bevonni a folyamatba, akkor is, ha egyedül élünk.

A költözés egyik legfontosabb eleme az elszállítandó ingóságaink becsomagolása. Ehhez főleg dobozokra, erős zsákokra és csomagoló anyagra van szükségünk. A címkézést se felejtsük el! A dobozoláshoz a legideálisabb pár banános dobozt használni. Ezeket könnyen beszerezhetjük a piacon. Ha mégsem jönne össze egy pár erősebb kartondoboz is megteszi. Arra figyeljünk, hogy egyforma méretűek legyenek, akkor könnyebb őket egymásra pakolni. A doboz méretein kívül a két másik legfontosabb szempont, hogy le legyenek zárva, lehetőleg le is ragasztva, valamint, hogy ne legyenek túl nezek. Nem mindegy ugyanis, hogy apróságokkal, vagy könyvekkel rakjuk meg őket. Legyünk tekintettel azokra, akiknek majd cipelniük kell őket, plusz a karton sem nagyon szereti, ha túlterhelik. A ruháknak és egyéb textileknek elég pár erősebb nejlon- vagy szemeteszsák. Ezeket és a dobozokat is címkézzük fel tartalmuknak megfelelően. Úgy könnyebb lesz őket elrendezni a szállításkor és az új házban is könnyebben megtaláljuk majd, amit keresünk. Érdemes lehet egy leltárt is vezetni az ingóságainkról.

2. A megfelelő költöztető kiválasztása

Ha nem barátainkkal vagy családunkkal szeretnénk végeztetni a költözködést, akkor valószínűleg egy költöztető cégre lesz szükségünk. Érdemes több céget is megkeresni ajánlatkéréssel, mivel az árak között néha drasztikus különbségek vannak. Ha kiszűrtük az árkategóriánkon kívül eső cégeket, nézzük meg az értékelésiket! Erre általában nem a cég saját oldala, hanem független gyűjtőoldalak a jó platform. Itt ugyanis objektív képet kaphatunk, mind pozitív, mind negatív vélemények formájában a költöztető szolgáltatás minőségéről.

3. Hogyan válasszuk ki a megfelelő járművet?

A legtöbb költöztető cég legalább két méretű teherautót tart, különböző méretű szállításokhoz. A legtipikusabbak a 3.5 tonnás teherautók. Ezek ideálisak lakások és kisebb házak berendezésének költöztetésére. Külön előny velük kapcsolatban, hogy nem kell hozzájuk behajtási engedély a belvárosban sem. Ha nem irodából, vagy egy nagy családi házból költözünk, a 3.5 tonnás modell nagy eséllyel megfelel majd céljainknak. Ha minden kötél szakad még mindig igénybe vehetjük a 7.5 tonnás, vagy nagyobb teherautókat.

4. A költözés napja

A költözés napjára különös figyelemmel kell felkészülni. Az egyik legfontosabb a megfelelő parkolóhely biztosítása mindkét háznál. Ezt nem mindig egyszerű megoldani. Ha tehetjük kérjük meg a szomszédokat, hogy hagyják szabadon a ház előtti részt. A költözés napja előtt ellenőrizzük a költöztetni kívánt holmikat is a lakásban. Ne locsoljuk meg a növényeket, hogy minél kisebb eséllyel tegyenek kárt ingóságainban! Ha háztartási gépeket is szállítunk, mint például mosógépet vagy mosogatógépet, azokat csapoljuk le, mert kikapcsolt állapotuk ellenére is maradhat bennük víz! Bútorok szállításánál figyeljünk arra, hogy minden szekrény üres legyen és valamilyen módon rögzítsük a mozgó alkatrészeket, mint az ajtók. A kényesebb bútor darabokat nem árt valamilyen fóliával is bevonni, hogy ne karcolódjanak szállításkor.

Ha tehetjük a költözés napja előtt szóljunk a ház lakóinak, ha társasházba költözünk, hátha akkor kevésbé lesznek morcosak a feltehetőleg egész napos pakolás miatt.

5. Kipakolás az új házban

Ha megfelelően pakoltunk be és a költözés is rendben lezajlott, akkor nincs más hátra, mint kipakolni. Amennyiben lehetőségünk van rá, jobb a költözést és a kipakolást több nap alatt elvégezni. A kipakolás, ugyanúgy ahogy a bepakolás is egy kifejezetten jó lehetőség arra, hogy bevonjuk családtagjainkat, barátainkat. Ha bepakoláskor nem volt időnk selejtezni, kipakoláskor elgondolkodhatunk rajta, hogy mi is az, amire szükségünk van és az ami csak a helyet foglalja. Ezt persze jobb a költözés előtt elvégezni.

Mindegy tehát, hogy albérletbe vagy kertes házba költöznél, reméljük az itt leírtak megkönnyítik a folyamatot!

Forrás és képek: Flatfy

 

(Ezt a cikket 39 alkalommal tekintették meg.)