Hétvégi határprognózis – 2019 november 1 – 3.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. november 1. és 2019. november 3. között.

Illusztráció – MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mindenszentek napját megelőzően, október 31-én kilépő irányban már reggeltől késő estig erős forgalomra és várakozásra kell számítani a közúti határátkelőhelyeken mind a személy, mind a teherforgalomban. Az előttünk álló hétvégén napközben is élénkebb forgalommal lehet számolni a reggeli és az esti időszakban a személyforgalomban. November 3-án reggeltől estig belépő irányban alakulhat ki várakozás.

A teherforgalomban október 31-én 22 órától november 1-én 22 óráig, valamint november 2-án 22 órától november 3-án 22 óráig lesz kamionstop. Emiatt elsősorban belépő irányban alakulhat ki hosszabb várakozás október 31-én és november 4-én hajnalban.

A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008 (VII.29.) kormányrendelet 2. § (3) bekezdés alapján a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló jogszabályban meghatározott, a legalább 7-es (EURO 3-as) környezetvédelmi osztály besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsikra nem vonatkozik majd az úgynevezett kamionstop 2019. november 4. és 2020. március 1. közötti időszakban. Ez lehetővé teszi a járművek folyamatos ki és beléptetését és elősegíti, hogy kevésbé alakulhassanak ki torlódások a teherforgalomban a közúti határátkelőhelyeken.

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen hétköznapokon jelentősebb várakozás kialakulásával nem számolunk, a hétvégi időszakban belépő irányban, a személyforgalomban akár 30 perc várakozás is kialakulhat. A teherforgalom Udvar közúti határátkelőhelyen mindkét irányban várhatóan a hétvége előtti napokon, illetve azt követő napokon lesz erős, ezért akár 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban csütörtökön késő estig és péntek délelőtt, illetve belépő irányban vasárnap az esti órákig 30-120 perces várakozással lehet számolni. Az átkelőhelyen élénkebb forgalommal számolhatnak az utazók a hétvége minden napján, ami 30-60 perces várakozáshoz is vezethet.

A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-120 percet.

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen a hétvégén kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is elérheti a 30-60 percet a várakozás.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen csütörtöktől vasárnapig a kilépő és belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat ki a jövő héten hétköznapokon a személyforgalomban mindkét irányban, amelynek mértéke 30-60 perc is lehet.

A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat a ki- és belépő irányban a kamionstop időszakát kivéve.

Tiszasziget, Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken péntek–szombat–vasárnap 30 perc, a határátkelőhely zárását megelőzően akár 30-60 perc várakozással is lehet számolni a személyforgalomban. Jelentősebb forgalomnövekedéssel kell számolni péntek és vasárnap délután a munkából és az iskolákból hazatérő, illetve oda utazók miatt.

Csanádpalota–Nădlac autópálya határátkelőhelyen mindkét irányban a délutáni esti órákban 60-120 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalomban pénteken és szombaton mindkét irányban 30 perces, vasárnap belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is 30-120 perces várakozás alakulhat ki.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 30 perces várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban belépő irányban – 30-60 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén a délelőtti és a késő délutáni, esti időszakokban 30-60 perces várakozással lehet számolni mind a két irányban.

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a csütörtökön estig és vasárnap az esti óráktól a ki- és belépő irányban 60-120 perces várakozással lehet számolni a tehergépjárművek tekintetében.

A személygépjárművek tekintetében Ártánd közúti határátkelőhelyen szombaton a reggeli óráktól vasárnap az esti órákig a be- és kilépő irányban akár 30 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg vasárnap belépő irányban 30-60 perces várakozás is kialakulhat. A hétvégi időszakban reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégi időszakban belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.  A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 30-60 perces várakozás elsősorban belépő irányban.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében – főleg belépő irányban – a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19 óra között) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni/esti időszakban 30-60 perces várakozás kialakulhat.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perces várakozás. Jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti a 120 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás mindkét irányban elérheti a 60-120 percet.

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de előfordulhat 120 perces várakozás is.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: ORFK Légi felvétele – H. Szabó Sándor (1953-2017)

 

(Ezt a cikket 166 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?