Aktuális Hírek Járműtechnika Kiemelt hírek Márkahírek Újdonságok Volvo

Vera első megbízása: a Volvo Trucks bemutatja automatizált szállítási megoldását

Vera, a Volvo Trucks elektromos, hálózatba kapcsolt és önvezető járműve egy integrált megoldás részeként szállít majd árut a göteborgi logisztikai központból a kikötői terminálba. Ez a feladat a Volvo Trucks és a DFDS komphajózási és logisztikai cég új együttműködésének eredménye.

Az együttműködés célja egy több Vera járműből álló hálózatba kapcsolt rendszer megalkotása, amelyet egy irányítótorony felügyel. A cél a fokozott hatékonyság, rugalmasság és fenntarthatóság iránti igényeknek megfelelő, zökkenőmentes és folyamatos áruáramlás lehetővé tétele. – Forrás: Volvo Trucks

Az együttműködés célja, hogy a Vera koncepciót valós felhasználási körülmények között valósítsák meg. Ezzel egy olyan hálózatba kapcsolt rendszert sikerült megteremteni, amely folyamatos áruáramlást biztosít a DFDS logisztikai központjától a kikötői terminálig, azaz a világ többi része felé.

A Volvo Trucks 2018-ban mutatta be az első elektromos, hálózatba kapcsolt és önvezető megoldását, amelyet a logisztikai központokban, gyárakban és kikötőkben végzett, állandóan ismétlődő feladatokra terveztek. A Vera rövid távolságokra képes nagy mennyiségű árut nagy pontossággal szállítani.

„Most lehetőségünk nyílt arra, hogy ideális környezetben valósítsuk meg, valamint tovább fejlesszük Vera képességeit más hasonló műveletekhez” – mondja Mikael Karlsson, a Volvo Trucks Önvezető Megoldások részlegének alelnöke.

A terv egy több Vera járműből álló hálózatba kapcsolt rendszer megalkotása, amelyet egy irányítótorony felügyel. A cél a fokozott hatékonyság, rugalmasság és fenntarthatóság iránti igényeknek megfelelő, zökkenőmentes és folyamatos áruáramlás lehetővé tétele. A DFDS vállalattal való együttműködés az első lépés Vera valós szállítási feladatban történő megvalósítása felé, ipari területen belül, előre definiált útvonalakon.

A Volvo Trucks és a DFDS logisztikai vállalat új együttműködése arra irányul, hogy önvezető Vera járműveket egy ipari területen, részben előre meghatározott közutakon áruszállításra használjanak. – Forrás: Volvo Trucks

„Szeretnénk a hálózatba kapcsolt, önvezető szállítás élvonalában lenni. Ez az együttműködés segít abban, hogy hatékony, rugalmas és fenntartható hosszú távú megoldást dolgozzunk ki az automatizált járművek fogadására, amely előnyös ügyfeleink, a környezet és az üzletmenetünk számára” – mondja Torben Carlsen, a DFDS vezérigazgatója.

Az automatizált szállítási megoldást még tovább fejlesztik a technika, az üzemeltetés menedzselése és az infrastruktúra-adaptációk tekintetében a teljes mértékű üzemképesség érdekében. Ezenkívül bevezetik a szükséges biztonsági óvintézkedéseket a társadalmi követelményeknek való megfelelésért, így építenek biztonságos utat az automatizált szállítási megoldások felé.

Ahogy a Volvo Trucks egyre több tapasztalatot szerez, a Vera más hasonló felhasználási esetekben is alkalmazhatóvá válhat a mai szállítási megoldások kiegészítéseként.

„A kis zajszinttel és kipufogógázok nélkül üzemelő automatizált szállítójárművek fontos szerepet játszanak a logisztika jövőjében, ezek mind az üzletmenet, mind a társadalom szempontjából előnyösek. Ezt az együttműködést fontos kezdetnek tartjuk, és ezen a területen szeretnénk élen járni a fejlesztésben. Vera sebessége korlátozott, ám a miénk nem. A tesztelést már megkezdtük, és a megoldást az elkövetkező években kívánjuk megvalósítani” – teszi hozzá Mikael Karlsson.

Tények:

  • A feladat konténerek elszállítása a DFDS göteborgi logisztikai központjából a kikötői terminálra a szükséges igényeknek megfelelően.
  • Az automatizált rendszert egy kezelő felügyeli egy iránytótoronyban, ő felelős a szállításért. • Ez a megoldás a legfeljebb 40 kilométer/óra sebességű, ismétlődő folyamatokhoz megfelelő.
  • A teljes szállítási megoldás megvalósításának részét képezi az infrastruktúra-adaptáció is, beleértve a terminálok automatizált kapuit.
  • A Volvo Trucks és a DFDS a fő együttműködő partnerek, ám számos további szereplő is részt vesz Vera első feladatának megvalósításában.
  • A DFDS kompjáratokat és szállítmányozási szolgáltatásokat nyújt Európában és Törökországban, az éves bevétele körülbelül 17 milliárd dán korona. A cégcsoport 8000 alkalmazottja a hajókon és 20 ország irodáiban dolgozik. A DFDS székhelye Koppenhága, a céget a NASDAQ Copenhagen tőzsdén jegyzik.
  • A kezdeményezést a Vinnova svéd innovációs ügynökség, a Svéd Közlekedési Hatóság és a Svéd Energiaügynökség támogatásával, az FFI stratégiai járműkutatási és innovációs programon keresztül valósítják meg.

Forrás: Volvo Trucks

Kiemelt kép: A Volvo Trucks önvezető járműve, a Vera egy automatizált szállítási megoldás részéve válik a DFDS logisztikai céggel való új együttműködés eredményeként. – Forrás: Volvo Trucks

 

(Ezt a cikket 101 alkalommal tekintették meg.)