Aktuális Hírek Kiemelt hírek Márkahírek Scania Tachográf Tudnivalók

SMART intelligens tachográf: amit Önnek is érdemes tudni róla

A SMART intelligens tachográf bevezetéséről szóló új, EU-s jogszabály 2019 júniusában lépett hatályba. Mit jelent ez az Ön vállalkozása számára?

Illusztráció – Fotó: Stoneridge

Megérkezett a SMART intelligens tachográf. Egy új, EU-s jogszabály előírja, hogy minden 2019. június 15-én vagy az után forgalomba helyezett teher- és személyszállító járművet az új generációs tachográffal kell felszerelni. A tachográf egy olyan kötelező fedélzeti digitális adatrögzítő, amely méri a teher- és személyszállító járművek vezetőinek vezetési és pihenőidejét. A szabályszegők súlyos pénzbüntetést kockáztatnak.

Az új SMART intelligens tachográf bevezetésének célja megkönnyíteni a jogszabály betartatását, valamint biztonságosabb járművezetési feltételeket és a tehergépkocsi-, illetve autóbusz-üzemeltető vállalatok között Európa-szerte tisztább versenyhelyzetet teremteni.

Az új tachográfot azért hívják okosnak, mert nehezebb manipulálni a rendszert, sokkal több adatot tud feldolgozni, valamint egy sor új funkciót kínál. Többek között egy Intelligens Közlekedési Rendszerek (Intelligent Transport Systems) nevű adatátviteli felületet, amelyen keresztül a járműadatok vagy egyéb adatok megoszthatók más rendszerekkel, valamint egy továbbfejlesztett helymeghatározási szoftvert egy globális műholdas navigációs rendszer (Global Navigation Satellite System) formájában.

A SMART intelligens tachográf az utazás indulási (bekapcsolás) és érkezési (kikapcsolás) pontjának automatikus rögzítését is lehetővé teszi, sőt, menet közben is háromóránként elmenti a földrajzi helyzetet. Az ellenőrző hatóságok pedig bizonyos tachográfadatokhoz távolról is hozzáférhetnek vezeték nélküli adatátvitelen keresztül.

A Scania szempontjából a legfontosabb, hogy teljesítse a június 15-én bevezetett európai jogszabályt” – mondta Niclas Juthage, a SMART intelligens tachográf hardveréért felelős projektmenedzser.

Az EU piacán mostantól értékesített minden tehergépkocsit és autóbuszt törvényileg kötelezően SMART intelligens tachográffal kell felszerelni. E nélkül nem helyezhetők forgalomba a járművek.”

Szóval milyen hatással van a SMART intelligens tachográf az Ön vállalkozására? Íme, néhány válasz a Scania ügyfeleinek.

Ha beszerzek egy új Scania járművet, akkor abban SMART intelligens tachográf lesz?

Az európai piacra minden új Scania járművet SMART intelligens tachográffal szerelnek fel. A jogszabályt szoros menetrenddel vezették be, de olyan jó csapatmunkát végeztünk, hogy sikerült időben felkészülnünk” – mondta Niclas Juthage.

Melyik járműveket nem kell SMART intelligens tachográffal felszerelni?

A jogszabály csak az EU-t érinti, valamint azokat a június 15. utáni tehergépkocsikat, amelyek az EU-n kívülről származnak, de az EU útjain közlekednek. A világ többi részén változatlanok maradnak a rendszerek.

Az EU piacára kerülő, 2019 június 15. előtt forgalomba helyezett járműveket nem kell SMART intelligens tachográffal felszerelni, így továbbra is használhatják az előző generációs digitális tachográfokat, még a szervizelésük után is.

Azonban, ha valaki beszerzett egy új járművet 2019. június 15. előtt, de még nem helyezte forgalomba, akkor azt egy szervizben SMART intelligens tachográffal kell felszereltetnie.

Mi van akkor, ha utólagosan SMART intelligens tachográfot kell beszereltetnem?

Niclas Juthage szerint: „A 2015-től gyártott Scania tehergépkocsikat százszázalékosan lehetséges utólagosan is SMART intelligens tachográffal felszerelni, mert felépítettünk egy rendszert a tehergépkocsikban a Scania Fedélzeti Gyártási Specifikáció (Scania Onboard Production Specification) adatfájlok átalakítására, amely rendszer a jármű vezérlőrendszerével kommunikál és alapvetően a tehergépkocsi DNS-e. Szeretnénk biztosítani, hogy senkit sem hagyunk magára.

Hozzátette: „Nagyobb vállalatok esetében Európa-szerte igény merülhet fel arra, hogy flottájuk összes járművét utólagosan is SMART intelligens tachográffal szereljék fel, hogy egyforma módon követhessék nyomon azokat, és ezzel a rendszerrel sokkal több információt lehet figyelemmel kísérni.”

Ki szerelhet be SMART intelligens tachográfot a járművembe?

Ha valaki szeretne SMART intelligens tachográfot utólag beszereltetni, akkor a Scania márkakereskedések tudnak segíteni ebben.

Ki tárolja az adatokat és mire használják fel ezeket?

A Scania Tachográfszolgáltatásokra előfizető ügyfeleknek a Scania kigyűjti és eltárolja a tachográf adataikat.

Az előfizetési díj magában foglalja az adatok aktiválását, beleértve az egyéni adatokat is.

A Scania nagy gondossággal tárolja ezeket a fájlokat, és az elemzést is el tudjuk készíteni ügyfeleinknek, ha igénybe szeretnék venni ezt a szolgáltatást” – mondta Lara Johansson, a Tachográfszolgáltatások üzleti menedzsere.

A járművezetői kártya kompatibilis a SMART intelligens tachográffal?

A járművezetői kártya új változata a SMART intelligens tachográfokban és az előző generációs digitális tachográfokban is működik, továbbá a régebbi generációs járművezetői kártya is kompatibilis a SMART intelligens tachográffal.

Forrás: Scania

Illusztrációs kiemelt kép: VDO

 

(Ezt a cikket 2151 alkalommal tekintették meg.)