Aktuális Ellenőrzések Érdekvédelem Hírek Kiemelt hírek Szervezetek hírei Útdíj

VÉDIK A JOGKÖVETŐ MAGYAR FUVAROZÓ VÁLLALKOZÁSOK VERSENYKÉPESSÉGÉT!

Bár torlódások vannak a délkeleti határszakaszon, de nagyon fontos ellenőrzéseket hajt végre a rendőrség. A külföldi járművek útdíjtartozásait ellenőrzik.

Mint azt tagvállalkozásaink is megerősítették, november elejétől jelentősek megnőttek a teherforgalmi várakozási idők, elsősorban a román-magyar határátkelők belépő oldalán. A megnövekedett járműforgalom és a szűkös áteresztő-kapacitások mellett a várakozási idők növekedésének vélhető oka, hogy a szigorú hatósági ellenőrzés a beléptetés során kiterjed a külhonos tehergépjárművek útdíjhátralékainak ellenőrzésére is. Azokat a járműveket, melyeknek üzembentartói a NÚSZ nyilvántartásai szerint díjhátralékkal rendelkeznek, mindaddig feltartóztatják, amíg a tartozás nem kerül rendezésre.

Az ellenőrzés piacvédelmi szempontból üdvözlendő, hiszen az intézkedés megszüntetheti azt a versenyelőnyt, melyet azok a külföldi fuvarozók élveznek, akik nem tesznek eleget magyarországi útdíjfizetési kötelezettségüknek. Ilyen értelemben az útdíjfizetési hátralékok, tartozások beszedése és az úthasználó által bejelentett jármű-emissziós adatok ellenőrzése összecseng azokkal a piacvédelmi törekvésekkel, melyekre a NiT Hungary évek óta rendkívüli hangsúlyt fektet érdekvédelmi tevékenysége során.

(A NÚSZ részéről egy októberi konferencián elhangzott, hogy a korábbi kedvező ellenőrzési és díjbeszedési tapasztalatok ellenére az elmúlt időszakban mintegy 30%-kal növekedett a jogosulatlan úthasználat a HU-GO rendszerben, hangsúlyosan a román, lengyel és bolgár úthasználók körében. A NÚSZ egy korábbi közlemény szerint az e-útdíj rendszerben 2018-ban negyedmillió jogosulatlan úthasználatot észlelt, 2018 végén a magyarországi utakat díjfizetés nélkül használó kamionok esetében 77 százalék volt a külföldiek aránya. A NÚSZ 2019-ben komoly fejlesztéseket hajtott végre a mobil-ellenőrzések terén; a nagyszámú telepített ellenőrző pontok mellett a NÚSZ rendszere immár személygépjárműves, menet közbeni kamerás ellenőrzésre, és a nem fizetők útközben történő kiemelésére is alkalmas.)

Az ellenőrzések indokoltságához tehát nem férhet kétség. A díjat nem fizető külföldiek feltartóztatása és az elmaradt díjak beszedése a jogkövető hazai fuvarozók versenyképessége szempontjából rendkívüli jelentőségű, még abban az esetben is, ha átmenetileg lassítja a határátkelők forgalmát. Az alkalmazott módszer tekintetében ugyanakkor fontosnak tartjuk vizsgálni, hogy az milyen mértékben befolyásolhatja a határforgalom zökkenőmentes működését. Szervezetünk a hiteles információk beszerzése érdekében, soron kívüli választ kérve, írásban kereste meg az ORFK Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Nagylak Határrendészeti Kirendeltségének vezetőjét.

Előzetes megkeresésünkre az ORFK szóban megerősítette a határátkelőhelyeken végzett ellenőrzések tényét, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy ezeket az ellenőrzéseket Nagylakon külön állomány végzi, az eljárás alá vont járműveket a forgalomból kiterelik, és kizárólag a helyi parkolókapacitások mértéke szerinti mennyiségben állítják félre a járműveket.

Az ellenőrzés tehát elméletileg nem akadályozhatja a határátkelőhely folyamatos forgalmát, a torlódások vélelmezhető oka a forgalomnövekedés, a november eleji ünnepnapi és hétvégi tilalmi időszakban feltorlódott járműállomány levonulása. Friss adatok szerint minden keleti és déli teherforgalmi határátkelőhelyen enyhül a forgalom nagysága, csökkennek a várakozási idők.

Fontos megemlíteni, hogy az ORFK előzetes tájékoztatása szerint az ellenőrzések hatékonyak; az ellenőrzött külhonos járművek 60-70%-ának esetében díjtartozás állapítható meg, ezek a járművek nem folytathatják az útjukat, és a rendőrhatóság a nem fizetett útdíjakat beszedi.

A mostani ellenőrzések hatékonysága mellett az is fontos, hogyfolytatódjon az a megkezdett együttműködés, mely a határrendészeti tevékenységben érintett hatóságok, a közútkezelő és a NiT Hungary részvételével 2019 szeptemberében kezdődött meg, és amelynek fontos állomása volt a röszkei hatósági pilot program közös helyszíni elemzése.

A mostani útdíjellenőrzési tevékenységről és a határforgalommal összefüggő friss információkról tájékoztatjuk tagságunkat.

Forrás: NiT Hungary

Illusztrációs kiemelt kép: Külföldi teherautók útdíj ellenőrzését végzi a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság
– Police.hu

 

 

(Ezt a cikket 167 alkalommal tekintették meg.)