Megnyílt hazánk első cseppfolyósított földgázt kínáló üzemanyagtöltő állomása Szigetszentmiklóson

WebDigital

Megnyílt a hazai fuvarozók előtt Magyarország első cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló töltőállomása, Szigetszentmiklóson, az M0-ás körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőjénél. A fejlesztésnek köszönhetően hazánk becsatlakozik az európai transzatlanti hálózat (TEN-T) korridorjába, az egyik folyosót 550 kilométerrel, a másikat 420 kilométerrel meghosszabbítva. A kút új korszakot nyit a hazai árufuvarozásban, hiszen ennek köszönhetően a magyar üzemeltetőknek is lehetőségük nyílik környezetbarát, LNG-üzemű haszonjárművek beszerzésére, amelyek akár 1500 kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek.

Magyarország első, a hazai fuvarozóknak kialakított, cseppfolyósított földgázt (LNG) kínáló üzemanyagtöltő állomása Szigetszentmiklóson az M0-s körgyűrű 19-es kilométerénél található pihenőnél 2019. június 25-én. Az új töltőállomásnak köszönhetően a magyar üzemeltetőknek is lehetőségük nyílik környezetbarát, cseppfolyósított földgázzal működő haszonjárművek beszerzésére, amelyek akár másfélezer kilométeres hatótávval is rendelkezhetnek. Fotó: MTI / Illyés Tibor

A szigetszentmiklósi töltőpont kivitelezése a PAN-LNG Projekt részeként valósult meg, amelyet korábban az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) támogatható projektjei közé választottak. A projekt elsődleges célja az LNG alapú közlekedés fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra-hálózat magyarországi kiépítésének előkészítése, valamint az első töltőpontok fizikai megvalósítása és azok ellátásának biztosítása. A beruházás összköltsége meghaladja az 1,2 millió eurót, amelynek 85 százaléka uniós forrásból valósult meg. A közforgalmú LNG és LCNG töltőállomás építését a Pannon Fuel Kft. valósította meg.

A töltőpont tesztelése május elején kezdődött és közel egy hónapig tartott. Ennek során semmilyen komplikáció, vagy probléma nem lépett fel, így a szigetszentmiklósi kút az előírásoknak megfelelő, biztonságos műszaki háttérrel várhatja a földgázzal közlekedő autósokat és fuvarozókat. A töltőállomás prémium minőségű LCNG üzemanyagot kínál a gázüzemű járművek számára, valamint a klíma semleges BioLNG is megjelenik a kínálatban. A PAN-LNG Projekt részeként elindult egy hazai LNG előállító üzem építése, és annak elkészültével még kedvezőbb feltételek mellett lehet majd ellátni a szigetszentmiklósi kutat LNG-vel.

Bár a PAN-LNG Projekt a mai kútmegnyitóval hivatalosan lezárult, ettől függetlenül a cseppfolyósított földgázzal kapcsolatos fejlesztések nem állnak meg, a Pannon Fuel és a Magyar Gázüzemű Közlekedés Klaszter Egyesület (MGKKE) ugyanis elkötelezett abban, hogy hazánkban minél sűrűbb LNG üzemanyag töltő hálózat álljon rendelkezésre a kitűzött klímavédelmi célok megvalósítása érdekében.

Forrás: One On One Kommunikáció

Kiemelt kép: MTI / Illyés Tibor

 

(Ezt a cikket 29 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?