Határinfó Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Rendőrségi hírek

Hétvégi határprognózis 2019 október 5 – 6.

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. október 5. és 2019. október 6. között.

Forrás: Police.hu

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom autópálya határátkelőhely osztrák oldalán az építés teljeskörű befejezése 2019. október 25-re várható. Kérjük az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mindkét pályatestén fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esetleges terelésekre.

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban és az autóbusz forgalomban elsősorban belépő irányban esetenként előfordulhat 30 perces várakozás a hétvégén.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen hétköznapokon jelentősebb várakozás kialakulásával nem számolunk, a hétvégi időszakban belépő irányban, a személyforgalomban akár 30 perc várakozás is kialakulhat. A teherforgalom Udvar közúti határátkelőhelyeken mindkét irányban várhatóan a hétvége előtti napokon lesz erős, ezért akár 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

A teherforgalomban Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyeken napközben mindkét irányban akár 30 perces várakozás is kialakulhat.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban  be- és kilépő irányban várakozással csak a hétvégén kell számolni. Kilépő irányban pénteken késő estig és szombaton délelőtt, illetve belépő irányban péntek késő délutántól vasárnap késő estig, esetenként rövidebb időszakokra 30-60 perces várakozás is kialakulhat.

A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-180 percet.

Hercegszántó, Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén 30 percet meg nem haladó várakozás alakulhat ki.

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen péntektől vasárnapig a kilépő és belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat ki hétköznapokon a személyforgalomban elsősorban mind a két irányban, amelynek mértéke 30-60 perc is lehet.

A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat a ki- és belépő irányban szombaton estig és a jövő héten hétfőtől csütörtökig.

Tiszasziget, Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken péntek–szombat–vasárnap 30 perc, a határátkelőhely zárását megelőzően akár 30-60 perc várakozással is lehet számolni a személyforgalomban. Jelentősebb forgalomnövekedéssel kell számolni péntek és vasárnap délután a munkából és az iskolákból hazatérő, illetve oda utazók miatt.

Csanádpalota–Nădlac autópálya határátkelőhelyen mindkét irányban a délutáni esti órákban 30-120 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalomban pénteken és szombaton mindkét irányban 30 perces, vasárnap belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 30 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban belépő irányban – 30-120 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén a délelőtti és késő délután eseti időszakokban 30-60 perc várakozással lehet számolni mind a két irányban.

Békés megye

Békés megye Battonya, Gyula és Méhkerék közúti határátkelőhelyén október 6-án az Aradi vértanuk napján megtartásra kerülő megemlékezés, illetve a 2019. október 11-13. között megrendezésre kerülő „Feketetói vásár” miatt forgalomnövekedéssel számolunk október 5-én és 6-án mind a kilépő-, mind a belépő személyforgalomban, valamint október 10-én a délutáni időszaktól a kilépő személyforgalom tekintetében. Jelentősebb, 15 percet meghaladó várakozás kialakulásával nem számolunk.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen csütörtök reggeli óráktól vasárnap eseti órákig, ki- és belépő irányban 60-120 perc várakozással lehet számolni a tehergépjárművek tekintetében. A tehergépjárművek esetében ki- és belépő irányban a vasárnap esti óráktól a hétfőn délutáni órákig szintén 60-120 perc várakozás alakulhat ki.

A személygépjárművek tekintetében Ártánd közúti határátkelőhelyen szombat reggeli óráktól vasárnap esti órákig a be- és kilépő irányban akár 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg vasárnap belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégi időszakban reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégi időszakban belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.  A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 30-60 perc várakozás elsősorban belépő irányban.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében – főleg belépő irányban – a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19 óra között) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni/esti időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti a 120 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás mindkét irányban elérheti a 60-120 percet.

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de előfordulhat 120 perc várakozás is.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

ORFK Kommunikációs Szolgálat

Forrás: Police.hu

Illusztrációs kiemelt kép: Barcsi határátkelő – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

 

(Ezt a cikket 64 alkalommal tekintették meg.)